fbpx
ABC financiarDigital & TehnologieEducatie
În tendințe

BITCOIN partea a doua

Bitcoin Romania a adus primul bancomat de acest gen în 2014, fiind al 5-lea existent din lume.

CINE SUNT FONDATORII BITCOIN?

Succesul pe care îl are Bitcoin în prezent nu s-a întâmplat peste noapte. Tehnologia din spatele monedei digitale a fost inventat cu mult înainte, în 1970, de către un cercetător care studia criptografia.

Ulterior, în 2006, o persoană sau un grup de persoane cunoscute și acum sub pseudonimul de Satoshi Nakamoto a utilizat tehnologia pentru a crea ceea ce noi numim astăzi moneda digitală și știm să răspundem la ce este Bitcoin. Acesta/ aceștia au început să scrie codul pentru acest nou sistem monetar, ulterior în 2008 lansând white paperul pentru Bitcoin și în 2009 rețeaua.

Satoshi a continuat să colaboreze cu dezvoltatori pentru Bitcoin până la jumătatea lui 2010, înainte de a preda controlul depozitului de cod și de a părăsi complet proiectul în 2011. În prezent, sute de dezvoltatori contribuie la dezvoltarea rețelei Bitcoin.

CUM SE STABILEȘTE VALOAREA BITCOIN?

Bitcoin a apărut într-o cantitate limitata de maximum 21 milioane de BTC. Acesta nu a fost pre-minat, adică nu s-a creat sau distribuit BTC înainte de a deveni disponibil pentru oricine. Monedele noi sunt eliberate încet prin procesul de mining.

Când a fost lansat, un miner primea o recompensă de 50 de BTC pe bloc, acest număr în schimb se reduce în timp la jumătate, adică toate monedele o să fie în circulație în jurul anului 2140.

Fiind apărut într-o cantitate limitată, cu cât este mai rar, cu atât valoarea sa în timp crește, precum aurul. De aceea Bitcoin poartă și denumirea de aur digital.

TERMENI TEHNICI

Toate piețele financiare au cicluri. Este important să înțelegem diferența dintre acestea pentru a lua cele mai bune decizii pentru portofelul nostru. În piața cripto există doi termeni foarte importanți de care trebuie să țineți cont: bear market și bull run.

O piață bear înseamnă o scădere generală a prețurilor. Majoritatea analiștilor și a comercianților au spus în repetate rânduri că Bitcoin se află într-o tendință de macro bull de-a lungul existenței sale. Au existat piețe urs pentru diverse criptomonede. Acestea aduc, în general, scăderi de până la 80% pentru BTC și 90% pentru altcoins. Este generată prin mișcări lente în sus și scăderi bruște și violente.

Un exemplu de bear market a fost în 2018. După trecerea Bitcoin la aproximativ 20.000 de dolari în decembrie 2017, a avut o piață bear destul de brutală, iar înainte de piața ursului din 2018, Bitcoin a înregistrat o scădere de 86% în 2014.

Oamenii de tip Taur consideră că piața va crește în viitor și cauta în principal să cumpere. Taurii trebuie să fie atenți, deoarece piața poate fi suprasaturată, iar stocurile vor deveni supraevaluate. În acest caz, o recesiune este inevitabilă. Trebuie să știi când să ieși de pe piața taurilor. Bull run este momentul în care toate criptomonedele iau avant și au creșteri impresionante.

ATM-URILE BITCOIN

Un ATM Bitcoin este asemănător unui bancomat normal, prin care puteți cumpăra și vinde Bitcoin sau alte criptomonede cu care este compatibil folosind ca modalitate fiat cash.

În România, Bitcoin Romania a adus primul bancomat de acest gen în 2014, fiind al 5-lea existent din lume. Aparatul oferă o chitanță la finalul oricărui proces, numit tichet. Bancnotele sunt introduse în ATM una câte una și acestea trebuie obligatoriu să fie de RON. Suma minimă pentru utilizare este de 50 de RON.

Back to top button