Ce este laptele praf?
Covalact ne spune că obținerea laptelui praf se face printr-un proces fizic, simplu, format din doua etape:
- Etapa I – laptele este pasteurizat și concentrat prin evaporare. Apa prezentă în mod natural în lapte este parțial eliminată. Ceea ce rezultă după evapoararea conținutului de apă, este lapte concentrat.
- Etapa a II-a – laptele concentrat este pulverizat în particule fine într-un jet de aer fierbinte eliminându-se astfel complet apa și rezultând laptele praf.
În urma acestui proces de concentrare și uscare a laptelui sunt păstrate toate elementele nutritive din lapte: proteinele, glucidele, lipidele și mineralele.
Astfel, din ce vedem mai sus, acesta nu ar trebui să fie absolut deloc dăunător pentru organism, dar, din păcate, de obicei, lapte praf pentru bebeluși conține și E-uri.
Ce spun medicii?
Ditta Depner (educator prenatal), Dr. Niculina Jianu (medic pediatru), Dr. Mihaela Niţă (medic pediatru și consultant în alăptare certificat internaţional), la Digi24:
„Laptele praf conţine o listă de E-uri! Dacă vă uitaţi e un fel de oră de chimie!”
„Laptele praf conţine proteine animale. E făcut din lapte de vacă şi sigur că au încercat producătorii să hidrolizeze proteinele, să le adauge fel de fel de lucuri pentru floră ca să nu se constipe copilul sau să aibă o floră adecvată, dar cu toate încercările acestea cel mai de preţ şi mai bun este laptele de mamă.”
„Capacitatea stomacului este forţată de o cantitate mai mare de lapte praf şi ăsta este un mecanism ulterior pentru dezvoltarea afecţiunilor precum obezitate.”
Rolul laptelui praf
Am stabilit deja că laptele matern este cel mai benefic pentru nou-născuți, dar, din păcate, nu toate mamele își pot alăpta copilul sau trebuie să renunțe din a face asta la scurt timp după naștere. Astfel, unii bebeluși nu își primesc în cele 6 luni (timp estimativ recomandat) tot ce au nevoie din laptele natural.
O alternativă destul de bună și populară este laptele praf, care, deși nu este cel mai sănătos, „își face treaba” în ceea ce privește sățierea și hrănirea copilului. Acesta nu îi împiedică buna dezvoltare și nici nu este un impediment în evoluția sa.
Așa că, fiindcă deja am stabilit că nu este cea mai optimă variantă, cel mai bine ar fi să ne concentrăm un pic și pe beneficiile folosirii laptelui praf:
Conform farmacia arsene, beneficiile de care vorbeam sunt următoarele:
- Conține vitamine și minerale, care garantează buna dezvoltare a copilului, oferindu-i nutrienții necesari.
- Este destul de ușor să găsiți unul care se pliază cât mai bine pe necesitățile copilului, fiind disponibil în mai multe forme.
- Are un gust asemănător cu laptele matern, pentru ca bebelușului să îi fie ușor să se adapteze acestuia.
- Conține proteine și aminoacizi. Laptele praf se obține din lapte lichid, iar în urma procesului complex și atent de extracție, nu se pierd proteinele și aminoacizii.
- Oferă bebelușului carbohidrații de care are nevoie. O bună dezvoltare a bebelușului necesită anumiți carbohidrați precum lactoza sau glucoza.
Așadar, laptele praf este cea mai sigură și bună opțiune în cazul în care mama nu mai poate alăpta (un lucru destul de comun și deloc de condamnat). Chiar dacă are dezavantajele lui, acesta are și beneficii, iar cel mai important lucru este că nu împiedică bebelușul din a se dezvolta sănătos.