fbpx
Timp liber

Riscul de a lua COVID-19 în funcție de activități

Ce activități prezintă cele mai mari riscuri de contaminare cu coronavirus? Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a catalogat unele dintre cele mai comune activități în funcție probabilitatea de îmbolnăvire.

Chiar dacă aproape fiecare situație este unică și depinde de o mulțime de variabile, experții în sănătate spun că există unele activități care sunt, în general, mai puțin riscante decât altele atunci când vine vorba de transmiterea COVID-19 . 

Singura modalitate prin care elimini complet riscul este să te izolezi și să trăiești complet autonom. Puțini reușesc această performanță, iar psihologii susțin că nici n-ar fi indicat pe termen lung. Contactul cu ceilalți poate fi totuși limitat la maximum, atâta vreme cât numărul de cazuri este foarte mare, iar sistemul sanitar este tot mai împovărat.

Iată clasamentul în funcție de gradul de risc de contaminare:

Transportul aerian 

Nivel de risc: ridicat

Zborul este considerat una dintre activitățile cu cel mai mare risc pe care le poți face în timpul pandemiei de COVID-19.

De ce este riscant:

Cu excepția cazului în care este absolut necesar, ar trebui să eviți călătoriile cu avionul până când va exista un vaccin sau un tratament împotriva virusului. 

Aeroporturile sunt locuri cu un nivel de stres ridicat. Oamenii sunt întotdeauna îngrijorați să-și facă check-in-ul, să meargă la controalele de securitate. Există o mulțime de distrageri. Puțini sunt cei care se mai concentrează la distanțarea socială, purtarea măștii și igiena mâinilor. O altă problemă este că în aeroport întâlnești oameni din întreaga lume, inclusiv din zone cu incidență foarte mare a cazurilor, deci ar putea fi purtători de virus.

Odată ce urci în avion, vei petrece o perioadă destul de lungă într-un spațiu închis, alături de o mulțime de oameni.  

Cum poți reduce riscul:

Dacă ai nevoie să zbori, ar trebui să porți mască în orice moment. Încearcă să rezervi un zbor mai puțin aglomerat, chiar dacă trebuie să călătorești la ore ciudate. Verifică dacă acea companie aerienă ia virusul în serios, adică a limitat capacitatea și dezinfectează temeinic aeronavele după fiecare zbor.

Când urci în avion, șterge scaunul și tava din față cu șervețele dezinfectante. Dacă poți lua cu tine o husă de scaun, este și mai bine. Dezinfectează-ți mâinile cât mai des.  

Aproximativ același risc apare și atunci când folosești transportul în comun, cu diferența că întâlnești doar oameni de la tine din țară, dar aglomerația poate fi mai mare decât în avion.

Mersul la bar

Nivel de risc: ridicat

Barurile sunt zone cu risc mare atunci de transmitere a coronavirusului.

De ce este riscant:

Dacă barurile sunt deschise în orașul în care locuiești, poate fi tentant să petreci acolo câteva ore cu prietenii. Prima problemă este că alcoolul te dezinhibă, făcând mai probabil ca tu sau cei din jur să uitați de mască și de distanța socială. Plus că, atunci când se încing spiritele, se vorbește tare și ”cu precipitații”. Celălalt factor de risc este igiena nu tocmai ideală din astfel de locuri.

Cum se reduce riscul:

Evitarea totală a barurilor este cea mai bună modalitate de a reduce riscul. Deocamdată, este mai bine să bei acasă sau în aer liber.

Mersul la salonul de înfrumusețare 

Nivel de risc: ridicat

Este riscant să mergi să te tunzi sau să-ți faci tratamente faciale fiindcă te vei afla în imediata apropiere a unei alte persoane pentru o perioadă îndelungată de timp.

De ce este riscant

Chiar dacă purtați măști atât tu, cât și frizerul/coafeza/cosmeticiana, amintește-ți că acestea nu vă fac imuni la transferul virușilor, mai ales când stați atât de aproape minute în șir.

Cum se reduce riscul

Salonul nu ar trebui să fie aglomerat, ar trebui să fie bine ventilat și ar trebui să păstreze ușile și ferestrele deschise ca să existe un flux bun și continuu de aer proaspăt. Dacă au un aparat de aer condiționat sau ventilator ar trebui să fie pornit.

Mersul la restaurant

Nivel de risc: mediu spre ridicat 

Să mănânci în interiorul unui local este riscant din mai multe motive, mai ales din cauză că oamenii de la mese trebuie să-și scoată măștile ca să poată mânca.

De ce este riscant

Dacă ești în interior, riscul e cel mai mare. Stai într-o încăpere închisă, în preajma unor oameni care pot fi purtători ai virusului. Dacă ești afară, sunt mai puține șanse să respiri particule de aer infectate. 

Cum se reduce riscul

Cel mai bine este să mănânci acasă. Dacă vrei totuși să ieși în oraș, ia masa afară și asigură-te că restaurantul nu este aglomerat.

Vizitarea prietenilor în spații închise

Nivel de risc: mediu spre ridicat

Mulți experți în sănătate sugerează că reuniunile sociale din interior sunt o cauză importantă a creșterii recente a cazurilor de COVID-19.

De ce este riscant

Riscul depinde de numărul de persoane care participă și de cât de riguros se protejează fiecare. Dacă ai un cerc restrâns de prieteni despre care știi că sunt responsabili și respectă distanțarea socială și celelalte reguli de protecție, atunci ești oarecum în siguranță. Oricare dintre voi poate totuși să fie purtător asimptomatic și să-I pună pe ceilalți în pericol…

Îți recomandăm să limitezi cât mai mult posibil întâlnirile cu prietenii în interior. E greu să păstrezi distanța, toată lumea vorbește, sunt atinse multiple suprafețe comune precum uși, mese, scaune, sticle  și multe altele. 

Cum se reduce riscul

Ideal ar fi să purtați toți mască, indiferent cât de convinși sunteți că nu sunteți bolnavi. Limitați pe cât posibil numărul de persoane, astfel încât să puteți păstra o distanță corespunzătoare unii de alții. Nu accepta să mergi la întâlniri unde vin și oameni pe care nu îi cunoști sau în care nu ai încredere. 

Mersul la sala de sport

Nivel de risc: mediu

Sala de sport nu este locul ideal de mers în vreme de pandemie, pentru că oamenii nu poartă mască, respiră greu și expiră cu forță, ceea ce face mai ușoară răspândirea virusului.

De ce este riscant

În primul rând, siguranța depinde în mare măsură de suprafața sălii de sport, de aglomerație și de grija pe care ți-o porți. 

Cum se reduce riscul

Asigură-te că sala de sport nu este aglomerată atunci când mergi. Poți suna înainte să întrebi dacă există o limită de oameni acceptați simultan în interior. De asemenea, trebuie să te asiguri că ștergi cu mare atenție orice echipament înainte și după ce îl atingi. Evită să lucrezi la aparate care nu pot fi complet curățate.

Mersul la cumpărături

Nivel de risc: mediu spre scăzut, în funcție de mediu

Mersul la cumpărături alimentare poate fi relativ sigur dacă ai grijă și eviți magazinele frecventate de mulți oameni.

De ce este riscant

Cel mai important lucru de luat în considerare la cumpărături este aglomerația din magazin. 

Cum se reduce riscul:

Mergi la cumpărături la ore ciudate, când e foartă puțină lume înăuntru. Verifică dacă în magazin se respectă regulile impuse se autorități. Poartă continuu mască și mănuși.

Back to top button