Casă & Familie

Tu cum alegi jucăriile potrivite pentru copilul tău?

Când spui jucării spui copii, însă ar trebui să mai alăturăm un cuvânt pentru ca lucrurile să fie în regulă: siguranță. Oricât de sclipitoare ar fi, oricât de colorate, oricât de multe lumințe și sunete ar avea, orice jucărie trebuie să fie în primul rând sigură pentru copii.

Din nefericire, există producători care nu țin cont de normele care reglementează siguranța copiilor. Așa se întâmplă că ajung pe raftul magazinelor tot felul de produse, care mai de care mai atractive, dar periculoase.

Uneori chiar cei care cumpără jucătiile sunt cei care pun în pericol copiii, pentru că aleg jucării neadecvate vârstei celor mici. Un robot care este perfect pentru un copil de 5 ani poate să rănească grav unul de 1 an.

Cele mai multe leziuni cauzate de jucării sunt tăieturi minore, zgârieturi și vânătăi. Cu toate acestea, jucăriile pot provoca și răni grave sau chiar moartea. Acest lucru se întâmplă atunci când jucăriile sunt fabricate greșit sau sunt utilizate în mod greșit. Atenție! Prețul mare nu-ți garantează că o jucărie este sigură pentru copil.

 

H2 10 sfaturi de cumpărare a jucăriilor

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să alegi jucării sigure și adecvate pentru copii.

H3 1. Citește eticheta

Etichetele oferă informații importante despre modul de utilizare a unei jucării și despre vârsta pentru care este potrivită. Respectă indicația de vârstă și asigură-te că îi arăți copilului cum să folosească jucăria corect.

H3 2. Identifică părțile detașabile

Pentru copiii sub 3 ani, nu cumpăra jucării atât de mici încât să le poată pune în gură, ca să previi sufocarea. De asemenea, evită să cumperi jucării care aruncă în aer diverse piese mici. Acestea pot provoca răni grave la ochi sau sufocare.

H3 3. Evită jucăriile zgomotoase

Oricât de drăguțe ar fi cântecelele sau alte sunete produse de jucării, dacă sunt prea puternice, pot duce la deteriorarea auzului copilului. Acesta este motivul foarte serios pentru care nu ar trebui să le cumperi. În plus, gândește-te și la adulții din preajmă, care nu vor rezista prea mult ascultând în continuu același pasaj dintr-o melodie…

H3 4. Căută plușuri bine realizate 

Atunci când cumperi jucării de pluș sau asemănătoare, e obligatoriu să verifici cusăturile și marginile ca să nu poată ieși umplutura. De asemenea, asigură-te că pot fi spălate, fiindcă plușurile adună foarte mult praf și murdărie. Dacă jucăria are diverse accesorii (panglici, funde, sfori) scoate-le ca să eviți strangularea. De asemenea, ai grijă la alte elemente mici de design ale jucăriei care se pot desprinde și pe care copilul le poate înghiți: nasturi, ochi, nas etc.

H3 5. Cumpără jucării din plastic rezistent 

Jucăriile din plastic subțire se pot sparge ușor. Nu este vorba doar de banii irosiți, ci și se faptul că se pot produce accidente nefericite. Copilul se poate răni sau poate înghiți părți din jucăria deteriorată.

H3 6. Evită jucării care conțin materiale toxice

 Materialele din care jucăriile sunt produse pot provoca intoxicații. Asigură-te că pe etichetă scrie „netoxic” și că vopselele sunt potrivite pentru copii.

H3 7. Evită kiturile de hobby și seturile de chimie pentru orice copil mai mic de 12 ani 

Seturile de făcut săpun, parfumuri, lumânări sau experimente pot provoca incendii sau explozii și pot conține substanțe chimice periculoase. Trebuie să te asiguri că fata sau băiatul care le primește știe cum să manipuleze în siguranță substanțele.

H3 8. Atenție la jucăriile pentru pătuț

Orice jucărie de pătuț suspendată (dispozitive mobile, caruseluri) nu ar trebui să fie la îndemâna copilului și trebuie îndepărtată atunci când bebelușul începe să-și împingă mâinile și genunchii. Aceste jucării pot sugruma un copil mic. 

H3 9. Vârsta potrivită

Citește cu atenție și respectă recomandările de vârstă privind jucăriile deoarece oferă îndrumări cu privire la următoarele:

  • Siguranța jucăriei (de exemplu, dacă există pericole posibile de sufocare)
  • Capacitatea unui copil de a se juca cu ea
  • Capacitatea unui copil de a înțelege cum să folosească o jucărie

H3 10. Nevoile și interesele copilului

E greu să reziști când copilul îți cere o jucărie sau, dacă vorbim despre un bebeluș, e greu să-ți ții în frâu dorința de a-i face o bucurie. Totuși, e bine să reziști primului impuls și să verifici mai întâi dacă jucăria este adecvată stadiului de dezvoltare psihică și fizică a copilului.

Back to top button