fbpx
ABC financiarCasă & FamilieDigital & TehnologieEducatie
În tendințe

CE ESTE BITCOIN?

Plățile în Bitcoin pot fi făcute și finalizate fără ca informațiile personale ale traderilor să fie legate de tranzacții!

Mulți oameni au auzit de bitcoin, moneda virtuală care nu este emisă de nici un guvernși care nu este administrată prin intermediul băncilor. Pentru a înțelege ce este și cum funcționează, ne putem imagina mai întâi cum fiecare dintre noi ține un registru al cheltuielilor pe care le face grupul de prieteni. Toate tranzacțiile sunt notate cuprecizie. Pe măsură ce avem din ce în ce mai puțină încredere în mediul înconjurător și introducem în joc și câteva elemente de criptografie care să compenseze nevoia de încredere, ajungem în cele din urmă la noțiunea de criptomonedă.

Bitcoin este primul exemplu de criptomonedă și azi există mii de de alte criptomonede pe piața de schimb. Nu e nevoie să înțelegem ce este bitcoinul pentru a face tranzacții cu el. Trebuie reținut însă că nu există bănci care să administreze conturile. Exemplul cel mai bun este registrul de cheltuieli. Să prespunem că 4 prieteni merg împreună la cină și la final fiecare achită cât are în portofel. Doi vor plăti mai mult, iar 2 mai puțin. Primii vor avea de recuperat la final niște bani de la cei care au plătit mai puțin. Dacă, să presupunem, registrul este ținut lunar, la sfârșitul fiecărei luni unii vor lua bani, alții vor da. Sistemul bitcoin poate funcționa cu oricât de mulți participanți, care pot contribui cu ce sumă doresc. Mai forml exprimat, Bitcoin reprezintă un sistem de plată revoluționar, descentralizat, ce utilizează un registru distribuit, tip peer-to-peer, fără a funcționa sub normele unei convenții oficiale realizate de către o instituție financiară. Ce implică asta? Lipsa de reglementări, de constrângeri ce ar putea veni din partea unei autorități centrale, din partea unui guvern.

Plățile realizate cu Bitcoin sunt procesate printr-o rețea privată de calculatoare conectate printr-un program comun. Fiecare tranzacție este înregistrată simultan într-un “blockchain”, pe fiecare calculator care actualizează și informează toate conturile.

CARE SUNT AVANTAJELE PLĂȚILOR CU BITCOIN?

Transferurile bancare standard și în mod special tranzacțiile în afara granițelor implică de obicei comisioane mari ce aduc și costuri de schimb. Deoarece tranzacțiile realizate cu Bitcoin nu funcționează cu ajutorul unor instituții intermediare, costurile de tranzacționare sunt foarte scăzute. Singura taxă este reprezentată de mining fee-ul către mineri. În plus, un alt avantaj major este acela că orice transfer are loc foarte rapid, eliminând inconvenientele cerințelor tipice de autorizare și ale perioadelor de așteptare.

Bitcoin permite utilizatorilor să dețină controlul asupra tranzacțiilor lor, ceea ce ajută ca Bitcoin să existe și să fie tranzacționat în deplină siguranță pentru rețea.

Comercianții nu pot percepe taxe suplimentare fără ca acestea să fie observate. Aceștia trebuie să discute cu utilizatorii înainte de a introduce alte eventuale taxe.

Plățile în Bitcoin pot fi făcute și finalizate fără ca informațiile personale ale traderilor să fie legate de tranzacții, ceea ce din punct de vedere birocratic este ca o gură de aer proaspăt. Astfel se economisește timp și energie, lucru important în acest secol al revoluției digitale.

Back to top button