fbpx
Educatie
În tendințe

Gustă cu atenție, bucură-te de moment – bilanțul unei creșteri exponențiale pentru educație

Miercuri 18 decembrie, în cadru festiv, la Biblioteca Metropolitană din București, programul ,,Gustă cu atenție, bucură-te de moment” a făcut bilanțul celor 4 ediții anuale desfășurate până acum și a anunțat obiectivele sale pentru viitor.

Au fost prezenți organizatorii, reprezentanți ai partenerilor de bază ai programului și reprezentanți ai presei, iar moderator a fost Eugen Vrabie, jurnalist București FM.

Am salutat prezența domnului Sebastian Hotca, vicepreședintele ANPCAutoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor: partener stabil și susținător al programului Gustă cu atenție, bucură-te de moment încă de la început, alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, reprezentat la eveniment de prof. Ana-Maria Ștefan, Inspector Școlar pentru activități extrașcolare.

Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” este un program educațional de pionerat în România, realizat în parteneriat public-privat, care își propune să educe tinerele generații în favoarea deplasării consumului alimentar către mindful eating.

„Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” este un proiect dezvoltat de Asociația Sută la Sută Românesc în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și 5 licee din București, susținut de compania Mondelēz International, lider pe piața globală a gustărilor.

Organizatorii au evidențiat progresul exponențial al acestui program unic, de la cei 500 de elevi implicați la prima ediție desfășurată predominant online în anul 2020 pandemic, la un număr de 15050 de elevi implicați la cea de-a patra ediție, de anul acesta.

Care sunt resorturile acestui succes în rândul elevilor de liceu, ținând seama că participarea la program este complet voluntară, nu implică absolut nicio obligativitate? Să vedem pe rând câteva argumente, evidențiate de feedbackurile primite din partea adolescenților și profesorilor de la liceele participante.

Cunoștințele legate de alimentația sănătoasă și modul în care ea poate fi practic accesată prezintă interes pentru majoritatea adolescenților și chiar adulților de la noi.

Așa cum a evidențiat Lidia Feher, coordonatoarea proiectului, reprezentantă a Asociației Sută la Sută Românesc, dincolo de alimentația în sine, programul vizează dezvoltarea personală, un domeniu de cel mai mai interes pentru adolescenții de azi.

Domnul Sebastian Hotca, vicepreședintele ANPC- Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a subliniat importanța demersul educațional efectuat de acest program, care cuprinde cunoștințe și abilități care nu au fost cuprinse până acum în curriculumul școlar, în special cele care țin de modul de a citi și a înțelege etichetele alimentelor.

Schimbările de regim de viață care țin în mare parte de digitalizare au făcut consumul de gustări să crească la nivel mondial după 2013, din ce în ce mai accentuat. Acest consum a explodat după pandemie. devenind din ce în ce mai popular în rândul generației Z și al milenialilor.

Pentru a preîntâmpina unele consecințe potențial periculoase ale acestui mod de consum (obezitate, dezechilibre nutriționale, malnutriție și maladiile asociate) se evidențiază necesitatea de a înlocui consumul automat de gustări, fără discernământ, mașinal, necontrolat, colorat emoțional negativ (de consolare), consum care aduce cu el riscul de instalare a obezității și tulburărilor mai sus menționate, cu un consum marcat de mindfulness.

Consumul mindful de gustări alese conștient și valoroase nutrițional aduce satisfacție și inspirație, promovează sănătatea și echilibrul fizic și psihic, nu în ultimul rând performanța în orice domeniu și o stare psihică stabilă și constructivă – toate aceste argumente au fost expuse cu pasiune și convingere de cea mai activă dintre mentorii acestui program, Dana Dobrescu, Corporate & Government Affairs Romania, Mondelez Internațional.

