fbpx
Financiar & Asigurări

Cardul contactless, sigur și ușor de folosit

Numărul de carduri contactless creşte rapid şi, implicit, și cel al plăţilor de acest tip. La nivel european, aproape jumătate din plăţi sunt acum contactless. Această tehnologie a cunoscut o creștere spectaculoasă și în România, unde toate cardurile noi puse în piață sunt contactless. Cu câteva excepții, toate băncile au ales fie să reemită anticipat cardurile, fie, la expirare, să le dea posesorilor carduri de acest tip.


Care sunt avantajele cardurilor contactless?
Cum se fac plăţile contactless?
Cât de sigure sunt cardurile contactless?
Ce se întâmplă dacă pierd cardul meu contactless sau dacă îmi este furat?

Nici nu e de mirare, pentru că un card contactless ne oferă toate avantajele unuia clasic: este sigur, eficient, iar timpul necesar plății este redus considerabil. Cu ajutorul cardului contactless, reuşim să plătim de două ori mai rapid decât dacă am face o plată în numerar. Tot ce trebuie să facem este să scoatem cardul și să îl apropiem de POS.

Folosind tehnologia contactless, este ca şi cum avem bani schimbaţi oriunde am merge: nu trebuie să ne facem griji că nu avem cash sau să caut[m mărunt și, în plus, avem control total deoarece cardul contactless este în permanenţă în mâna noastră la casa de marcat. Mai mult, ținem o evidenţă mai bună a achiziţiilor decât plătind cash. Nu în ultimul rând, cardul contactless este rapid şi ideal în locurile unde viteza este esenţială, cum ar fi stadioanele, restaurantele de tip fast-food, benzinăriile și în multe alte puncte de plată.

Plăţile contactless sunt acceptate la nivel global de către o gamă largă de comercianţi, inclusiv magazine universale, restaurante de tip fast-food, farmacii, magazine de proximitate şi puncte de tranzit. Putem plăti contactless chiar și produsele cumpărate de la automat.

Cum funcţionează tehnologia contactless? Tehnologia contactless utilizează un cip încorporat în card şi o antenă radio prin care acesta se alimentează printr-un curent de inducție de putere foarte mică transmis de POS. Atunci când efectuăm o plată, trecem cardul prin dreptul POS-ului care suportă tehnologia contactless, iar detaliile de plată sunt trimise în mod wireless către schema de plăți.

Plata contactless este cea mai simplă modalitate de plată. Nu mai trebuie să dăm cardul casierului, ci doar să îl apropiem de cititorul contactless aflat în faţa noastră.

Nu trebuie să ne facem griji nici pentru plăţile accidentale, pentru că trebuie să fim foarte aproape de cititorul contactless, la o distanţă de numai câţiva centimetri sau chiar mai aproape, pentru a fi siguri că cititorul inițiază tranzacţia.

La fel de bine, putem sta liniștiți în ceea ce priveşte riscul de dublare a plăţii: tehnologia validează o singură tranzacţie atunci când suma de plată este transmisă de casa de marcat sau introdusă de casier.

Cât de sigure sunt cardurile contactless? Un card contactless oferă tehnologii de criptare chiar mai sigure decât un card obişnuit tocmai pentru că nu trebuie să dăm cardul din mână la momentul plății. Astfel, se reduce riscul pierderii sau furtului datelor. În plus, criptarea – unică în cazul fiecărei plăţi – asigură protejarea datelor trazacţiei și ne oferă siguranța că datele nu pot fi folosite pentru a efectua altă tranzacție.

Ca element de siguranţă suplimentar, PIN-ul este necesar pentru tranzacţii cu valori de peste 100 de lei.

ATENŢIE! În cazul în care ne pierdem cardul contactless sau ne este furat, trebuie să sunăm imediat la banca emitentă pentru asistenţă. Din momentul în care am raportat cardul ca fiind pierdut sau furat, nu mai suntem responsabili pentru tranzacții neautorizate.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Mastercard România. Descoperă mai multe despre cardurile din portofoliul Mastercard aici

Back to top button