fbpx
ABC financiarFinanciar & Asigurări

Istoria cardului în lume și în România

Diners Club, primul card din istorie

Cardul de credit a fost creat în Statele Unite, în 1949. Omului de afaceri Frank McNamara i-a venit ideea unui instrument de plată care să înlocuiască banii cash după ce, într-o seară, și-a uitat portofelul acasă și nu și-a putut plăti consumația la un restaurant. Cardul pe care l-a inventat se numea Diners Club și era folosit exclusiv pentru plata la restaurant.

 9 ani mai tarziu, a venit și rândul American Express să lanseze prima rețea de carduri bancare.

Primul bancomat sau ATM (prescurtarea vine de la Automated Teller Machine) din lume a fost instalat alți 9 ani mai târziu, în 1967, în nordul Londrei. A fost inventat de scoțianul John Shepherd-Barron, care, ulterior, și-a vândut ideea băncii Barclays.

Cardul este produsul financiar cu cea mai rapidă dezvoltare din istoria activității bancare. Potrivit studiului „World Payments Report 2017” / „Raportul Mondial de Plăți 2017”, în perioada 2014 – 2015 s-au înregistrat, la nivel mondial, 433,1 miliarde de tranzacții electronice, adică fără cash,  aproape de 60 de ori mai multe decât totalitatea oamenilor de pe Terra. Creșterea de 11,2%, cea mai mare înregistrată în ultimul deceniu, se datorează în mare parte plăților cu telefonul mobil și a portofelelor electronice, care au susținut plata cu cardul. Țările din Europa de nord sunt de departe cele mai avansate în demersul de renunțare la plata în numerar versus plata cu cardul. În Suedia, 4 din 5 plăți sunt efectuate cu cardul,  în Norvegia 75% dintre cetățeni plătesc folosing cardul, iar în Danemarca, procentul acestora este de peste 60% în contextul în care Banca Centrală a anunțat, încă din anul 2014, că nu va mai pune în circulație bancnote și monede noi.

Peste 20 de ani de la lansarea primului card în România

Primul card bancar emis în România a fost unul dedicat doar persoanelor juridice și a fost destinat exclusiv plăților în străinătate, în dolari americani. A fost lansat de Bancorex, în august 1995. Puteau beneficia de el doar oamenii de afaceri care depuneau o garanţie de 5.000 de dolari.

În cei peste 20 de ani de la lansarea primului card în România, țara noastră numără, în prezent, la aproape 19 de milioane de locuitori, aproape 17 milioane de carduri. Dintre ele, peste 13 milioane sunt carduri de debit, aproximativ 3 milioane sunt carduri de credit, iar aproape 1 milion sunt carduri electronice de masă.

Back to top button