fbpx
Timp liber

Ce este Matcha?

Ce este matcha?

Matcha este un tip de ceai. Ca să fie un pic mai clar, este o pulbere, făcută din frunze de ceai de cea mai înaltă calitate, fin măcinate. Acestea sunt special cultivate și procesate, consumate în mod tradițional în Asia de Est. Plantele de ceai verde utilizate pentru matcha sunt cultivate la umbră timp de trei până la patru săptămâni înainte de recoltare. Motivul pentru care se produce în felul acesta este acela că în timpul creșterii la umbră, planta Camellia sinensis produce mai multă teanină și cofeină. Pulberea de matcha este consumată diferit de frunzele de ceai sau plicurile de ceai, deoarece este turnată într-un lichid (de obicei apă sau lapte), făcând un fel de spună la suprafață. 

Istoria ceaiului matcha  

Matcha a fost pentru prima data descoperit și preparat în China în jurul secolului al X-lea, în timpul dinastiei Song. Atunci când ceaiul cremos, de tipul matcha, a luat locul celui clasic verde, frunzele de ceai culese erau încălzite la aburi și uscate, apoi măcinate, iar pulberea rezultată era amestecată cu o unealtă din bambus în apă fierbinte cu sare și servită într-un bol.

După o perioadă, popularitatea acestuia a migrat către Japonia, în anul 1190. Aici, a devenit un element important la mănăstirile Zen, iar din secolele XIV până în secolul al XVI-lea a fost foarte apreciat de către membrii eșalonilor superiori ai societății. Consumul ceaiului matcha era ridicat la rang de ceremonie datorită contextelor culturale în care era consumat. 

Astăzi, deși a pornit din China, matcha este recunoscut ca fiind Japonez, pentru că de acolo provine cel mai bun tip de ceai de acest fel. În plus, cea mai recunoscută fabrică de matcha este Uji, care se află în Japonia. Mulți consideră că de acolo pleacă și istoria lui, pentru că fermierii din Uji cresc și recoltează ceaiul de mai bine de 800 de ani. 

În zilele nostre, matcha se bucură de o reapariție și o popularizare la nivel global, mai ales în Europa și în Statele Unite unde a devenit cunoscut și pentru modul inedit de preparare, dar în special pentru beneficile pe care le aduce celor care îl savurează

Matcha VS ceaiul verde clasic 

Diferența substanțială dintre ceaiul verde și Matcha este modul de cultivare, preparare și substanțele care sunt, de fapt, consumate. Deși ambele provin din aceeași plantă, pentru prepararea ceaiul matcha frunzele sunt crescute la întuneric, pentru a se stimula aminoacizii și a căpăta o culoare mai închisă. Experții au descoperit și demonstrat că Matcha este mai sănătos pentru că, în principiu, este mai puternic decât ceaiul verde. Datorită faptului că frunzele se transformă într-o pudră, ajungem să consumăm întreaga frunză a ceaiului, care are în componentele sale multe elemente sănătoase, precum antioxidanți și aminoacizi. 

Beneficii

  • Detoxifiază organismul într-un mod sănătos
  • Datorită efectului antioxidant, acesta poate prevenii apariția cancerului;
  • Arde grăsimile nedorite sau măcar ajută la acest proces
  • Este o unealtă de mare ajutor pentru prevenirea gripelor sau în timpul răcelilor
  • Intărește sistemul imunitar;
  • Poate ajuta la scăderea colesterolului negativ 
  • Ajută la protecția ficatului
  • Îți oferă energie, deși nu are la fel de multă cafeină ca ceaiul verde (ceea ce este un plus pentru sănătatea ta) 

Dacă aveți probleme grave sau delicate de sănătate, este bine să vă întrebați medicul de cantitatea potrivită pe care o puteți consuma, în cazul în care doriți să beți mai mult de 2 cești pe zi. În general, este recomandat să bem acest ceai în limite normale (2 căni maxim), fiind un produs bogat în diferite substanțe. 

Dacă doriți să aflați mai multe descpre ceaiurile din plante perfecte pentru sezonul mai rece, aici puteți găsi toate informațiile. 

Back to top button