fbpx
Financiar & Asigurări

Ce este asigurarea PAD?

La fel ca în cazul altor produse de acest tip, și asigurarea PAD este menită să ofere sprijin în cazul unui eveniment neprevăzut. Pierderea locuinţelor poate fi un moment dramatic în viaţa oricui, iar o asigurare de acest fel are rolul de a sprijini consumatorul să treacă mai uşor peste o astfel de situație.

Ce este asigurarea obligatorie a locuinţei?

Cine poate beneficia de sprijin pentru achitarea acestei asigurări?

Elementele principale ale unei asigurări PAD

Asigurarea PAD este asigurarea obligatorie a locuinţei și este reglementată de Legea 260/2008. Cum înainte de anul 2008 gradul de asigurare al locuinţelor era redus, autorităţile au reglementat acest lucru şi, astfel, proprietarii sunt acum obligaţi prin lege să-şi asigure în fiecare an casele împotriva câtorva dezastre: cutremurele, alunecările de teren şi inundaţiile. Legea a fost emisă în 2008, iar asigurarea locuinţelor a devenit obligatorie în vara anului 2010.

Societatea de asigurare care preia riscurile şi răspunderile asumate în această formă de asigurare este PAID, Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale.

Este important să ținem cont de faptul că persoanele care nu respectă legea riscă să primească amenzi de până la 500 de lei.

Locuinţele asigurate sunt împărţite în două categorii, în funcţie de cum sunt construite:

Locuinţa de tip A este construcţia sau partea unei construcţii cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic;

Locuinţa de tip B este construcţia sau partea unei construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

Preţul asigurării şi suma asigurată (despăgubirea în caz de dezastru natural) sunt stabilite în funcţie de tipul locuinţei. Pentru construcția de tip A, preţul asigurării este de 20 de euro pe an, în timp ce suma asigurată este de 20.000 de euro. Pentru o locuinţă într-o construcţie de tip B, preţul asigurării este de 10 euro pe an, în timp ce suma asigurată este de 10.000 de euro.  

Asigurarea obligatorie a locuinţei este plătită de stat în cazul persoanelor fizice care beneficiază de ajutor social.

În prezent, există 23 de societăţi autorizate să încheie poliţe PAD, care au o valabilitate de 12 luni şi trebuie să cuprindă următoarele elemente: denumirea/numele şi sediul/domiciliul părţilor contractante; numele beneficiarului asigurării; tipul locuinţei şi adresa acesteia; suma asigurată obligatoriu; prima obligatorie şi termenele de plată a acesteia; perioada de valabilitate a contractului de asigurare; numărul şi titlul actului normativ în temeiul căruia s-a emis PAD, dar şi numărul şi data publicării acestuia în Monitorul Oficial, Partea I.

Dacă se produce unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, cererea de despăgubire trebuie făcută de către beneficiarul asigurării şi adresată asiguratorului care a emis poliţa PAD.

Back to top button