Astfel, obiectivul OBIECTIVUL PRINCIPAL al programului este responsabilizarea adolescenților și oferirea de metode concrete pentru a acționa în vederea adoptării unor schimbări comportamentale de durată, prin remodelarea obiceiurilor de a lua gustări și a abordării generale a alimentației, introducând practici de mindfulness.

Programul implică mini-campanii cu mai mulți piloni, care abordează problema în toată complexitatea ei, adică multidisciplinar și multifactorial

  • nutriție
  • psihologie
  • organizare, planificare, managementul timpului
  • mindfulness
  • educație civică
  • autoconștientizare

Nu este vorba despre prelegeri singulare, ci de mai multe sesiuni care construiesc un dialog fertil și pe termen lung cu tinerii.

În acest scop, programul a fost creat cu o echipă de experți care cuprinde: nutritionist (dr Laura Davidescu, medic specialist cu competențe în nutriție și consilier Metabolic Balance), psiholog clinician (Iulia Avădanii, trainer, psihoterapeut, specialist în dezvoltare personală pentru tineri), mentor în mindful snacking (Dana Dobrescu), consilier în organizare și planificare (Mădălina Pavel), precum și strategistul Florentina Baloș.

Modul de comunicare ales a fost adecvat tinerilor, pentru a asigura impactul mesajelor și conexiunea cu adolescenții. Pentru a ajunge cu mesajele la tineri au fost de reală importanță conversațiile informale, deschise, în zonele de interes ale acestora. Workshopurile au fost cel mai eficient canal de comunicare în crearea unui impact transformațional.

În plus, concursul cu tema Mindful Snacking din școli a transformat învățarea într-o aventură participativă, cu premii atractive.

Dana Dobrescu, Corporate & Government Affairs Romania, Mondelez Internațional, și mentor de mindfulness în cadrul programului,  a subliniat unicitatea și relevanța acestui program în context internațional.

Participanții la eveniment au avut ocazia să afle în direct principalele concluzii desprinse din studiul realizat de Echipa Centrului de Cercetare în Management (CCM) din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Această echipă, formată din cda dr. Elena Dinu, asist. univ. drd. Victor-Emanuel Ciuciuc și condusă de conf. univ. dr. dr. Andreea Mitan.  a elaborat instrumentul de cercetare pentru proiectul „Gustă cu Atenție. Bucură-te de Moment. Chestionarul online cu cca 60 de întrebări a fost completat de 4300 de elevi, până la data de 1 iulie 2024.

Răspunsurile arată că adolescenții care au completat chestionarul vor să învețe despre cum să aleagă gustări sănătoase (57.6%), despre cum să-și planifice mai bine mesele (59,1%), despre cum ar putea fi mai conștienți de ceea ce mănâncă (50.3%), și au o deschidere bună către a învăța despre informațiile de pe etichetele produselor alimentare (43.3%).

Rezultatele au evidențiat necesitatea continuării programului, inclusiv interesul adolescenților pentru gustări și pentru a afla cum să le aleagă pe cele care să fie în același timp sănătoase, atrăgătoare și satisfăcătoare.

În intervențiile lor, scurte, dar percutante, Dana Dobrescu, Lauda Davidescu, Ana Maria Ștefan, Iulia Avădanii, precum și Iulia Mihai, reprezentanta liceului Dante Aligheri, au vorbit despre impactul lucrului cu tinerii.

Evenimentul s-a încheiat cu un mesaj profund și cald de încredere în tânăra generație enunțat de Lidia Feher, care a anunțat și obiectivele de viitor ale programului:

  • transformarea acestui curriculum modular într-o disciplină de studiu de sine stătătoare 
  • evaluarea stabilității impactului programului asupra obiceiurilor de viață ale adolescenților, solicitând unui eșantion de elevi întocmirea unui jurnal stabil care să monitorizeze aceste obiceiuri

În 2025, peste 17.000 de elevi vor învăța despre importanța alimentației și a unui stil de viață echilibrat prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase, în cadrul celei de-a cincea ediții a programului național ”Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”.

Back to top button