fbpx
AlimentațieCasă & FamilieEducatie
În tendințe

2024, anul în care trecem de la rezoluții la hotărâri!

scris de Roxana Melnicu


De-a lungul istoriei, noi, oamenii, am început prin a întâmpina anul nou cu speranță și/sau rugăciune, apoi l-am întâmpinat cu planuri și acum, surpriză, cu așa-numitele „rezoluții“. Mai întâi întâmpinăm viitorul cu sufletul, apoi cu rațiunea care face planuri. Acum îl întâmpinăm cu cuvinte care sună cool.

Sufletul e însă naiv și fragil, rațiunea e rigidă și arogantă degeaba, iar cuvintele nu au acoperire în suflet și rațiune. Dacă tot e să dublăm petrecerea Revelionului de un proces reflexiv, dacă tot stăm pe cumpăna dintre ani ca elefantul care se legăna pe o pânză de păianjen, atunci să ne punem și sufletul și mintea și cuvintele la contribuție. Și să facem la fel tot anul.


Cu siguranță nu va fi ușor, va fi un an plin de chemări și tentații, electoral în părțile esențiale, și totul în jur ne ve chema de două ori mai imperativ spre imitație. Numai că proprie omului nu este imitația, ci chibzuința.


În tot acest decembrie, aici, la Tribuna, am făcut exercițiul decalogurilor. Adică al poruncilor, după modelul celor biblice. Ce să faci și ce să nu faci. Numai că am scris „poruncile“ acestea ad-hoc pentru caz de sărbătoare astfel încât să stârnească cititorilor întrebări și gânduri. Și de fapt așa și numai așa ar trebui citite orice porunci, decaloguri, comenzi și chiar recomandări scrise de o sursă umană – și chiar cele care emană de la vreo „inteligență artificială“. Numai cele zece porunci trebuie ascultate ca atare; pentru oricare altele există gândirea critică. A ta.

Natura umană trece prin filtrul chibzuinței tot ce îi este livrat din exterior.


Așa că la sfârșit de decembrie și început de ianuarie, respectiv la sfârșit de decaloguri, vă propun un început de dialoguri, pentru început dialoguri cu propria conștiință. Iar orice dialog bine purtat, cu întemeiere, argument și respect pentru partenerul de dialog, devine un exercițiu de autonomie, de sinceritate și autenticitate.


Va fi un an greu, de aceea, amintindu-ne și de toate îndemnurile contrarii ale trecutului, vă propun să facem din așteptatul 2024 anul intuiției și încrederii în propria ta judecată. Da, judecata ta merită încrederea ta. Mai mult chiar, ea va funcționa din ce în ce mai bine atunci când este creditată constant cu încredere. De aceea, dacă te pomenești câteodată că reacționezi înainte de a gândi, atunci oprește-te și întreabă-te ce s-a petrecut și cum vrei să continui.


Începe de acum cu acest nou proces și această nouă atitudine. Începe prin a-ți propune să iei hotărâri organice în 2024 și nu prin a declama abstracte „rezoluții“. Încearcă să traduci în românește, în limbajul comun, tot ce ți se popune într-un limbaj pretențios care poate să inhibe. Nu te lăsa inhibat și intimidat de cuvinte: este un exercițiu de autonomizare foarte bun. Iar aici, în spațiul care desparte rezoluția de hotărâre, vei vedea ce este firesc în ceea ce ți se propune, precum și ceea ce nu e firesc. Găsește răgazul pentru a face asta și apoi… semne bune anul are!


La mulți ani, 2024! Te colindăm cu voioșie!


Plugușor pentru fiece consumator:


Aho, aho, copii și frați
Stați puțin, nu devorați
Responsabil consumați
Citiți instrucțiunile
Parcurgeți prospectele
Vânați etichetele:
Treacă zilele din termen
Alimentul e cu germen
Evitați să-l consumați și oficiul sesizați
Reciclați, că-i responsabil
Însă-un lucru e valabil:
Nu livrați sticle murdare,
nici borcane, nici pahare
Gentil e să le spălați
Garanția să-ncasați!

Cumpărați mai rezonabil
Viitoru-i sustenabil!
La anu’ și la mulți ani!

Back to top button