Aproape o treime din totalul alimentelor produse în lume sunt aruncate sau risipite din diverse motive. Cu alte cuvinte, aproape 1,3 miliarde de tone de mâncare sunt irosite în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale pentru Alimente și Agricultură (FAO).
În Uniunea Europeană estimările ne arată că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să le asigure o alimentaţie adecvată.
Întorcându-ne către noi înșine, în fiecare an, fiecare cetăţean român aruncă la gunoi aproximativ 192 de kilograme de alimente, adică 2,2 milioane de tone de alimente la nivelul întregii ţări. Peste 6000 de tone în fiecare zi.
Cifrele sunt uluitoare și e de mirare că nu le conștientizăm încă!
S-ar putea să crezi că deșeurile alimentare nu sunt treaba ta. Uite de ce NU ai dreptate.
Atunci când arunci alimente nu înseamnă că pierzi doar bani. Mâncarea ajunge la depozitele de deșeuri, unde putrezește și produce gaz metan, care este al doilea cel mai frecvent gaz cu efect de seră. Cu alte cuvinte, tu personal contribui la schimbările climatice dăunătoare.
Totodată, se risipește o cantitate imensă de apă. Potrivit Institutului Mondial de Resurse, 24% din toată apa folosită pentru agricultură se pierde în fiecare an prin risipa de alimente. Asta înseamnă aproximativ 170 de miliarde de litri.
Ce poți să faci ca să nu mai arunci mâncare? Citește sfaturile de mai jos și amintește-ți că fiecare mic gest pe care îl faci ajută!
Cumpără inteligent
Primul sfat ar fi să cumperi inteligent. Majoritatea oamenilor tind să cumpere mai multe alimente decât au nevoie. Deși poate fi convenabil să cumperi vrac, în cantitate mare, fiindcă e mai ieftin, cercetările au arătat că această metodă de cumpărare duce la mai multă risipă.
Ca să eviți să cumperi mai mult decât poți mânca, mergi mai des la magazin și pune în coș doar ce ai nevoie pe timp scurt. Abia după ce termini proviziile du-te și cumpără alte alimente. Încearcă să-ți faci de-acasă o listă de produse pe care trebuie să le cumperi și să o respecți la magazin.
Păstrează alimentele corect
Depozitarea incorectă a mâncării produce o cantitate masivă de deșeuri alimentare.
Potrivit Consiliului pentru Apărarea Resurselor Naturale, aproximativ două treimi din deșeurile menajere din Regatul Unit se datorează deteriorării alimentelor. Mulți oameni nu știu cum să păstreze fructele și legumele, ceea ce le face să se coacă prematur și, în cele din urmă, să putrezească sau să mucegăiască.
De exemplu, cartofii, roșiile, usturoiul, castraveții și ceapa nu trebuie niciodată refrigerate. Ele trebuie păstrate la temperatura camerei.
Învață să păstrezi alimentele
Uscarea, conservarea, fermentarea, congelarea, murarea sunt metode pe care le poți folosi ca să păstrezi mai mult timp alimentele comestibile și să reduci astfel risipa. Vei micșora amprenta de carbon și vei economisi și bani. Mai mult, majoritatea tehnicilor de conservare sunt simple și pot fi distractive.
Nu mai căuta perfecțiunea
Știai că, atunci când scotocești printr-un coș de mere până când îl găsești pe cel ”perfect” ca formă, contribui la risipa de alimente? Deși sunt identice ca gust și din punct de vedere nutritiv, fructele și legumele „urâte” nu sunt alese niciodată de clienți. Această cerere de produse fără cusur a condus lanțurile de magazine să cumpere de la fermieri doar produsele perfecte. Restul sunt aruncate, fiindcă nu le vrea nimeni. Acest tip de comportament duce la risipirea unor tone de alimente complet comestibile, în realitate.
Păstrează ordinea în frigider
Ți s-a întâmplat și ție să uiți ce ai de mâncare prin frigider pentru că nu vezi alimentele când deschizi ușa? Deși poate părea un lucru bun să ai un frigider bine aprovizionat, unul prea umplut generează o mare risipă de mâncare.
O metodă bună pentru organizarea frigiderului este cea folosită și în contabilitate: FIFO – „primul intrat, primul ieșit”. De exemplu, atunci când cumperi o cutie nouă cu fructe de pădure, așază pachetul în spatele celui vechi, ca să-l consumi mai întâi pe cel care expiră primul.
Salvează resturile de alimente
Deși mulți oameni pun în caserole mâncarea rămasă de la mesele mari, adesea le uită în frigider și ajung să le arunce după câteva zile. Poate să te ajute dacă depozitezi resturile într-un recipient transparent, ca să vezi rapid ce e înăuntru.
Transformă-ți congelatorul în prieten
Congelarea alimentelor este una dintre cele mai ușoare modalități de conservare, iar tipurile de alimente care pot fi păstrate astfel sunt foarte multe.
De exemplu, fructele sau legumele care sunt puțin prea coapte ca să le mai folosești crude le poți pune în pungi sau recipiente pentru congelator și să le folosești mai târziu în smoothie-uri și alte rețete.
Un exces de ierburi aromatice poate fi combinat cu ulei de măsline și usturoi tocat, apoi înghețat în tăvi de cuburi de gheață pentru sosuri și alte feluri de mâncare.