Cardul de credit, la fel ca orice alt împrumut, ne oferă o serie de avantaje. Cel mai important este accesul facil şi sigur la o anumită sumă de bani. Pe de altă parte, este adevărat că un card de credit are şi dezavantajul de a ne pune la dispoziţie sume de bani care, odată cheltuite, ne pot pune în dificultate.
Ce este limita de credit?
Ce înseamnă depăşirea liniei de credit?
Cum să prevenim cheltuielile excesive
Cu un card de credit în portofel, putem să cumpărăm ceea ce ne dorim și să plătim mai târziu. Pentru a intra în posesia unui astfel de card, o instituţie financiară, bancă sau nu, trebuie să ne acorde o finanţare.
Ca orice împrumut, cardul de credit are o limită, adică suma maximă pe care o putem cheltui pe datorie. De regulă, linia de credit acordată este echivalentul a şase venituri nete lunare.
RECOMANDARE: Dacă ne-au crescut veniturile şi ne dorim să cheltuim mai mulţi bani, putem cere emitentului să modifice plafonul liniei de credit. Pentru acest lucru, trebuie să completăm un formular pentru creşterea limitei de credit și o nouă cerere de emitere.
Linia de credit este „revolving”, adică orice sumă rambursată poate fi utilizată din nou, atâta timp cât, în orice moment, valoarea utilizată nu depăşeşte valoarea aprobată a facilităţii.
Depăşirea liniei de credit se referă la situaţia în care cel care foloseşte cardul a cheltuit o sumă de bani mai mare decât cea disponibilă. În funcţie de instituţia emitentă, în cazul în care ne confruntăm cu această situaţie, ni se poate percepe o taxă de depăşire a limitei de credit.
Pe de altă parte, în cazul în care nu reușim să ne plătim suma minimă de bani datorată la sfârșitul perioadei de grație, atunci ni se percep dobânzi de penalizare. Cel mai adesea, dobânzile de penalizare încep de la 5% din sumele datorate, dar pot fi şi mai mari, ajungând chiar la 37,5%.
Pentru a ne putea bucura de bani împrumutaţi gratis, adică să ne folosim de banii de pe cardul de credit, este suficient să îi rambursăm în timpul perioadei de graţie, care cel mai adesea durează câteva săptămâni bune (de regulă, 45-60 de zile). De fapt, acesta este chiar modul ideal în care trebuie să folosim cardul de credit.
ATENŢIE: Cardul de credit ne permite urmărirea cu mare atenţie a cheltuielilor. Este suficient să verificăm periodic extrasul de cont şi astfel putem să ştim exact cât am cheltuit şi pe ce anume.
În cazul în care nu reuşim, totuşi, să plătim toţi banii în timpul perioadei de graţie, trebuie să depunem în cont cel puţin suma minimă stabilită anterior cu instituţia emitentă. Pentru soldurile neplătite, băncile percep dobândă, care variază de la caz la caz. Dobânda reprezintă un procent din suma datorată.
În esenţă, cardul de credit este un instrument folositor în special celor care îşi administrează bugetul cu mare grijă. Dar, dintr-un avantaj care oferă confort, în caz de neatenție în utilizare se poate transforma într-un risc.
Acest material a fost realizat cu sprijinul Mastercard România. Descoperă mai multe despre cardurile din portofoliul Mastercard aici.