fbpx
Casă & Familie

6 ceaiuri din plante perfecte pentru sezonul rece

Ceaiurile din plante sunt un sprijin de nădejde în sezonul rece, când sistemul nostru imunitar e mai slăbit decât în restul anului. Totodată, o ceașcă de ceai cald e un bun pretext de stat la povești cu o prietenă, dar și un partener plăcut alături de o carte captivantă.

Iată, pe scurt, proprietățile plantelor din care putem face ceai.

H2 Ceai de mușețel

Mușețelul infuzat a fost consumat pentru prima dată în Egiptul Antic, dar grecii au fost cei care l-au consacrat ca plantă cu nenumărate beneficii pentru corpul uman. Hipocrate, Dioscorides și Galenus – unele dintre cele mai mari nume ale medicinei antice – au scris despre mușețel și despre efectele sale benefice asupra organismului.

Ceaiul de mușețel este cunoscut pentru proprietățile sale calmante. În plus, conține un ingredient activ numit camazulenă care acționează ca antioxidant și agent antiinflamator. Este recomandat atunci când te simți stresat(ă) și ai insomnii. Datorită capacității sale antiinflamatoare este util în ameliorarea unor boli precum cancerul sau în afecțiuni ale sistemului digestiv. Folosit extern, poate să te ajute să vindeci eczeme sau răni ale pielii, dar și să îți redea strălucirea părului.

H2 Ceai de mentă

Ceaiul de mentă este unul dintre cele mai consumate ceaiuri din plante. Nu doar că este bun la gust fără a fi îndulcit, dar este un tonic excelent pentru organism. Are proprietăți antibacteriene și antivirale ceea ce îl face să fie de ajutor în cazul gripelor și răcelilor de sezon. Poate ameliora durerile musculare, decongestionează căile respiratorii și calmează tusea. Mai mult, este de mare ajutor atunci când ai probleme cu sistemul digestiv.

Ceaiul de mentă reduce anxietatea, stresul și durerile de cap asociate acestora și te ajută să adormi mai repede atunci când ai insomnii.

Menta nu este folosită întâmplător în pastele de dinți și rolul ei nu este doar aromatic. S-a dovedit că menta menține sănătatea orală, diminuează mirosul neplăcut și cantitatea de bacterii din cavitatea bucală. Poți face și gargară cu ceai de mentă, de 2-3 ori pe săptămână.

H2 Ceai de lămâie și ghimbir

Combinația de lămâie și ghimbir este excelentă iarna. La această combinație poți adăuga și puțină miere – chiar și scorțișoară – și deja ai un cocktail cu valori nutritive mari, dar și cu capacitatea de a ajuta organismul să lupte cu agresorii externi. Dacă ai stări de greață sau de vomă, bea ceai de lămâie și ghimbir și vei scăpa de ele. În plus, ajută la funcționarea sistemului cardiovascular, ajută sistemul imunitar, crește puterea de concentrare și, nu în ultimul rând, ajută la păstrarea unei greutăți corporale potrivite.

H2 Ceai verde

Ceaiul verde este considerat una dinte cele mai sănătoase băuturi de pe planetă. Conține antioxidanți foarte puternici care întăresc sistemul imunitar și sprijină buna funcționare a organismului. Ceaiul verde are în compoziție până la 40% mai mulți antioxidanți decât oricare alt tip de ceai, dar și multe alte substanțe active, vitamine și minerale: vitaminele A, B, E și C, fier, calciu, fosfor și potasiu, teină, aminoacizi, proteine, și alcaloizi cu efect de stimulare nervoasă.

O cană de ceai verde pe zi îți va crește starea de bine, va scădea riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer sau a bolilor Pakinson și Alzheimer, ajută la păstrarea sănătății dinților și te ajută să slăbești.

H2 Ceai de salvie

Salvia poate fi consumată crudă, în salate, de exemplu, dar poate fi și infuzată. Este foarte utilă femeilor care sunt afectate de simptomele menopauzei. De asemenea are efect antibacterian și antiviral, fiind recomandat în tratarea afecțiunilor tractului respirator. Nu este recomandat în timpul sarcinii și nici al alăptării.

Salvia contine peste 160 de polifenoli diferiti, care sunt substante chimice din plante care actioneaza în corpul nostru la fel ca antioxidanții. O cană de ceai de salvie consumată de două ori pe zi sporește semnificativ mecanismul de aparare prin care functionează antioxidanții. De asemenea, consumul de ceai de salvie scade atât colesterolul total, cât și colesterolul LDL, numit și colesterol rău.

H2 Ceai de armurariu

Dacă ai ciocnit prea multe pahare într-o zi, s-ar putea să ai nevoie de armuraiu ca să-ți ajuți ficatul să proceseze o cantitate mai mare de alcool. Armurariul este un puternic detoxifiant, iar, dacă vei bea câte o cană de ceai pe zi timp de o săptămână, ai să simți efectele sale benefice asupra organismului tău.

Back to top button