Apel la vigilență din partea consumatorilor
Este important ca toți consumatorii să ne sesizeze, pentru că multe din aceste sesizări sunt temeinic justificate și au condus, practic, la eliminarea din viață a unor probleme. Îi încurajez pe consumatori să apeleze la acest demers. Fiecare sesizare este importantă pentru noi, fiecare sesizare este analizată de o echipă de comisari.
Dreptul la informare
Atât producătorii cât și comercianții ar trebui să respecte mai mult acest drept la informare. Ei ar trebui să prezinte diferențele între produsele eco și cele clasice, să arate care sunt beneficiile care le aduc aceste produse în comparație cu celelalte și atunci probabil se va regăsi și o justificare a prețului acestora.
În general, lipsa unor informații de pe eticheta produselor, indiferent dacă este vorba despre beneficii sau despre avertismente, pot conduce la concluzia că vorbim de o practică comercială incorectă, Insuficiența informării consumatorilor poate conduce la această practică comercială incorectă.
În momentul în care prosumatorii sunt persoane fizice care au un contract cu o societate de distribuție, ei sunt consumatori și sunt apărați de ANPC. Dacă însă e vorba despre persoane juridice, litigiile se rezolvă în instanță.
Respect
Cred că trebuie să eliminăm cauza acestor probleme și de aceea am inițiat un dialog cu mediul de afaceri, tocmai pentru ca cei care poate încă n-au înțeles să știe să aibă un cadru, să știe exact care sunt obligațiile lor, deși asta nu îi scutește de răspunderea contravențională care și-o asumă în momentul în care deschid o afacere. Este obligația operatorilor economici să cunoască toate prevederile legale care reglementează activitatea pe care o desfășoară.
Dar cu toții suntem consumatori. Trebuie să fim conștienți de acest lucru. Indiferent că azi ocupăm o funcție publică sau suntem operatori economici, desfășurăm activitate, apoi ieșim din sediul societății noastre și mergem și cumpărăm un alt produs sau un alt serviciu. Iată că am devenit consumator – și cum ce ție nu-ți place, altuia nu-i face. Elementul esențial este respectul reciproc, indiferent de perspectiva în care ne aflăm.
Sebastian Hotca:
Vă mulțumesc pentru invitație; sunt prezent a doua sau a treia oară la această conferință. Pentru mine este o bucurie de fiecare dată să reprezint ANPC și mișcarea pentru promovarea drepturilor consumatorilor. Sărbătorim așadar Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor și mă bucur că foarte multe organizații nonguvernamentale susțin promovarea acestor drepturi pentru că, în cele din urmă, dincolo de controalele pe care le face ANPC, avem nevoie și de astfel de dezbateri. Sunt esențiale pentru educarea consumatorilor, pentru prezentarea situațiilor cu care noi ne confruntăm și contribuie la eliminarea cauzelor care generează aceste probleme.
De 3 ani, sunt vicepreședinte al ANPC, care este o autoritate foarte vizibilă, care funcționează de 32 de ani, iar în acest răstimp a efectuat nenumărate controale, comisarii ANPC au fost mereu alături de toți consumatorii. Acum ne bucurăm de aportul de imagine al vectorului nostru de imagine principal, domnul președinte Cristian Popescu-Piedone.
ANPC a fost întotdeauna în slujba consumatorilor și așa va rămâne, indiferent cine se va perinda la conducerea autorității noastre.
Vă stau la dispoziție cu întrebări și, încă o dată, mă bucur să fiu alături de dumneavoastră.
Dorin Chioțea:
Consumatorul român este gata să accepte fatalitatea echivalenței: mai sustenabil egal mai scump? Pentru că cu toții ne gândim la asta. Cu ce sesizări v-ați confruntat în ultima vreme?
Sebastian Hotca:
Este important ca toți consumatorii să ne sesizeze, pentru că multe din aceste sesizări sunt temeinic justificate și au condus, practic, la eliminarea din viață a unor probleme. Îi încurajez pe consumatori să apeleze la acest demers.
