fbpx
Casă & Familie
În tendințe

Președintele ANPC, domnul Mihai Culeafă, în dialog cu Tribuna consumatorilor

Despre criza generată de facturarea defectuoasă a consumului de energie electrică și de gaze naturale. Sesizări la telefon cu tarif normal, 021.307.67.89

Domnul Mihai Culeafă, Președintele ANPC, sfătuiește consumatorii

Cele mai recente știri legate de prețurile la energie și la gaze i-au agitat și speriat pe consumatorii din România. Am stat de vorbă cu Președintele ANPC, domnul Mihai Culeafă, pentru a afla ce măsuri pot lua oamenii în astfel de situații de criză

În ultima perioadă, activitatea ANPC s-a aflat în atenția tuturor, din cauza crizei generate de facturarea defectuoasă a consumului de energie electronică și de gaze naturale. Cum ați făcut față asaltului din partea consumatorilor, firesc, altminteri?

Mihai Culeafă: ANPC este întotdeauna în slujba cetățeanului. Misiunea noastră este să veghem permanent la modul în care drepturile consumatorilor sunt respectate, așa că am trecut la treabă pentru a găsi o rezolvare acestei probleme. Am constituit un comandament special de acțiune în domeniu – care va rămâne activ până la 31 martie 2022 -, am mobilizat comisari din toată țara și le-am organizat astfel activitatea, împreună cu directorul general Paul Anghel, încât echipele de control să poată verifica toți operatorii economici furnizori de energie electrică și gaze naturale către consumatorii persoane fizice. Am deschis o nouă linie telefonică cu tarif normal, 021.307.67.89, disponibilă de luni-vineri, între orele 8.00-16.00, la care am primit deja peste 200 de sesizări, precum și o adresă e e-mail dedicată energie@anpc.ro, unde am primit deja peste 150 de mesaje de la consumatori din toată țara.

Ce sfaturi, sugestii le puteți transmite consumatorilor, în acest domeniu, prin intermediul revistei noastre?

 Mihai Culeafă: În ceea ce privește contractele de energie electrică și gaze naturale, pentru persoanele fizice, în condițiile actuale, consumatorii trebuie să țină cont de câteva aspecte deosebit de importante:

  • trebuie să citească foarte atent prevederile contractuale, inclusiv tariful maximal, aplicat în conformitate cu mențiunile din Legea 259/2021, privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 118/2021
  • să verifice dacă prețul stipulat în contract este cel final, respectiv să conțină toate taxele și costurile prevăzute de lege, inclusiv TVA
  • să verifice dacă valoarea estimată de consum este în concordanță cu consumul real
  • să verifice dacă prețul tarifat de furnizor este conform cu cel prevăzut în contract, în condițiile plafonării/compensării specificate în Legea 259/2021.

În sprijinul lor vin și alte măsuri ale Guvernului României, aflate în curs de adoptare sau de publicare în Monitorul Oficial, menite să găsească soluții în cazul acestei situații.

În altă ordine de idei, unul dintre subiectele discutate aprins în România și nu numai este ce legat de dublul standard. Care este opinia dvs. legată de acest subiect?

Mihai Culeafă: Este un subiect care ne-a preocupat și de care suntem foarte interesați în continuare, în efortul nostru de a ne asigura că drepturile consumatorilor, inclusiv ale celor români, în raport cu cei din alte state membre, sunt respectate. Așa cum știți, reglementările europene referitoare la dublul standard al produselor sunt cuprinse în Directiva Omnibus, adoptată deja de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene, în 2019. În ceea ce privește transpunerea prevederilor acesteia în legislația națională, pot să vă spun că proiectul de act normative se află deja în procedură de avizare, urmând să fie apoi dezbătut și adoptat. De altfel, în toate țările Uniunii Europene, aceste reglementări vor trebui aplicate începând de pe 28 mai 2022, data până la care trebuie încheiată adoptarea în legislațiile naționale și create mecanismele de funcționare.

Care este mesajul dvs. față de consumatori, în finalul discuției noastre?

Mihai Culeafă: Aș vrea să le mulțumesc pentru încrederea pe care o au în noi și în munca noastră și să îi asigur că întotdeauna tratăm toate reclamațiile sau sesizările venite din partea lor cu maximă atenție, astfel încât să le venim în sprijin. Suntem dedicați profesiei noastre și veghem permanent la respectarea legii. Și pentru că ne aflăm la începutul anului, le doresc multă sănătate și numai succese și bucurii în 2022!

Back to top button