fbpx
AlimentațieCasă & Familie

Cum alegi uleiul de măsline de calitate?

La ce trebuie să fii atent atunci când alegi uleiul de măsline într-un supermarket sau magazin online? Cât e de relevant prețul și cum interpretezi informațiile de pe etichetă? Iată câteva sfaturi simple care te pot ajuta să faci o alegere corectă!

Ambalajul contează

Cel mai bun ambalaj pentru uleiul de măsline extravirgin este sticla de culoarea chihlimbarului sau sticla verde. De asemenea, pentru uleiul ambalat în cantități mai mari, trebuie utilizat un recipient din oțel inoxidabil, care să protejeze alimentul de lumină. Expunerea îndelungată la lumină naturală sau artificială (inclusiv halogen și luminile fluorescente, utilizate adesea în magazinele mari) poate compromite gustul uleiului de măsline și îi poate distruge unele dintre proprietăți, printr-un proces numit foto-oxidare. Din acest motiv, cel mai bine este să eviți uleiul de măsline ambalat în recipiente transparente din sticlă sau plastic. 

Citește întotdeauna eticheta

Conform Regulamentelor UE, etichetele uleiului de măsline trebuie să includă anumite informații, cum ar fi greutatea netă, țara de origine, data de expirare, valorile nutriționale și condițiile de depozitare. Căută aceste informații și dacă lipsește ceva de pe etichetă, înseamnă că uleiul nu are o calitate superioară. 

Informațiile opționale de pe etichetă, care arată o grijă deosebită pentru prelucrare, pot include:

  • „prima presare la rece” / „extract la rece”;
  • caracteristicile gustului și mirosului;
  • aciditate (maximum 0,8% pentru uleiul de măsline extravirgin);
  • data recoltării măslinelor

Termenul de valabilitate

„Cu cât este mai proaspăt, cu atât mai bine” este regula de bază la selectarea uleiului de măsline. Acordă întotdeauna atenție datei limită până la care poate fi consumat sau datei de recoltare înscrise pe etichetă. 

Uleiul de măsline extravirgin trebuie presat în 24 de ore de la recoltare și îmbuteliat imediat. Când este depozitat în condiții optime (protejat de lumină, căldură și oxigen), uleiul de măsline extravirgin își poate menține prospețimea timp de 18 luni de la îmbuteliere. 

Ce înseamnă ulei de măsline extra virgin?

Uleiul de măsline extravirgin este cel mai sănătos dintre toate tipurile de ulei de măsline disponibile pe piață. Are o aciditate mai mică sau egală cu 0,8% și este presat la rece din măsline proaspete, fără a fi utilizate substanțe chimice în proces. Acest lucru este esențial pentru păstrarea antioxidanților fenolici prețioși, precum și gustul, aspectul și mirosul caracteristic. Dacă eticheta spune doar „ulei de măsline” sau „ulei de măsline pur”, înseamnă că produsul este un amestec de uleiuri rafinate de calitate inferioară și uleiuri de măsline virgine.

Certificări UE de calitate

Uniunea Europeană poate acorda anumite sigilii de certificare oficiale unor mărci de ulei de măsline drept garanție a calității lor ridicate. Aceste sigilii asigură faptul că produsul provine dintr-o regiune desemnată specializată în producerea de uleiuri, care îndeplinește standardele UE. Există trei tipuri de sigilii de calitate UE:

  • DOP sau „Denumirea de origine protejată”
  • IGP sau „Indicația geografică protejată”
  • Ulei de măsline organic, care garantează producția ecologică, chimică și fără OMG

Trasabilitate: De la copac la masă

Unele uleiuri de măsline extravirgin au o etichetă specială de trasabilitate (cum ar fi un cod QR), care poate fi folosită pentru a afla mai multe despre originile produsului cu o simplă scanare a codului. De fapt, consumatorul poate urmări toate etapele lanțului de producție al uleiului, de la livada de măslini, la presare și până la depozitare și ambalare finală. Astfel, cum este definit de Regulamentul European (CE) 178/2002, conceptul de trasabilitate ajută la combaterea fraudei și a falsificării în industria alimentară. 

Testează înainte de a cumpăra

Dacă ai șansa de a gusta produsul înainte de a cumpăra, acesta este probabil unul dintre cele mai bune moduri de a defini calitatea uleiului de măsline. Următoarele caracteristici senzoriale sunt tipice unui ulei de măsline extravirgin de înaltă calitate:

Miros : fructat, proaspăt și ierbos

Fluiditate : medie spre scăzută

Gust : poate varia de la nuci și citrice la prudent și picant. Un ușor post-gust amar care ”ciupește” gâtul este un semn bun: sugerează că uleiul este bogat în polifenoli sănătoși, care au proprietăți antioxidante.

În cele din urmă, deși prețul unei sticle de ulei de măsline nu vă spune totul despre calitatea sa, adevărul este că uleiul de măsline de înaltă calitate nu este ieftin. La fel ca în cazul oricărui produs de calitate, dacă găsești undeva un chilipir, gândește-te de două ori înainte să-ți umpli portbagajul. Cel mai probabil este vorba despre un produs contrafăcut.

Back to top button