Jucării periculoase: pot sufoca, intoxica sau răni copiii
Paul Anghel, Director General al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, trage un semnal de alarmă în legătură cu faptul că pe piaţă sunt multe jucării neconforme, mare parte fiind de-a dreptul periculoase. Folosirea acestor jucării prezintă risc de sufocare, intoxicare sau rănire.
„Luna decembrie este luna în care noi, părinţii, achiziţionăm pentru copiii noştri cadouri, jucării. O parte dintre ele se regăsesc şi pe site-ul RAPEX, sistemul de alertă rapidă pentru jucării neconforme”, explică Paul Anghel.
Ce tipuri de jucării ar trebui să evităm? „Jucării care sunt umplute cu soluţii despre care nu ştim ce compoziţie au. Sau slime-uri care sunt foarte la modă pentru copiii noştri, dar despre care s-a constat că pot conţine anumite metale grele”, explică Paul Anghel. Ca regulă generală, jucăriile care au un miros ciudat au în compoziţie materiale chimice periculoase.
Tot el adaugă că este recomandat oricui cumpără jucării să se gândească la vârsta copilului pentru care cumpără respectivele cadouri.
„Există jucării care au elastice, cordoane, care pot sugruma copilul, îl pot ştrangula”, atenţionează Directorul General al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.
Alte pericole sunt cele de sufocare sau de înec la ingerarea părţilor mici din jucării. De aceea, pe ambalajele jucăriilor trebuie să fie specificată vârsta potrivită pentru a fi folosite în siguranţă. „Există anumite răţuşte plutitoare al căror sistem de piuitoare se poate detaşa destul de uşor, putând fi ingerat de către copil”, exemplifică Paul Anghel.
De asemenea, pe piață se găsesc tot felul de jucării, de pildă, animale, reptile, şerpi, care pe lângă conţinutul de chimicale pot sufoca, pot duce la asfixiere mecanică, explică Paul Anghel. În plus, în timpul controalelor efectuate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, au fost depistate şi jucării cu alte tipuri de nereguli, cu potenţial periculos; printre acestea se numără păpuşi al căror păr se desprinde destul de uşor.
Nu în ultimul rând, atrage atenţia Paul Anghel, un risc important este prezentat de jucării cum ar fi „pistoalele, puştile sau orice dispozitive care dezvoltă o forţă cinetică suficient de mare ca să poată răni şi un adult, darămite un copil”.
Iată că numărul de pericole pe care le pot determina jucăriile este foarte mare. „De aceea, atunci când cumpărăm jucării, trebuie să verificăm şi datele despre producătorul acestora”, conchide Paul Anghel, Director General al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.