fbpx
Casă & Familie

Ce înseamnă pentru tine o viață de calitate?

Conform unui studiu recent, principalii factori care determină calitatea vieții la români sunt familia și prietenii (90%), starea de spirit (90%), starea fizică (88%), stima de sine (88%). Cum facem să ne asigurăm că facem tot ce putem să maximizăm acești parametri de calitate?

Aceasta este provocarea, în contextul în care ceea ce ne dorim se formulează în termeni imateriali, dar cele mai la îndemână sunt gesturile concrete prin care acest imaterial prinde contur!

Conform unui studiu sociologic privind obiceiurile care au un impact direct asupra calității vieții românilor și inițiat de echipa noului înființat Centru de Informare, Prevenire Risc și Analiză. și realizat în octombrie 2021,  principalii factori care determină calitatea vieții la români sunt familia și prietenii (90%), starea de spirit (90%), starea fizică (88%), stima de sine (88%).

În acest context, cele mai importante aspecte ale vieții sunt o casă primitoare (89%), nevoia de a dormi bine  (88%) și nevoia de a avea un echilibru emoțional (85%).

Principalele aspecte de care sunt mulțumiți românii participanți la studiu sunt igiena/curățenia din casă (82%), casa în care locuiesc (76%), alimentele pe care le consumă (70%), siguranța personală (61%) și calitatea somnului (61%).

47% dintre cei intervievați se declară mai degrabă mulțumiți de calitatea somnului în

ultimele 7 zile. Ei identifică drept principalele consecințe ale lipsei somnului: lipsa concentrarii, renunțarea la activitățile care le fac placere – în special în rândul femeilor și tinerilor sub 25 ani.

Principalele aspecte care ar putea îmbunătați calitatea somnului sunt, în viziunea respondenților, o

organizare mai bună (54%), dar și meditația (37%) sau mai multă liniște în casă (34%).

Românii sunt în general mulțumiți sau foarte mulțumiți de felul în care mănâncă. 64% dintre respondenți au declarat că mâncarea pe care o consumă le oferă o stare de bine și le livrează necesarul energetic, în timp ce 62% dintre aceștia consideră că alimentația îi ajută la menținerea stării de sănătate și 60% declară ca alimentația lor este echilibrată.

Principalele aspecte care ar putea îmbunătăți calitatea alimentației sunt: posibilitatea de a-și permite să cumpere tot ce își doresc (52%) – aspect menționat în mai mare măsura de femei (59%), urmată de ușurința de a gasi alimente sănătoase (40%) – mai ales în rândul celor peste 45 ani

84% dintre respondenți au menționat că obișnuiesc să ia prânzul, în timp ce 21%

dintre aceștia au declarat că obișnuiesc să sară peste cină.

Nu la fel de populare și de bine reprezentate sunt preocupăriele legate de mișcare și sport la români. Numai 34% dintre respondenți declară că obișnuiesc să facă mișcare sau sa practice un sport de câteva ori pe săptămână. Totuși cele 30 de minute de mișcare zilnică sunt bifate de 62% dintre cei intervievați – procentul crește la 75% în rândul celor între 55 și 65 ani.

Întrebați ce i-ar putea face să se miște mai mult, 56% din românii respondenți au menționat organizarea (pentru a avea mai mult timp), 31% au declarat că au nevoie de mai mult spațiu în casă, și 35% au fost de acord că numai niște probleme serioase de sănătate i-ar putea motiva să iasă din sedentarism

În prezent, factorii principali de stres pentru români sunt, previzibil, contextual actual de pandemie

COVID-19 (46%), situația financiară (40%) și lipsa timpului (34%) – mai ales în cazul celor cu vârstă între 25 și 34 ani..

România ocupă, în prezent, ultimul loc în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene privind calitatea vieții și bunăstarea socială (Studiul Progres Social 2020, realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte).

“Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză a luat ființă din nevoia de a le transmite românilor faptul că, dincolo de factori externi, cum sunt contextul economic sau schimbările climatice, factori care însă nu pot fi controlați, calitatea vieții fiecăruia dintre noi ține de o serie de decizii exclusiv individuale, de acele alegeri personale zilnice pe care cu toții le facem pentru a ajunge la starea de bine pe care ne-o dorim.”, a declarat Constantin Bratu, membru fondator CIPRA.

Mai multe detalii pe cipra.ro

Back to top button