Cardul arată ca un dreptunghi din plastic și poate conţine, pe o bandă magnetică sau într-un cip, informații care permit accesul securizat la contul bancar. E un instrument electronic sigur, simplu, comod și rapid, care ne ne ajută să plătim cu ușurință cumpărăturile sau facturile. Cardul bancar este un instrument de plată modern, ce funcţionează în baza unor contracte încheiate, pe de-o parte, între banca emitentă și deţinătorul cardului şi, pe de altă parte, între banca acceptatoare și comerciant. Deţinerea unui card înlocuieşte statul la coadă la ghişeul băncii pentru că, datorită lui, putem face operaţiuni pentru care, altfel, am avea nevoie de ajutorul unui casier. Cu ajutorul cardului putem cumpăra aproape orice este legal și moral, de oriunde, inclusiv de pe Internet, şi putem scoate numerar de la orice ATM care afișează sigla cardului, oricând avem nevoie, 24 de ore din 24, chiar şi din străinătate.
Cardurile sunt, prin definiţie, instrumente de plată sigure. Ca să ne poată fura bani din cont, un infractor are nevoie de foarte multe date. Şi, totuşi, ca să se asigure că aceste instrumente de plată sunt chiar mai sigure decât atât, companiile de tehnologie din industria globală de plăţi Mastercard și Visa au implementat un un cod suplimentar de securitate, numit, generic, 3D Secure, valabil în cazul tranzacţiilor făcute online.
Odată activat acest sistem, deţinătorul cardului va primi automat, prin SMS sau email, o parolă unică fără de care nicio tranzacţie online nu va putea fi autorizată. Altfel spus, ca să ne poată fura banii din cont, un infractor ar trebui să dispună de toate datele cardului nostru şi, în plus, să aibă acces şi la telefonul nostru mobil pentru a putea finaliza o tranzacţie.
Atunci când plata se face prin numerar sau prin transfer bancar, banii nu mai pot fi recuperați, pentru că ambele metode de plată sunt finale. Plăţile electronice, în schimb, sunt extrem de sigure. Atunci când plata se face cu cardul, orice client înşelat îşi poate recupera banii, contestând tranzacţia la banca emitentă.
Mai mult, România are cea mai mică rată a fraudelor pe carduri din Uniunea Europeană. Cifre recente arată că nivelul total de fraudă din România este de 0,004%, de aproape 10 ori mai mic decât media Uniunii Europene. Iar extrem de puţinele fraude vin, mai degrabă, din mediul online. Dar asta nu înseamnă că banii sunt pierduţi, ci că vorbim despre tranzacţii disputate şi, ulterior, banii sunt recuperaţi de către băncile emitente şi returnaţi posesorilor de card. Așadar, putem plăti cu încredere prin intermediul cardurilor, pentru că plăţile electronice sunt mult mai sigure decât plățile în numerar.