fbpx
Casă & Familie

Turta dulce – suvenirul gastronomic perfect din județul Covasna!

O vacanță fără un suvenir, care să-ți amintească de cele mai frumoase aventuri ale tale, nu se poate numi vacanță! De câte ori nu ți-ai dorit să iei cu tine o frântură din destinația pe care tocmai ai vizitat-o și de care cu greu te-ai despărțit? Ba mai mult, de fiecare dată ți-ai dorit să le arăți tuturor din frumusețile descoperite, însă te-ai rezumat la un mic suvenir.

Dar ce suvenir să alegi?

Se întâmplă des când plecăm în vacanță să nu știm ce cadou reprezentativ să oferim celor dragi din destinația vizitată. Nu la fel stau lucrurile atunci când pașii ne poartă în județul Covasna. Tărâm de basm prin definiție, Ținutul Covasnei are multe suveniruri de oferit celor ce-l vizitează, dar și celor de acasă care așteaptă cu nerăbdare să asculte o nouă poveste, să simtă, să trăiască și să guste din bunătățile zonei.

În magnificul ținut al Conacelor, vei descoperi cadoul perfect pentru orice călător: turta dulce! Aceasta este suvenirul gastronomic perfect, fie că va fi dăruit pentru a fi consumat, fie că va fi păstrat pe un raft precum un obiect prețios. Pentru că turta dulce chiar este un astfel de obiect, având în vedere măiestria cu care este modelat și decorat acest desert.

Fiecare turtă dulce are povestea ei

Mai mult decât un simplu desert, în Ținutul Covasnei, fiecare turtă spune o poveste… dulce. Iar cel ce o ascultă și cumpără turtă dulce drept suvenir, duce mai departe o frântură din aceasta.

Iar povestea turtei dulci din județul Covasna spune că, în trecut, când se organizau în mod regulat târguri, se cădea ca persoana plecată la târg să se întoarcă acasă cu un cadou. Surpriza? De multe ori, cadoul consta într-o frumoasă și gustoasă turtă dulce. Băieții îndrăgostiți cutreierau prin târguri sau prin pelerinaje, de unde cumpărau turtă în formă de inimă, cu oglindă la mijloc, pentru persoana iubită. Conform tradiției, cine primea turta dulce se vedea pe sine în oglindă, care, de fapt, reprezenta inima dăruitorului. Astfel, turta dulce în formă de inimă venea să confirme dragostea dintre cei doi tineri. Era ca o garanție a iubirii lor.

În luna iubirii, alege să oferi un dar dulce!

Dacă ajungi în Ținutul Covasnei, trebuie să știi că poți cumpăra și tu turtă dulce tradițională de la familia Farkas din Târgu Secuiesc, oraș renumit în trecut pentru meșteșugarii săi și diferitele bresle prezente. La Sfântu Gheorghe, poți procura turtă dulce la Târgul producătorilor și meșteșugarilor, organizat în primul sfârșit de săptămână al fiecărei luni în centrul orașului.

Iar dacă vrei să pătrunzi mai mult în tainele preparării acestui desert ce cucerește inimile, poți opta să-ți decorezi propria turtă dulce la atelierul familiei Szántó din Târgu Secuiesc, sau la atelierul familiei Gedő din Arcuș. Indiferent de unde alegi să cumperi turtă dulce, e bine să știi că nu vor lipsi ingredientele de bază: făină, miere, ouă, condimente, și… multă pasiune. Pentru că… fără dragoste, nimic nu e!

Pentru a afla mai multe despre istoria turtei dulci și meșterii care o pregăteau, vizitează Muzeul de Istorie a Breslelor „Incze László” din Târgu Secuiesc. Și nu uita: când revii din călătorie, ia cu tine și o turtă dulce, pe care să o dăruiești persoanei iubite.

www.visitcovasna.com

Back to top button