fbpx
Timp liber

Pot fi alimentele congelate la fel de nutritive ca cele proaspete? Studiile spun că da

Rezultatele studiilor ne arată că, în general, alimentele congelate sunt la fel de nutritive ca produsele proaspete.

Prinși în paradigma consumului de alimente proaspete, achiziționăm adesea produsele semnalizate ca fiind autohtone, bio sau fresh. Dar ce înseamnă, de fapt, produse proaspete? Dacă ne raportăm la definiția din DEX, gradul de prospețime este invers proporțional cu numărul de zile dintre recoltare/sacrificare și momentul la care consumăm produsul respectiv.

Ce se întâmplă cu nutrienții din alimente?

Prospețimea este relevantă pentru un aspect corespunzător al produselor alimentare, dar mai ales pentru aportul de nutrienți. Ori, odată recoltate sau sacrificate (în cazul cărnii), produsele alimentare parcurg o serie de procese care ar putea influența acest aport.

Produsele proaspete sunt depozitate, eventual ambalate, transportate și expuse la raft. Intervalul în care se întâmplă toate acestea variază de la un producător la altul, însă, în general, vorbim despre zile sau chiar săptămâni, în funcție de produs. După ce sunt cumpărate, cel mai adesea nu sunt consumate imediat, ci sunt depozitate alte câteva zile în frigider. În tot acest timp, o parte dintre nutrienți se va pierde.

De cealaltă parte, congelarea produselor imediat după recoltare, în cazul legumelor, respectiv sacrificare, în cazul cărnurilor, permite menținerea tuturor proprietăților organoleptice și nutriționale ale alimentelor până la data consumului.


Ce spun rezultatele de laborator despre congelat versus proaspăt?

Conform unui studiu realizat de Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, la solicitarea platformei educaționale cool-food.ro, conținutul de proteine, lipide, glucide și minerale nu a prezentat variații pe perioada de congelare, timp de 6 luni, la o temperatură constantă de -18o C, în cazul unor probe prelevate din carcase de pui și file de somon. Totodată, studiul relevă că, în urma procesului de congelare timp de 6 luni, la o temperatură constantă de -18o C, caracteristicile organoleptice ale cărnii de pui testate au fost comparabile cu cele ale produselor proaspete.

Carnea de pui congelată timp de 12 luni la temperatura de -18o C își păstrează  conținutul de nutrienți pe toată perioada de congelare evaluată, singura modificare apărând în conținutul de vitamine hidrosolubile care a înregistrat o ușoară scădere (sub 10%). Similară este situația și în cazul probelor de somon congelate timp de 6 luni la temperatura de -18o C comparate cu probe de somon refrigerat. Conținutul în minerale rămâne constant, în timp ce conținutul în vitamine liposolubile și hidrosolubile a scăzut ușor, cu mai puțin de 5%”, a declarat coordonatoarea studiului, prof. dr. ing. Gabriela Râpeanu, de la Departamentul Știința Alimentelor, Ingineria Alimentelor, Biotehnologii și Acvacultură din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor „Dunărea de Jos” din Galați.

Similar, probele pentru mazăre verde boabe și spanac au arătat că, din punctul de vedere al conținutului de minerale, proteine, glucide și lipide, metoda congelării este procedeul care permite păstrarea valorilor nutriționale pe o perioadă de 12 luni. În ceea ce privește aspectele ce țin de gust și miros, concluziile studiului arată că acestea au fost evaluate ca fiind comparabile cu cele ale produselor proaspete.

Studiile au arătat că procesul de congelare este unul foarte eficient pentru păstrarea  legumelor, în cazul nostru spanacul și mazărea verde. Pe lângă faptul că își păstrează aroma și gustul, conținutul nutritiv suferă modificări foarte mici și doar pe anumite elemente analizate, cum ar fi conținutul de vitamina C, o vitamină hidrosolubilă, termosensibilă. Astfel, atât pentru mazăre, cât și pentru spanac, conținutul de proteine, lipide, glucide și minerale nu au prezentat variații pe perioada de congelare de 12 luni la temperatura de -18o C, în timp ce vitaminele hidrosolubile au înregistrat o ușoară scădere (sub 5%). Congelarea este, fără îndoială, o metodă potrivită de păstrare a prospețimii alimentelor, fiind o tehnică de conservare care nu implică folosirea unor adaosuri suplimentare de alte ingrediente”, a mai adăugat prof. dr. ing. Gabriela Râpeanu.

Alimentele congelate, la fel de nutritive ca cele proaspete

Așadar, contrar așteptărilor, rezultatele studiilor ne arată că, în general, alimentele congelate sunt la fel de nutritive ca produsele proaspete.

Pentru a beneficia la maximum de aportul de nutrienți, trebuie avute în vedere câteva reguli. Gătiți alimentele congelate imediat după decongelare. Cel mai sigur mod de a le dezgheța este în frigider. Pentru a le dezgheța în grabă, așezați-le într-o pungă de plastic etanșă și scufundați-le în apă rece până la decongelare, înlocuind apa rece la fiecare jumătate de oră. De obicei, legumele nu trebuie decongelate înainte de gătit. Carnea însă trebuie dezghețată, în caz contrar, riscați să gătiți în exces partea exterioară iar mijlocul să rămână crud.

Faptul că alimentele congelate pot fi păstrate o perioadă îndelungată, fără ca proprietățile acestora să se piardă ne ajută să mâncăm mai sănătos și contribuie semnificativ la reducerea risipei alimentare.Back to top button