fbpx
Casă & FamilieDigital & TehnologieFinanciar & Asigurări

Ghid de cumpărare pentru smartwatch: Tot ce trebuie să știi când îți cumperi un ceas inteligent

Vrei să îți cumperi un ceas inteligent, pe care să-l poți conecta cu telefonul, dar multitudinea de oferte din magazine te copleșește? Acest ghid te poate ajuta să decizi ce model e mai potrivit pentru tine. Vom detalia diferiții factori pe care ar fi bine să-i iei în considerare atunci când alegi un smartwatch. Fiecare model este bun în felul lui, așa că primul pas este să afli pentru ce anume ai nevoie de un astfel de ceas. 

De la firmele mari inovatoare în tehnologie – precum Apple, Samsung sau Fitbit – la ceasornicari tradiționali precum Tag Heuer și Fossil, zeci de companii au scos pe piață ceasuri inteligente care livrează notificări și conțin aplicații. Caracteristicile și design-ul variază; unele funcționează ca o extensie a telefonului tău, în timp ce altele sunt mai degrabă dispozitive care monitorizează starea de sănătate.

Câteva sfaturi de început

  1. Nu cumpăra un ceas inteligent fără să ai confirmarea că va funcționa cu smartphone-ul tău. 
  2. Alege un ceas cu senzor de ritm cardiac și GPS, dacă ești o persoană care face sport.
  3. Ia în calcul durata de viață a bateriei. Ceasurile inteligente hibride, care seamănă mai mult cu ceasurile analogice, tind să aibă cea mai lungă durată de viață a bateriei, dar nu au ecrane tactile.
  4. Verifică dacă e ușor de utilizat și de schimbat cureaua ceasului. 

Compatibilitate cu sistemul de operare și telefonul

Cel mai important criteriu pe baza căruia vei alege ceasul tău inteligent este compatibilitatea cu smartphone-ul. De exemplu, Samsung Galaxy Tizen și Galaxy Watch Active funcționează cu mai multe telefoane Android, precum și cu iPhone. Evident, funcționează de departe cel mai bine dacă ai un telefon Samsung. Dacă îl conectezi la un iPhone, nu vei putea folosi anumite opțiuni ale ceasului. 

Un alt exemplu este Fibit Versa, care funcționează bine și cu telefoanele Android, și cu iPhone. Totuși, dacă ai un telefon Android, vei beneficia de o facilitate în plus: răspunsuri rapide la mesajele text primite.

Afișaj OLED vs. LCD 

Majoritatea ceasurilor smart folosesc ecrane LCD color sau un afișaje AMOLED, care îți permit să vizualizezi fotografii, aplicații și alte tipuri de conținut la o calitate bună. În plus, sunt mai luminoase. Dezavantajul este viața sensibil mai scurtă a bateriei, deși producătorii de ceasuri îmbunătățesc continuu eficiența dispozitivelor. 

Aplicațiile de pe smartwatch

Unele modele de ceasuri inteligente înmagazinează sute sau chiar mii de aplicații. Apple Watch are cea mai completă listă de până acum, cu peste 20.000 de aplicații disponibile, inclusiv ESPN, MapMyRun, Uber și chiar Rosetta Stone. Poți face absolut totul cu un Apple Watch, de la controlul luminilor și al altor dispozitive inteligente pe care le aveți în casă până la comanda prânzului.

Există un magazin dedicat Apple Watch pentru instalarea tuturor aplicațiilor disponibile pentru iOS. 

Și Google Wear Wear are mii de aplicații optimizate pentru platforma sa. Wear OS are multe dintre aplicațiile pe care le are watchOS, inclusiv Lyft, care vă permite să programați o călătorie, și WhatsApp, care vă permite să răspundeți la mesaje folosindu-vă de voce.

Caracteristici de fitness, ritm cardiac și GPS

Dacă intenționezi să utilizezi un ceas inteligent în primul rând ca să te antrenezi, îți recomandăm să iei în considerare un gadget fitness tracker, care are funcții asemănătoare ceasurilor inteligente. Fitbit Versa sau liniile Garmin Vivoactive îți permit să schimbi fața ceasului și să citești notificările venite pe telefon. Versa merge chiar mai departe și are funcții dedicate femeilor, cum ar fi înregistrea perioadei menstruale.

Apeluri și plăți mobile

Vrei să faci apeluri de pe ceas? Unele dintre ceasurile smart au LTE încorporat, astfel încât îți poți lăsa telefonul acasă – cel puțin teoretic. Multe ceasuri inteligente au cipuri NFC în interior, ceea ce înseamnă că le poți folosi pentru a plăti, chiar și fără să ai telefonul în apropiere. 

Toate modelele Apple Watch au activat Apple Pay, așa că poți face plăți și atunci când nu ai iPhone-ul la tine sau o conexiune LTE. Ceasurile OS care acceptă Android Pay, includ LG Watch Sport, Huawei Watch 2 și Tag Heuer Connected Modular 45. Sistemul de plată mobil Samsung Pay funcționează pe toate modelele noi.

Cât costă un smartwatch

După ce iei în considerare toate aceste aspecte, gândește-te bine la buget. Vei găsi ceasuri inteligente și la 200-300 de lei, dar, dacă vrei ceva foarte performant, te poate costa și de 10 ori mai mult.

Back to top button