fbpx
Digital & Tehnologie

Calculator desktop sau tabletă cu tastatură externă?

Până nu demult, calculatoarele de tip desktop erau cele mai performante şi dacă aveam un proiect important de făcut, atunci îl lucram pe desktop. Tehnologia a avansat atât de mult, încât laptopurile şi tabletele au devenit foarte puternice. Pe de altă parte, chiar dacă utilizarea unui desktop nu mai este necesară, este binevenită în anumite situaţii. Așadar, laptop sau desktop? Care e mai bun, mai rentabil, mai performant şi mai avantajos?

Avantajele desktopului

Avantajele tabletei

Calculatoarele desktop au fost şi vor fi în continuare cele mai puternice PC-uri de pe piaţă, asta deoarece componentele nu necesită miniaturizare pentru a putea fi incluse în carcase mici, precum este cazul laptopurilor sau tabletelor. De aceea, desktop-urile sunt utilizate în continuare pentru activităţi ce necesită multă putere, precum editarea video sau modelarea grafică.

Deşi unele produse portabile (precum laptop-urile) ating o performanţă similară cu cea a unui desktop, un alt avantaj al staţiilor desktop este faptul că poate fi conectat la un monitor mai mare decât diagonala unui laptop sau a unei tablete, iar astfel suprafaţa de vizionare este mai mare ceea ce-l face perfect pentru cei care lucrează în domeniile vizuale sau pentru a vedea filme.

Un alt avantaj al desktopului este faptul că avem posibilitatea de a face un upgrade foarte uşor, înlocuind o piesă cu alta mai performantă. În cazul laptopurilor, upgrade-ul se face mai greu şi este şi mai costisitor, iar în cazul anumitor produse nici nu este posibilă îmbunătăţirea performanţei prin adăugare de componente noi.

Încă un plus este preţul. De obicei, desktopurile sunt mai ieftine decât laptopurile deoarece componentele pentru portabile sunt mai scumpe, deoarece trebuie să fie semnificativ mai mici şi mai eficiente din punct de vedere al consumului.

Pe de altă parte, avantajul unei tablete cu o tastatură externă este mobilitatea. Putem lua foarte uşor o tabletă fie la muncă fie în vacanţă, ceea ce nu este posibil în cazul unui desktop. Când avem laptopul la noi, putem asculta muzică şi vedea filme sau să lucrăm, conectaţi la Wi-Fi în cafenea sau chiar pe plajă sau la munte. Mai mult, cu o tabletă putem vedea filme în pat sau tolăniţi în fotoliu.

De asemenea, spre deosebire de desktopul pe care îl poate utiliza toată familia, laptopul are un caracter mai intim. La fel ca telefonul, laptopul poate fi considerat un obiect personal care nu este destinat mai multor utilizatori.

Un alt plus pentru laptopuri sau tablete este gradul de comoditate în utilizare. Pentru a porni device-ul, este suficient să apăsăm pe un buton sau să deschidem clapeta şi totul porneşte, având toate aplicaţiile și programele la îndemână.

Înainte de achiziţionarea unui calculator, utilizatorul trebuie să decidă ce aşteptări are de la el şi să se gândească care i se potriveşte mai bine.

Back to top button