fbpx
Digital & Tehnologie

Ce imprimantă să alegi în funcție de nevoile tale?

Există imprimante pentru orice nevoi și bugete. Înainte să alegi una, trebuie să știi pentru ce o vei folosi și, mai ales, să vezi care sunt costurile consumabilelor. 

Imprimanta pentru acasa

Pentru o familie cu copii care merg la școală, cea mai bună opțiune este o imprimantă multifuncțională wireless cu jet de cerneală. Ocupă puțin spațiu și rezolvă multe nevoi de imprimare. O imprimantă 3 în 1 îți permite:

  • să imprimi lucrări școlare, informații de pe internet, fotografii, pagini de colorat, integrame etc.;
  • să copiezi pagini din cărți sau alte documente; 
  • să scanezi documente.

Cu o imprimantă 4 în 1 poți să trimiți și documente prin fax, deși nu prea se întâmplă să ai nevoie de așa ceva acasă. Ia în considerare o imprimantă cu rezervor ca să economisești timp și bani cu consumabilele, mai ales dacă știi că ai de tipărit multe pagini. 

Imprimanta pentru o afacere mică sau birou la domiciliu

Dacă ai o mică afacere, cel mai bine ar fi să alegi o imprimantă laser, pentru că sunt concepute să imprime volum mare la un cost redus per pagină. Imprimantele alb-negru pot fi o opțiune mai accesibilă la preț, dacă știi că urmează să imprimi doar documente text; imprimantele duplex pot imprima automat pe ambele fețe ale hârtiei, în timp ce imprimantele all-in-one pot imprima, copia, scana și trimite și faxuri. 

Imprimanta pentru fotografii

Imprimantele cu jet de cerneală sunt perfecte pentru fotografii, deoarece pot printa imagini clare și vibrante pe hârtie lucioasă. Poți lua în considerare chiar o imprimantă foto portabilă.

H2 Tipuri de imprimante

Imprimante cu jet de cerneală (inkjet)

Imprimantele ușoare și compacte cu jet de cerneală pulverizează picături mici de cerneală direct pe hârtie. Sunt potrivite pentru imprimarea pe o gamă largă de tipuri și dimensiuni de hârtie și sunt disponibile în două variante: 3-în-1, care îți va permite să imprimi, să copiezi și să scanezi documente sau 4-în-1, care îți va permite, de asemenea, și să trimiți faxuri.

Imprimante laser

Acestea sunt realizate pentru a imprima volume mari rapid și la un cost redus per pagină. La fel ca aparatele de copiat, imprimantele laser folosesc electricitate statică și toner (pulbere) în loc de cerneală pentru a transfera imagini și text pe hârtie. Dacă știi că vei imprima numai documente text, poți alege un model care tipărește numai în negru, pentru a economisi bani.

Imprimante ”supertank”

O opțiune mai nouă cu jet de cerneală, imprimantele ”supertank” economisesc timp utilizând cartușe de mare capacitate, astfel încât să poți imprima mai mult cu mai puține schimbări de cartuș. Vei observa eficiența costurilor abia după doi ani de utilizare. 

Imprimante foto 

Imprimantele foto de specialitate sunt concepute pentru a reda fotografii de înaltă calitate care pot rivaliza cu ceea ce ai putea obține de la un serviciu de imprimare profesional, la un cost comparabil sau mai mic. Unul dintre cele mai mari beneficii ale unei imprimante foto este comoditatea de a imprima fotografii imediat, fără a fi nevoie să mergi la magazin sau să aștepți să sosească prin poștă.

Imprimantele foto îți permit să imprimi direct de pe camerele digitale compatibile prin PictBridge (un tip special de conexiune USB), iar unele modele acceptă carduri CompactFlash sau SD și stick-uri de memorie. Modelele mai noi permit chiar editarea de la imprimantă, cum ar fi decuparea, îndepărtarea ochilor roșii și multe altele.

Înainte să cumperi o imprimantă trebuie să te gândești și câte persoane o vor folosi. Dacă sunt mai multe persoane care vor printa de pe propriile device-uri, atunci vei avea nevoie de o imprimantă wireless, care să te scutească de cabluri foarte multe prin casă sau de drumuri cu laptopul până la imprimantă. Mai mult, cu o imprimantă wireless vei putea să printezi chiar de pe telefon sau de pe alte gadget-uri, mai ales că mai nou există posibilitatea de a imprima de oriunde te-ai afla, prin intermediul unor aplicații online. 

Atenție, însă! Costurile reduse ale imprimantei la achiziționare nu trebuie să fie principalul criteriu de cumpărare. Citește instrucțiunile și review-urile celor care au cumpărat-o deja și vezi în cât timp se termină cartușele, cât costă înlocuirea lor și dacă se găsesc ușor. 

Back to top button