fbpx
Casă & FamilieFinanciar & Asigurări

Avantajele plății cu cardul atunci când plecăm peste hotare

Înainte de a pleca în străinătate, fie că este vorba despre concediu sau despre o călătorie de afaceri, oamenii au obiceiul să se ducă la casa de schimb valutar şi să schimbe o sumă mare de lei în valută pentru a acoperi cheltuielile pentru întreaga ședere. Dar acest lucru nu este necesar, în contextul în care, în majoritatea țărilor în care vrem să ajungem, avem posibilitatea să plătim cu cardul pentru achiziţiile făcute.

Avantaje ale plăţilor cu cardul

Atenție la comisioane și la cursul de schimb valutar

Plata cu cardul este mai sigură, mai simplă și mai rapidă decât cea in numerar şi nici nu trebuie să ne pregătim intens înainte de a pleca peste hotare. De exemplu, atunci când călătorim într-o țară aflată în afara Uniunii Europene, de regulă, este nevoie să facem 4 schimburi valutare. La plecare, trebuie să schimbăm leii într-o valută convertibilă, cum ar fi euro sau dolari, după care, atunci când ajungem la destinație, schimbăm din nou banii în valuta țării respective. La întoarcerea în România, trebuie din nou să schimbăm banii, pentru a transforma valuta rămasă în lei. Dacă alegem cardul în detrimentul numerarului, economisim timp și nu mai este nevoie să căutăm o casă de schimb valutar,nu avem grija unei sume mari de bani în cash și nici nu există riscul să rămânem cu numerar în moneda locală, bani pe care nu îi mai putem utiliza ulterior.

Trebuie să fim, însă conştienţi, că de fiecare dată când plătim în valută cu cardul ataşat unui cont în lei, se face conversia automată la cursul de schimb din aceea zi. Cursul respectiv este diferit de cursul de referinţă al Băncii Naţionale Române, el este stabilit de banca emitenta a cardului. Conform directivei europene de plăți. Băncile sunt obligate să le comunice clienților cum se aplică schimbul  valutar și să le dea o referință. Așadar, trebuie să ne informăm la banca care ne-a emis cardul referitor la modul în care se aplică schimbul valutar, inclusiv valuta de decontare.

Aşadar, atunci când plătim cu cardul în străinătate, trebuie să ţinem cont de moneda naţională a ţării respective. Conversia depinde de valuta contului la care este atașat cardul și de valuta de decontare aleasă de emitent. Totodată, trebuie evitată retragerea banilor de la bancomar, pentru că se pot percepe comisioane.

RECOMANDARE: Este bine să verificăm la banca emitentă a cardului – fie de debit sau de credit – pentru a vedea care este rata de schimb la care se fac conversiile şi care este valuta internaţională la care se face întâi schimbul valutar.

Un alt avantaj al cardului este că îl putem bloca în cazul în care ne este furat sau îl pierdem. Dacă nu ne dăm seama rapid că ne-a fost furat cardul şi este folosit pentru plăţi, putem solicita bancii emitente returnarea sumelor. Spre comparaţie, dacă pierdem sau ne este furată o sumă de bani, este improbabil să o mai recuperăm.

ATENŢIE: În cazul care călătorim în țări mai puțin dezvoltare, este bine să ne interesăm dacă statul în care mergem este acceptat cardul pe care îl avem.Mai mult, nu toate ţările au o infrastructură dezvoltată de ATM-uri sau pentru plăţi cu cardul, de aceea este bine să ne informăm care sunt metodele de plată potrivite pe alte continente. Pe de altă parte, în țările dezvoltate, plata cu cardul este preferată cash-ului.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Mastercard România. Descoperă mai multe despre cardurile din portofoliul Mastercard aici

Back to top button