fbpx
Timp liber

Cum alegi ochelarii de soare potriviți și de ce ai nevoie de aceștia

Cum alegi ochelarii de soare potriviți și de ce ai nevoie de aceștia

 

Ochelarii de soare au in componenta lor lentile colorate, cu un filtru anti-UV si eventual un filtru polarizant, care ne pot proteja de razele UV.

Conform Dr. Roxana Cozubaș, Medic Specialist Oftalmologie, în doc.ro, transmitanta vizuală (cantitatea de lumina transmisa prin lentila) este marcată pe brațul ochelarilor de soare și explicată în eticheta lor:

  • Categoria 0 – 80-100% – eficienți în vreme cu nori, fără soare
  • Categoria 1 – 43-80% – vreme cu nori, puțin soare
  • Categoria 2 – 18-43% – vreme cu soare moderat
  • Categoria 3 – 8-18% – soare puternic, medii ce pot cauza reflexii (apă, nisip
  • Categoria 4 – 3-8% – soare puternic, zăpadă – interziși a fi purtați la condus (transmitantă vizuală foarte mică)

Ce culoare de lentilă să folosești în funcție de scopul acestora 

Nuanța folosită la colorarea lentilei determină ce culoare din spectrul luminos este absorbită de lentila. Dr. Roxana Cozubaș ne explică mai în detaliu:

  • Gri, negru – reduc cantitatea generală de lumină
  • Galben, auriu și portocaliu – reduc cantitatea de lumină albastră care pătrunde în ochi 
  • Maro – absoarbe lumina de frecvență înaltă, inclusiv albastrul
  • Verde – filtrează lumina albastră, oferă cel mai înalt contrast și acuritate vizuală foarte bună (dintre toate nuanțele de lentile)
  • Roz si mov – oferă cel mai bun contrast al obiectelor pe un fundal verde sau albastru.

Cum să îți alegi ochelarii de soare în funcție de forma feței tale 

Unii ochelari, oricât de frumoși ți s-ar părea, pur și simplu nu îți vin bine. De ce? Pentru că fiecare dintre noi are o formă a feței care se poate sau nu potrivi cu perechea de ochelari pe care ai vrea să ți-o achiziționezi. Așadar, cum îți poți da seama?

Fața ovală 

Această formă se poate distinge prin câteva trăsături: fața alungită și subțire, mai lată în zona pomeților, fără un maxiliar prea pronunțat și cu o linie uniformă a bărbiei. 

Cei care beneficiază de o formă ovală sunt destul de norocoși din punctul de vedere al alegerii ochelarilor de soare, pentru că li se potrivește aproape orice formă (ar fi bine să evitați, totuși, lentilele supradimensionate.

Fața rotundă 

Lentiamo recomandă lentilele cu ramă dreptunghiulară pentru persoanele cu fața rotundă. Dacă forma feţei tale este așa, evită pe cât posibil ochelarii cu lentile rotunde, pe cei cu rame subţiri sau deschise la culoare.

Fața pătrată 

Această formă a feței este caracterizată printr-o linie dreaptă a bărbiei. Astfel, cea mai potrivită pereche de ochelari de soare ar fi cu o formă rotundă, pentru a mai „îmblânzi” unghiurile rigide. 

Fața în formă de inimă 

Persoanele care au o față în formă de inimă sunt acelea care au o linie ascuțită a bărbiei, iar fruntea și pomeți destul de pronunțați. În cazul acestora, se recomandă ochelarii cu ramă ovală sau chiar rotundă. 

Fața rectangulară (diamant)

Forma aceasta se caracterizează prin pomeți pronunțați. Fruntea și bărbia sunt înguste și mai mici. Ochelarii care avantajează aceste persoane sunt cei cu ramele invizibile sau fără rame în partea de jos. Fața de tipul „diamant” nu este pusă în valoare de rame pronunțate.

Back to top button