Atunci când vine vorba despre alegerea unui smartphone pentru a face fotografii, lucrurile se pot complica considerabil: trebuie să luăm în considerare diafragma, balanţa de alb, viteza de declanşare, stabilizarea optică, sensibilitatea imaginii şi aşa mai departe.
Caracteristici importante pentru fotografii bune făcute cu telefonul
Cum alegem un smartphone pentru imagini
Nu toţi cumpărătorii de smartphone cunosc termenii şi ştiu ce fac aceste funcţii, însă cu toţii vor să realizeze fotografii de calitate. Aşadar, la ce ar trebui să ne uităm atunci când vrem să cumpărăm un smartphone pentru fotografie?
Fotografia se rezumă la trei factori principali: ISO (sensibilitatea imaginii), viteza de declanşare şi deschiderea diafragmei.
ISO se referă la sensitivitatea senzorului; astfel, cu cât e numărul ISO mai mare, cu atât senzorul e mai sensibil la lumină, ceea ce înseamnă că fotografiile făcute noaptea vor fi mai luminoase. Totuşi, numărul mare ISO înseamnă şi mai mult zgomot în imagine. Altfel spus, pozele vor avea mai mulţi purici.
Viteza de declanşare se referă la cât de repede se închide diafragma. Dacă se închide prea repede, imaginea e întunecată, dacă se închide prea târziu, imaginea este prea expusă.
Deschiderea diafragmei se referă la cât de mult se deschide obiectivul. Dacă valoarea diafragmei este mică (de exemplu f/1.8), atunci camera permite să intre foarte multă lumină, dar are un câmp de focus mic. O valoare foarte mică este potrivită pentru portrete, deoarece vrem fundalul înceţoşat; o valoare mare este potrivită pentru fotografierea de peisaje unde vrem ca toate elementele să fie clare.
Numărul de megapixeli ai unei camere foto nu înseamnă neapărat şi o fotografie mai bună. Cu cât o cameră are mai mulţi megapixeli, cu atât poate surprinde o imagine mai mare, la o rezoluţie mai bună. Totuşi, o cameră cu 20MP nu înseamnă că va captura bine (de exemplu, detalii clare) întreaga imagine deoarece nu-i permite senzorul mic. De exemplu, dacă ne uităm la fotografii doar pe telefon, atunci probabil o cameră foto cu 4-5 MP ar trebui să fie de ajuns.
Senzorul este cea mai importantă componentă hardware când vine vorba de calitatea imaginii. Senzorul transformă lumina pe care o primeşte în semnale electrice. De aceea, un senzor mai mare va fi mai bun decât un senzor mai mic. De obicei, senzorii din camerele smartphone-urilor sunt mici.
Care sunt principalele lucruri pe care trebuie să le avem în vedere înainte de achiziţia unui smartphone?
- Stabilizare optică: este foarte important pentru imagine ca smartphone-ul să fie dotat cu acestă tehnologie, deoarece ne ajută să surprindem imagini bune chiar şi dacă lumina nu este foarte bună. De asemenea, este o tehnologie importantă şi pentru filmare, mai ales când în cadru sunt subiecţi dinamici, de exemplu copii sau câini.
- Dechiderea diafragmei (f/1.4-f/16): cu cât valoarea f este mai mică, cu atât smartphone-ul este capabil să lase lumina să intre, ceea ce înseamnă un ISO mic, zgomot de imagine aproape inexistent şi un fundal frumos înceţoşat.
- Procesarea software: fiecare producător procesează imaginile diferit; de aceea, unele telefoane produc imagini mai saturate, altele mai detaliate, altele au culori mai calde, altele mai reci etc. Pentru asta, este important să citim recenzii şi să vedem imagini capturate cu modelul pe care avem de gând să-l cumpărăm.