Revenind la întrebarea dumneavoastră, mai ales că marcăm Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, unul dintre principalele drepturi ale consumatorilor este dreptul la informare și cred că de aici ar trebui să pornim cu analiza noastră, pentru că atât producătorii cât și comercianții ar trebui să mizeze mai mult pe acest drept la informare, să respecte mai mult acest drept la informare. Ei ar trebui să prezinte diferențele între produsele eco și cele clasice, să arate care sunt beneficiile care le aduc aceste produse în comparație cu celelalte și atunci probabil se va regăsi și o justificare a prețului acestora.
Pentru că, să recunoaștem cu toții, într-adevăr, aceste produse ecologice sunt mult mai scumpe în comparație cu celelalte produse. Cu toții suntem tentați să cumpărăm eco, ne dorim să consumăm produse cât mai sănătoase. Dar asta nu înseamnă că de cealaltă parte, produsele clasice, ca să spun așa, produsele ˝de masă˝, care parcurg un proces de producție clasic, sunt cu necesitate ˝nocive˝˝- ca să folosesc un termen dur. Nicidecum – există pentru toate produsele standarde de calitate care trebuie respectate. Însă beneficiile
acestor produse ecologice trebuie transparentizate mai mult, trebuie vorbit despre ele mult mai mult – elementul esențial este așadar informarea consumatorilor privind beneficiile acestea.
Dorin Chioțea:
A impune consumatorului să cumpere mai scump, deoarece este sustenabil, fără să i se ofere o alternativă viabilă, pare a fi o practică neconformă cu drepturile consumatorului. Ați întâlnit-o des în ultima vreme?
Sebastian Hotca:
În general, lipsa unor informații de pe eticheta produselor, indiferent dacă este vorba despre beneficii sau despre avertismente, pot conduce la concluzia că vorbim de o practică comercială incorectă,
Insuficiența informării consumatorilor, exact cum spuneam mai devreme, poate conduce la această practică comercială incorectă. Este necesar ca eu, în calitate de consumator, să știu ce se regăsește în ambalajul acelui produs, ca pe ambalajul acelui produs să existe toate informațiile care vin să confirme procesul de producție a lui, avertismentele, alergenii. Trebuie să vorbim și despre alergeni aici, deoarece mulți consumatori, multe persoane au probleme de această natură și consumarea unor produse care sunt în contradicție cu starea lor de sănătate poate pune probleme grave prin acest punct de vedere.
De aceea ar trebui să vorbim mai mult despre produse, despre beneficiile produselor ecologice – atunci probabil și analiza consumatorilor ar fi mult mai clară și de o acuratețe mult mai mare.
Dorin Chioțea:
Apropo de suspiciunile de neconformitate – vorbeați de etichete mai devreme, sigur că sunt niște declarații pe care producătorul le face, dar cum în spatele fiecărui cetățean nu poți spune câte un polițist, nici în spatele fiecărui consumator nu poți spune câte un comisar ANPC, sau câte un medic veterinar sau câte un inginer agronom, ca să vadă exact cât, ce cantități există din fiecare ingredient și dacă se respectă ingredientele. Cum reușiți să verificați conformitatea? Cum și ce sancțiuni pot fi aplicate dacă constatați că una scrie pe etichetă și alta este în realitate?
Sebastian Hotca:
Ați răspuns dumneavoastră chiar în partea finală a întrebării. Comparăm eticheta produsului cu declarațiile de conformitate și dacă acestea nu corespund, într-adevăr, sancțiunile pot merge dincolo de sancțiunile contravenționale; ele pot merge până la retragerea produselor de pe piață, așa cum s-a întâmplat în nenumărată rânduri.
Dorin Chioțea:
Consumator, prosumator, iată, să trecem de la una la alta, pentru că ANPC-ul nu se ocupă doar de alimente, ci are o plajă aproape infinită, aș putea să spun, de preocupări. Cum ne situăm în disputa asta?
Sebastian Hotca:
Chestiunea este extrem de simplă și vreau să fie foarte clară pentru toți consumatorii. Competențele în ANPC sunt infinite automat în momentul în care, în calitate de persoană fizică, intri într-o interacțiune de natură comercială cu un operator economic. Practic, cum cumperi ceva, instant ai dobândit calitatea de consumator.
