ABC financiarCasă & FamilieEducatie

Gestionarea bugetului familial

Pentru echilibru și prosperitate financiară în cuplu

Pare simplu, dar practica arată că nu este. Familia nu funcționează nici ca un individ și nici ca o întreprindere în doi. Este o opțiune de viață și bugetul ei trebuie gestionat ținând seama de toți factorii, spune Adrian Asoltanie, trainer, speaker și antreprenor

ADRIAN ASOLTANIE este trainer, speaker și antreprenor de aproape 20 de ani și până la 45 de ani a făcut cam toate prostiile financiare. A descoperit pe propria piele și pe propriul buzunar că, de fapt, există doar câteva metode de a produce și înmulți banii, dar există nenumărate metode de a-i pierde. În 2021 a publicat cartea „Dragă unde-s banii“ la Curtea Veche Publishing.

Esența echilibrului financiar în cuplu

Pentru echilibru și prosperitate financiară în cuplu, el consideră că sunt esențiale două lucruri:

a) înțelegerea personalității financiare proprii și a partenerului – aceasta este sursa tuturor deciziilor financiare pe care o persoana le face tot restul vietii.
Există patru personalităti financiare cu obiceiuri și valori financiare diferite și de obicei cei doi parteneri sunt diferiți – aici e sursa majorității conflictelor.
1 Cheltuitorul – după cum îi spune numele, cheltuie, risipește banii, adesea cu cele mai bune intenții. Se caracterizează prin impulsul de a cumpăra.

2 Economul – după cum îi spune numele, preferă să nu cheltuie, să facă economie, să strângă mereu bani albi pentru zile negre, și dacă este cazul și dacă nu. Se caracterizează prin impulsul de a păstra banii. Totuși aceștia sunt făcuți să circule, iar faptul că nu permite nicio cheltuială care nu este direct utilă poate fi sever criticat și taxat de familie.

3 Inocentul – spune că nu știe și nu vrea să aibă de-a face cu banii. Nu se documentează, nu se instruiește, ca atare pasează responsabilitatea rapid partenerului, de la care se așteaptă să rezolve – cu brio! – toate problemele. 

4 Călugărul Financiar – este încredințat că banul e ochiul dracului și nu trebuie să insiști deloc asupra lui. La fel ca și Inocentul, nu se implică în gestionarea banilor, dar nici nu pretinde eficiența financiară.

b) Bugetul banilor și al vieții – plan detaliat pe care el recomandă să-l completeze cei doi cu cel puțin 6 luni înainte să facă un pas mai serios în relatia lor. „Felul în care o persoană își produce și își cheltuie banii spune foarte multe despre personalitatea, pasiunile, valorile, obiectivele, viciile sau principiile ei. Aceste lucruri, din păcate, sunt descoperite mai târziu, când apare presiunea creditelor, cheltuielile cu copiii sau când ies la iveală lucruri pe care le-ai fi putut descoperi mult mai devreme“ spune Adrian Asoltanie.

Factorul emoțional în deciziile financiare

Aici Adrian este radical: „Aproape toate deciziile financiare sunt emoționale, chiar dacă apoi încercăm să le justificăm rațional. Ei bine, aici e cauza problemei – emoțiile și banii nu fac casă bună, emoțiile costă bani! De aceea este important să-ți cunosti personalitatea financiară – pe a ta și pe a partenerului – și să-ți fixezi acele sisteme de sprijin și control care să te țină în echilibru când emoțiile sau impulsul îți bagă mâna în buzunar sau în cont“

El recomandă folosirea unui sistem de plicuri. „În ziua încasării salariului, stați 10 minute și împarțiți-vă banii pe câteva plicuri, pe categorii de cheltuieli. Categoriile le veti găsi in Bugetul Banilor și al Vieții, un formular Excel pe care îl puteti descărca gratuit de aici: www.adrian.asoltanie.com/gratuit. În felul acesta le veți spune voi banilor unde să se ducă în loc să vă întrebați la sfârșitul lunii pe unde s-au împrăștiat. Plicurile vă oferă claritate, transparență, limite și constientizarea cheltuirii banilor. Cele 10 categorii recomandate sunt:

Economii și investitii: 10 – 15%

Mâncare, sănătate și igienă: 20 – 25%

Locuință (rată / chirie + utilități, asigurări,  impozite): 20 – 25%

Transport (abonament / rata / leasing + consumabile și restul): 3-5%

Datorii mărunte (card credit, credit nevoi personale, împrumuturi): 0-3%

Donații: 5-10%

Diverse (haine, vacanțe, evenimente, coafor…): 20 – 25%

Bani risipiți (tutun, alcool, alte tabieturi, jocuri de noroc…): 1-3%

Alte obiective

Plicul meu și plicul tău – mici sume de bani la discreția fiecărui partener de cuplu.

Beneficiile gestionării banilor în cuplu/familie sunt imense, susține Adrian, enumerând numai câteva:

– Comunicare și transparență între parteneri

– Siguranță și încredere

– Se pot atinge obiective mai importante împreună

– Deciziile sunt mai echilibrate, fiecare vede oportunități și riscuri diferite

– Exemplu foarte bun pentru copii și crearea unei relații sănătoase cu banii mai departe.

Cum să faci din discuțiile financiare un liant al cuplului mai degrabă decât un prilej de discordie?

Adrian spune că aici este de mare ajutor mutarea discuției de la sfârșitul lunii, când banii s-au dus și fiecare aruncă reproșuri și frustrări, către începutul lunii, când banii abia au venit și pot fi împărțiți, conștient și transparent, de cei doi în funcție de priorități, nevoi și dorinte. Bugetul de cuplu / familie este un instrument care arată clar, ambilor, cum stau lucrurile. După ce el este adoptat de comun acord, deciziile nu mai depind de toane, insistențe  sau cine e mai “tare” dintre cei doi. Un alt factor major de stres financiar este îndatorarea excesivă care generează multă presiune și conflicte, în condițiile în care plata ratelor consumă prea mult din resursele cuplului.

Back to top button