fbpx
AlimentațieCasă & FamilieEducatieTimp liber
În tendințe

La an nou, obiceiuri noi

Autor: dr. Laura Davidescu

Un sondaj recent dat publicității spune că reușim să ne ținem de promisiunile făcute de Anul Nou doar 3-4 luni.

Voi ce obicei bun pentru sănătate v-ați pus pe listă pentru 2024?

În topul hotărârilor luate cu ocazia intrării într-un an nou se află decizii precum „să fac mai multă mișcare”, „să mănânc mai sănătos” sau „să dorm mai mult”. Vă sună cunoscut? Dacă și voi ați inclus asemenea dorințe pe To do list 2024, vă invit să vă fixați obiective concrete, pentru a reuși să vă îndepliniți dorințele, iar la Crăciunul viitor să-i puteți povesti Moșului, familiei sau prietenilor ce cuminți ați fost.

Să iau micul dejun în fiecare zi. Sau măcar mai des…

Sună bine în teorie, dar, în practică, ești prea ocupat sau ai dormit prea mult ori frigiderul este gol, așa că tot cu o cafea to go în mână ajungi la muncă, facultate sau liceu, iar foamea ajungi să o potolești cu ceva de la prima patiserie ieșită în cale.

Îți propun să-ți stabilești tipuri de mic dejun care-ți plac și să ți le pregătești în avans, iar dimineața doar să iei pachetul din frigider și să-l mănânci în tramvai sau în prima oră de cursuri ori la birou, cât îți citești mesajele.

Un mic dejun echilibrat și hrănitor ar putea consta din:

  • Un iaurt, un fruct proaspăt și doi biscuiți
  • Un sandviș cu ton sau cu șuncă și un castravete sau un ardei gras
  • Un ou fiert, o roșie și o felie de pâine prăjită

Nu reușești în fiecare zi? Propune-ți să faci asta măcar 3 zile din săptămână la început și poate că, în timp, vei izbuti să crești numărul zilelor pe care le începi cu o porție bună de energie.

Să beau mai multă apă. Sau măcar să beau mai puține răcoritoare…

O persoană normală are nevoie de cel puțin 35 de mililitri de apă pentru fiecare kilogram de greutate a corpului în fiecare zi. Copiii și tinerii au nevoi chiar mai mari, de peste 40-50 ml/kgc. Și asta doar pentru a funcționa normal. Dacă mai faci și sport sau ai o ocupație care implică mult efort fizic ori vremea este foarte călduroasă, evident că ai nevoie de o cantitate mai mare. Calculează-ți necesarul de apă și asigură-te că ai o sticlă cu apă mereu la îndemână. Pune-ți notificări pe telefon ca să nu uiți să bei măcar câteva guri de apă la fiecare oră sau fă-ți un ritual din a-ți umple sticla cu apă în fiecare pauză din activitățile zilnice.

Dacă ești prea dependent de sucuri, cola sau cafea, propune-ți măcar să alternezi un suc cu un pahar sau o sticlă de apă și, în timp, să înclini proporția cât mai în favoarea consumului de apă – plată, minerală, cu arome, caldă sau rece, dar apă să fie și atât!

Să fac mai mult sport. Adică mai mult decât deloc…

Să faci măcar 30 de minute de mișcare pe zi, cât recomandă Organizația Mondială a Sănătății, nu e atât de complicat pe cât pare. Nu ai nevoie nici de echipament scump sau de abonament la sală, nici de mai mult de… 30 de minute, după cum spuneam! Iar 30 de minute din 24 de ore înseamnă doar 2,5% din timpul unei zile. Crezi că poți dedica 2,5% din timpul tău unei activități care să implice mișcare? Ca să-ți fie mai simplu, îți las mai jos o listă cu idei de activități:

  • o tură de de mall, ca să verifici ce e frumos în noile colecții sau ce produse au intrat la reducere
  • jucat cu pisica/cățelul sau chiar plimbat animalul de companie prin parc sau prin cartier
  • mers în vizită pe jos la cel mai bun prieten. Întors tot pe jos sau cu mijloacele de transport în comun
  • o oră de voluntariat la un adăpost de animale sau la o casă de copii ori de persoane în vârstă
  • grădinărit/înfrumusețat spațiul verde din jurul blocului
  • înscris la un curs de dans
  • job temporar part-time de împărțit pliante publicitare în cartierul tău
  • făcut cumpărături/plătit facturi pentru un vecin în vârstă

Să mă informez mai bine. Sau măcar să nu mai cred tot ce văd pe net…

Indiferent că pregătești un proiect școlar, că vrei să mergi într-o vacanță, să cumperi un telefon nou sau să afli ce simptome are o boală, fă tot posibilul să utilizezi canalul corect de informare. De exemplu, dacă-ți comanzi e mâncare online, verifică declarațiile nutriționale ale produselor, ca să știi exact ce urmează să mănânci.

La fel, dacă vrei să cumperi un produs sau un serviciu, informează-te despre el mai întâi de pe site-ul sau de pe conturile de social media ale producătorului.

Dacă ai nevoie de informații medicale, discută cu medicul de familie sau măcar cu un farmacist înainte de a lua orice pastilă sau a încerca vreun „tratament tradițional”.

Dacă te simți dezorientat sau deprimat, apelează la ajutorul familiei, prietenilor sau al unui psiholog.

La mulți ani!

Back to top button