Și în cazul prosumatorilor este valabilă aceeași situație – în momentul în care sunt persoane fizice care au un contract cu o societate de distribuție, ei sunt consumatori. Așadar, competențele ANPC, ca să fiu foarte clar, se nasc doar în dreptul persoanelor fizice, pentru că în momentul în care vorbim de o persoană juridică, chiar dacă este consumator, ANPC nu are competențe. Atunci avem de-a face cu un litigiu care se rezolvă în fața instanțelor de judecată. ANPC-ul apără în cazurile cele mai diverse; obișnuiesc să spun, de la aspirina din farmacie până la coada avionului. Orice relație comercială și orice interacțiune cu un operator economic care dezvoltă acest raport intră în competența ANPC.
Dorin Chioțea:
Ce ar trebui să știe lumea despre dumneavoastră ca instituție? Câți comisari aveți? Cum ar trebui să te adresezi ANPC? Sigur, există rețele sociale, există e-mail-uri și așa mai departe.
Dar poate că unii consumatori încă mai cred ceva de felul: dom’le, nu ne bagă nimeni în seamă. Degeaba le scriem oamenilor ăla de acolo.
Sebastian Hotca:
Parcursul este foarte simplu: sunt cele trei modalități de sesizare, atât prin e-mail, online, avem o platformă online pe site-ul ANPC, sesizările se pot depune și fizic la sediile comisariatelor ANPC, la sediul ANPC.
Vreau să subliniez un lucru extrem de important. Fiecare sesizare este importantă pentru noi, fiecare sesizare este analizată de o echipă de comisari. Este important să faceți sesizări, să depuneți reclamații la noi – noi analizăm fiecare reclamație la modul cel mai obiectiv. Într-adevăr, sunt multe situații în care noi nu avem competențe de soluționare.
Nu aș vrea să dau exemplu aici pentru că să nu vreau să descurajez lumea să depună reclamații noi. Dimpotrivă, îi invit pe toți să o facă. Ori de câte ori constată că au fost nedreptățiți în vreun fel, indiferent că e vorba de un element singular sau unul care ar putea avea un impact extins asupra mai multor persoane suntem. Noi suntem acolo pentru fiecare dintre consumatori.
Întrebare din sală:
Înțeleg că sunteți mai degrabă de partea consumatorilor, dar conlucrați…
Sebastian Hotca:
Suntem doar de partea consumatorilor!
Întrebare din sală:
Eu vreau să vă întreb dacă colaborați cu cei care ar trebui să fie și de partea antreprenorilor, să îi consilieze mai degrabă decât să facă doar documentații și să le de amenzi.
Sebastian Hotca
Da. Noi chiar avem și atribuții în acest sens. În anul trecut, cred că am avut foarte multe întâlniri cu mediul de afaceri, am promovat ghiduri de bune practici, tocmai pentru eliminarea cauzelor neregulilor. Eu în continuare cred că trebuie să eliminăm cauza acestor probleme și de aceea am inițiat acest dialog cu mediul de afaceri, tocmai pentru ca cei care poate încă n-au înțeles să aibă un cadru, astfel încât să știe exact care sunt obligațiile lor, deși asta nu îi scutește de răspunderea contravențională care și-o asumă în momentul în care deschid o afacere. Este obligația operatorilor economici să cunoască toate prevederile legale care reglementează activitatea pe care o desfășoară. ˝Nu am știut˝ nu este o scuză. Este adevărat, sunt anumite chestiuni cu un anumit specific și noi venim și clarificăm.
În cadrul consilierii avem și controlul voluntar, care poate fi accesat de pe site-ul ANPC: un operator economic poate solicita preventiv un control voluntar, realizat de ANPC, astfel încât, eu știu, în mod preventiv solicită un control voluntar. Noi trebuie să intrăm în această relație de dialog cu operatorii economici tocmai pentru a crea beneficii consumatorilor. Este adevărat, noi suntem și ne ocupăm doar de protecția consumatorilor.
Dar cu toții suntem consumatori. Trebuie să fim conștienți de acest lucru. Indiferent că azi ocupăm o funcție publică sau suntem operatori economici, desfășurăm activitate, apoi ieșim din sediul societății noastre și mergem și cumpărăm un alt produs sau un alt serviciu. Iată că am devenit consumator – și cum ce ție nu-ți place, altuia nu-i face, eu invit pe toți operatorii să fie mult mai atenți la respectarea acestor drepturi ale consumatorilor. Chiar și din perspectivă personală.