fbpx
AlimentațieCasă & Familie

Cele mai periculoase „E-uri” din alimente

Aditivii alimentari sau E-urile sunt substanțe adăugate în alimente sau băuturi pentru a îmbunătăți gustul, culoarea, stabilitatea sau rezistenţa la alterare a acestora. Deşi unii asociază ideea de „E-uri” cu substanţe periculoase, unii aditivi nu reprezintă un risc pentru sănătate, chiar dacă nu aduc niciun beneficiu.

Categoriile de aditivi alimentari stabilite prin Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari sunt: acidifiant, corector de aciditate, agent antiaglomerant, antispumant, antioxidant, agent de încărcare, colorant, emulsifiant, săruri de topire, agent de întărire, potențiator de aromă, agent de tratare a făinii, agenți de spumare, agent gelatinizant, agent de glazurare, agent de umezire, amidon modificat, conservant, agent de propulsare, agent de afânare, agenți de sechestrare, stabilizator, îndulcitor, agent de îngroșare.

În lista ingredientelor, aditivii trebuie să fie desemnați prin denumirea categoriei acestora, urmată de numele specific sau, dacă este cazul, de numărul E. Produsele alimentare care prezintă în compoziţie coloranţii galben portocaliu (E 110), galben de chinolină (E 104), carmoizină (E 122), roșu allura (E 129), tartrazină (E 102), roșu ponceau 4R (E 124) trebuie să asigure informarea suplimentară a consumatorilor cu mențiunea „denumirea sau numărul E al colorantului (coloranților) poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora”.

Iată care sunt cele mai des folosite „E-uri” permise de lege în România:

Tartrazina – E 102: Un colorant interzis în țări precum Austria și Norvegia, se găseşte în bomboane, acadele, băuturi răcoritoare cu aromă de portocale etc. Printre afecțiunile pe care le poate produce se numără anumite tumori și probleme grave ale ficatului.

Amarant – E123: Colorant roşu ce poate fi găsit în vinurile roşii de masă (slabe) sau în vinurile roşii contrafacute, lichioruri şi icre. Acest aditiv este interzis în Austria, Norvegia, Rusia şi SUA şi se foloseşte restrictiv în alte ţări din UE, cum ar fi Italia şi Franţa, deoarece poate produce cancer, moarte fetală, astm etc.

Galben FCF – E110: Acest aditiv se găseşte în băuturile răcoritoare de culoare galbenă, în îngheţată şi în multe dulciuri ce au culoare galben-portocalie. Colorantul respectiv poate produce astm, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, blocarea enzimelor digestive sau tumori renale.

Azorubina – E122: Este un colorant roşu, obţinut din gudron, care se adaugă la dulciuri și jeleuri. Poate produce reacţii adverse în cazul persoanelor astmatice. Este interzis în SUA, Japonia, Suedia, Austria şi Norvegia.

Roşu ponceau 4R (roşu de coşenilă) – E124: Un colorant considerat cancerigen în diferite state, inclusiv SUA, deoarece creşte cantitatea de aluminiu din organism. Se consideră că, în asociere cu alţi aditivi, produce hiperactivitate la copii, așa că, în anumite ţări, este interzis în alimentele destinate copiilor sub 3 ani. Poate fi găsit în dulciuri, mezeluri, supe semipreparate etc.

Albastru patent – E131: Un alt colorant ce se foloseşte foarte mult în industria dulciurilor. Produce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare la copii (ADHD), iar la adulţi poate produce ameţeli, probleme de respiraţie în cazul persoanelor ce suferă de astm, tensiune arterială scăzută şi reacţii alergice. Se consideră că E131 poate produce şi cancer. Acest aditiv este interzis în SUA, Norvegia şi Australia.

Verde S – E142: Un colorant alimentar ce dă culoarea verde şi poate fi găsit în prăjituri, îngheţată, jeleuri, bomboane etc. Poate produce reacţii alergice, urticarie, insomnii, hiperactivitate şi astm şi nu este recomandat în alimentaţia copiilor. Este interzis în Canada, SUA, Japonia, Suedia, Finlanda şi Norvegia.

Sorbitolul – E420: Îndulcitor interzis sugarilor şi copiilor, deoarece poate produce probleme digestive ca balonare, flatulenţă, dureri de stomac. E420 se găseşte ca îndulcitor în diverse băuturi răcoritoare hipocalorice, gumă de mestecat şi dulciuri.

Aspartamul – E951: Un alt îndulcitor, aspartamul poate da stări de oboseală, ameţeli sau dureri de cap și este folosit la producerea unor băuturi răcoritoare şi a dulciurilor.

Ciclamat – E952: Îndulcitor interzis în SUA şi UK din cauza unor teste care au arătat că poate fi cancerigen, E952 este permis în Romania şi se găseşte în băuturi răcoritoare hipocalorice, biscuiţi, gemuri şi produse de cofetărie.

Majoritatea aditivilor alimentari sunt, în general, inofensivi, însă consumul lor în cantităţi mari și pe termen lung sau consumul celor cu proprietăţi toxice şi chiar cancerigene poate cauza probleme de sănătate. De aceea, se recomandă ca, atunci când mergem la cumpărături, să citim cu atenţie etichetele alimentelor pentru a le evita pe cele care conţin E-uri periculoase sau, cel puţin, să limităm consumul lor.

 

Back to top button