fbpx
AlimentațieCasă & Familie

Să citim eticheta produselor alimentare pe care le cumpărăm

Pentru a face cele mai bune alegeri în materie de alimentaţie, trebuie să cunoaștem semnificaţiile tuturor informaţiilor care apar pe etichetele produselor pe care le cumpărăm. Obişnuindu-ne să citim eticheta produsului înaine de a-l pune în coşul de cumpărături, ne asigurăm că punem pe masă cele mai sănătoase produse și că termenul lor de valabilitate nu a fost depășit.

Ce trebuie să conţină eticheta produselor alimentare

Despre termenul de valabilitate

Ce sunt eticheta compoziţională şi cea nutriţională

Etichetele produselor alimentare preambalate trebuie să cuprindă în mod obligatoriu o sumedenie de informaţii:

 • denumirea produsului;
 • numele şi adresa fabricantului, a importatorului sau a distribuitorului;
 • numele şi adresa celui care ambalează produsul;
 • termenul de valabilitate;
 • conţinutul net;
 • condiţiile speciale de depozitare şi păstrare;
 • modul de folosire, când utilizarea necesită indicaţii speciale;
 • locul de origine sau de provenienţă a produsului, dacă omiterea acestuia ar fi de natură să creeze confuzii în gândirea consumatorilor;
 • concentraţia alcoolică (pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1,2%);
 • lista ingredientelor folosite;
 • valoarea nutritivă şi energetică pentru produse alimentare speciale.

RECOMANDARE: Pe ambalajul alimentelor trebuie să citim cu atenţie măcar următoarele lucruri: termenul de valabilitate; compoziţia (eticheta compoziţională); valoarea nutriţională (eticheta nutriţională); menţiuni privind alergenii. Astfel, putem evita situaţii neplăcute sau chiar periculoase, în cazul în care un membru al familiei suferă de anumite alergii sau intoleranţe alimentare.

Termenul de valabilitate oferă informaţii necesare prospeţimii alimentului, cu efecte imediate şi directe asupra sănătăţii (pentru că mâncarea alterată poate provoca intoxicaţii sau toxiinfecţii alimentare). Nu trebuie să cumpărăm niciodată alimente cu termen de valabilitate depăşit sau dacă avem suspiciuni că termenul a fost modificat sau supraştampilat.

Pentru sănătatea noastră,  se recomandă citirea cu atenţie a datelor menţionate pe etichetă de tipul „de consumat până la…“ sau „de consumat de preferinţă înainte de…“. Foarte importante pentru prevenirea alterării microbiene sunt şi durata congelării şi cea de preparare, indicaţiile de conservare şi preparare menţionate pe etichetă.

Eticheta compoziţională este obligatorie conform legilor în vigoare şi trebuie să cuprindă lista ingredientelor, a aditivilor şi aromelor, în funcţie de ponderea utilizării lor în produs şi în ordine descrescătoare. Gramajul trebuie să fie corect trecut pe etichetă şi să corespundă realităţii. Toate componentele – inclusiv apa – trebuie să apară trecute pe etichetă.

Aditivii alimentari de tip E-uri pot fi inscripţionaţi fie sub forma codului alfanumeric european (ex.: E 102), fie sub denumirea chimică (ex.: tartrazină).

Eticheta nutriţională trebuie să prezinte conţinutul în nutrienţi raportat la 100 de grame de produs şi la o porţie. În cazul menţiunilor despre sănătate existente pe ambalajul unui aliment, eticheta nutriţională devine obligatorie (conform Regulamentului UE 1924-2006).

Eticheta nutriţională precizează valorile energetice şi cantităţile de grăsimi, glucide, proteine, vitamine, fibre alimentare şi săruri minerale exprimate procentual raportat la doza zilnică recomandată şi la valoarea calorică.

În plus, dacă alimentul conţine ingrediente sau substanţe alergene (ex.: soia, arahide, lapte, ouă, muştar etc.) sau contraindicate celor cu intoleranţe alimentare (lactoză, gluten, fenilalanină etc.), acestea trebuie menţionate într-o etichetă distinctă.

Back to top button