fbpx
Educatie

Cursuri și activități pentru acasă pentru copii în perioada pandemiei

Cursuri și activități pentru acasă pentru copii în perioada pandemiei

Pandemia COVID-19 a schimbat rapid condițiile de viață pentru toți, dar mai ales pentru copii. Măsurile de carantină luate precum, închiderea școlilor și trecerea în online a acestora, restricționarea deplasării, distanțarea socială au întrerup rutina copiilor. Aceste schimbări creează incertitudine, disconfort, creșterea nivelului de stres și anxietate atât pentru copii, cât și pentru părinți și întreaga familie. Copiii reacționează la stres în moduri diferite, iar reacțiile lor pot varia în funcție de mai mulți factori. 

Ce poți face pentru a-ți ajuta copilul? Asigură-i activități antrenante pentru a-l menține ocupat în mod util. Copiii reacționează mai bine când sunt implicați în activități.

Iată câteva propuneri și sfaturi:

  • Stabilește și respectă un program flexibil atât pentru copil, cât și pentru tine

Să fii părinte în această perioadă înseamnă nu numai să faci față schimbărilor care apar în fiecare zi, dar și să gestionezi altfel activitățile de zi cu zi. Educația copiilor de acasă poate crea un program foarte haotic. Însă, prin stabilirea unui program, îl poți ajuta să aibă disciplină și să rămână organizat.  

 

  • Utilizarea tehnologiei în mod benefic

Există o mulțime de beneficii în mediul online pentru stimularea creativității, deprinderea de abilități de logică, de rezolvare a problemelor, dar și de comunicare și lucru în echipă.

Pe platforma online a Uniunii Europe există o serie de jocuri și teste pentru diferite grupe de vârstă și la niveluri diferite. 

Dacă este fascinat de crearea de aplicații mobile, înscrie-l la Atelierele online de Android App sau ajută-l să devină creator de jocuri cu Atelierele de Roblox game design, unde cu siguranță se va distra de minune.

Pentru a spori potențialul copilului tău, IXL este un spațiu academic folosit de peste 11 milioane de elevi și studenți din întreaga lume. Este o platformă online de învățare profesională, cu lecții și teste de matematică, științe, arte lingvistice, studii sociale. Poate fi folosită atât de părinți, cât și de profesori.

Și ca să petreceți timpul în mod și mai plăcut pe site-ul UNICEF găsiți 3 idei de activități de gătit propuse de Gabriela Hranovschi. Acestea îi ajută pe cei mici la coordonarea mișcărilor, la creșterea stimei de sine. 

 

  • Asigură un stil de viață activ

Activitatea fizică regulată îmbunătățește sănătatea mintală, reduce riscul de depresie, stres și ajută la susținerea creșterii și la dezvoltarea sănătoasă a copilului. 

Stabiliți cu familia o rutină pentru a rămâne activ în fiecare zi. Nu trebuie neapărat să fie exerciții fizice, de exemplu curățenia prin casă, grădinăritul, dansul, mersul pe jos fac parte din activitatea fizică. Orice activitate fizică este benefică decât deloc.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă că toți copiii ar trebui să facă cel puțin 60 de minute pe zi de activitate fizică, exerciții care întăresc mușchii și oasele, cel puțin 2-3 zile pe săptămână.

  • Jocul ca activitate de bază în dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a copilului

Jocul presupune un plan, stabilirea unui scop și a anumitor reguli pentru a realiza în final o anumită acțiune ce produce satisfacție. Prin joc se afirmă eul copilului, personalitatea sa. Acesta alimentează relațiile stabile și conexiunile de care copilul are nevoie pentru a se dezvolta. Există studii care demonstrează că joaca îmbunătățește abilitățile de învățare ale copiilor. Iată câteva idei de activități de învățare prin joc:

  • Puzzle-urile –  ajută la îmbunătățirea atenției, la coordonarea și raționamentul în spațiu, antrenează memoria și face copilul să fie mai calm și să se relaxeze după o zi de școală;
  • Jocul cu LEGO – dezvoltă gândirea matematică, ajută la creșterea respectului de sine, îmbunătățește creativitatea;
  • Ghicitorile – sunt un mijloc de educare mentală a copiilor, îi stimulează să gândească, ajută la îmbogățirea vocabularului, le dezvoltă abilitatea de a fi ageri, de a se descurca în situații limită;
  • Twister – ajută la dezvoltarea gândirii logice și a inteligenței, este un joc distractiv ce diminuează stresul și oboseala;
  • Rummy – unul dintre cele mai populare jocuri, te învață să te descurci sub presiune, dar ajută și la dezvoltarea gândirii matematice.

Jocurile au efect terapeutic și creează un mediu pozitiv. Ne ajută să ne dezvoltăm adevăratul potențial, spiritul de echipă și să rămânem motivați și concentrați.

 

  • Ține-l motivat!

Stabilește un sistem de recompense prin care să îl motivezi, iar el să nu se plictisească. De exemplu, poate fi alegerea filmului de vizionat cu familia, alegerea meniului serii, alegerea activității de joacă cu familia. 

Back to top button