fbpx
Digital & Tehnologie

Cum să te protejezi mai bine: regândește-ți comportamentul online!

De multe ori intrăm pe site-uri, postăm, inclusiv fotografii personale, comentăm, ne afișăm, cumpărăm impulsiv online. Este bine de știut că acest comportament implică anumite riscuri și că îl putem evita urmând câțiva pași simpli și la îndemână

În special în perioada sărbătorilor nevoie de conexiune este foarte mare – iar condițiile pandemice ne fac să nu putem ajunge totdeauna cu ușurință la toți cei dragi pe care ne-am dori să-l „colindăm“. Deci vom simți nevoia să postăm fotografii din casă, cu toți membrii familiei, și fotografii din călătoriile noastre, să intrăm online pentru convorbiri în condiții pe care nu le controlăm totdeauna complet și așa mai departe. Totuși, chiar purtați de entuziasmul sărbătorii, este de dorit să nu acționăm impulsiv.

1 Atenție la informațiile pe care le dați!

Când vi se cere să vă faceți un cont pe o aplicație, completați strict informațiile pe care vă simțiți confortabil să le dați, nimic mai mult. Intrați în secțiunea „privacy and security settings“ și dezactivați orice proprietăți și cerințe de care nu aveți nevoie. Dacă în continuare aveți un sentiment de nesiguranță, renunțați la înscriere și profil.

2 Găndiți-vă bine înainte de a posta!

Nu postați sub imperiul sentimentelor: gândiți-vă că ceea ce a fost postat este în aer pentru totdeauna. Chiar dacă veți șterge ulterior, nu puteți fi siguri că cineva nu a salvat sau forwardat ceea ce deja ați postat. Calmați-vă puțin și apoi gândiți-vă: chiar vreau să afișez acest comentariu?

3 Gândiți-vă la consecințe!

Dacă postați o fotografie, gândiți-vă dacă fiecare persoană din cele care apar în respectiva fotografie ar vrea ca fotografia să fie publicată. În plus, dincolo de ceea ce se aflâ în prim-plan, puteți divulga fără să intenționați tot felul de informații, de exemplu despre casă. Dacă postați continuu fotografii din minunata vacanță, spărgătorii pot fi siguri că nu sunteți acasă.

4 Gândiți-vă ce întrebări vi se pun!

Înainte de a juca „jocuri nevinovate pe social-media“ gândiți-vă ce întrebări vi se pun: În ce an s-a născut mama? Cum îl cheamă pe animalul de companie? Și amintiți-vă că acesta este exact genul de întrebări care se pun drept identificatoare la bancă. A răspunde la astfel de întrebări poate să însemne că dați informații prețioase hackerilor.

5 Asigurați-vă că știți cu cine comunicați!

Tot felul de înșelătorii au loc folosind rețetele sociale, website-urile și SMS-urile pentru a fura informație, bani sau chiar identitate. Nu dați informații personale, bani sau detalii depsre conturi dacă nu puteți verifica prin alt mijloc de comunicare cine este persoana sau instituția cu care comunicați.

6 Tineți-vă la curent cu informațile din ciber-securitate!

Urmăriți știrile și media referitor la metodele de înșelătorie electronică la ordinea zilei: phishing, malicious software (ca Flubot) și website-uri false. Vizitați și https://cybersecuritymonth.eu/cyber-first-aid și dnsc.ro

Back to top button