fbpx
Casă & Familie

Aspiratorul-robot. Cum îl alegi pe cel potrivit în funcție de casa pe care o ai?

Vrei un aspirator-robot și nu știi de unde să începi căutarea? Ghidul nostru de cumpărare te va ajuta să iei o decizie. 

Există o mulțime de aspiratoare-robot disponibile pe piață, la o varietate de prețuri, așa că decizia de achiziție nu este una ușoară. Indiferent dacă ai covor, podea din lemn de esență tare sau animale de companie, sigur există un aspirator-robot care să se potrivească nevoilor tale.  

Sfaturi rapide pentru cumpărarea unui aspirator-robot

  • Începe prin a face o analiză a casei. În câte camere ai covoare și ce tip de podea ai în celelalte încăperi? La fel de important: Ai animale de companie? Și dacă da, de care? Aceștia sunt factori importanți pe care trebuie să îi iei în considerare.
  • Stabilește un buget. Poți cheltui pe noul aspirator 1000 de lei sau poți să sari ușor de 5000 de lei, în funcție de caracteristicile suplimentare de care ai nevoie.
  • Aplicația de control. Multe modele de aspiratoare-robot folosesc aplicații însoțitoare care facilitează controlul și programarea aparatului. Unele pot chiar să identifice zonele unde a fost deja curățat.
  • Cât de bine curăță. Se observă asta mai ales dacă ai în casă animale care lasă păr. Unele aspiratoare sunt mai eficiente pentru curățarea firelor de păr de pe covoare, în timp ce altele se comportă mai bine pe parchet sau linoleum. 
  • Durata de viață a bateriei. De obicei, cu cât bateria este mai mare, cu atât curățarea va fi mai eficientă, mai ales dacă ai o casă mare. Totuși, poți economisi o sumă importantă de bani dacă alegi un model care se mai oprește din când în când ca să se reîncarce. 

De ce vrei un aspirator-robot?

Un aspirator-robot nu înlocuiește un aspirator vertical sau o curățare profundă a casei, dar ajută la întreținerea curățeniei adunând firimiturile de mâncare, resturi din așternutul pentru pisici, părul de toate tipurile, rotocoalele de praf și orice altă particulă densă pe care o lăsăm în urmă pe podele. Dacă tu sau altcineva din casă are alergii, găsești și modele de aspiratoare-robot cu filtre HEPA încorporate.

Multe astfel de aspiratoare pot fi programate să ruleze de mai multe ori pe zi sau la perioade de timp pe care le stabilești tu. Unele sunt disponibile cu aplicații însoțitoare ca să le poți controla când nu ești acasă, deși opțiunea aceasta se dovedește cam inutilă în perioada aceasta… 

Cât de mare este casa ta?

Înainte de a căuta aspiratorul-robot ideal pentru tine trebuie să iei în considerare un aspect foarte important: cât de mare este casa ta. Unele aspiratoare robotizate, cum ar fi  iLife V3s Pro, funcționează mai bine în spații mici, cum ar fi apartamente și case, în timp ce modele precum iRobot Roomba S9  sunt mai potrivite pentru spații de până la 2.000 de metri pătrați, cu mai multe camere și mai multe etaje. 

De asemenea, este important și câtă mobilă ai în camere și cât spațiu de acces are dedesubt. Aspiratoarele-robot precum Dyson 360 Eye au o înălțime de peste 10 cm, deci nu va putea curăța sub șifoniere sau alte obiecte de mobilier joase. 

Ai covoare sau parchet?

Majoritatea modelelor de aspiratoare-robot curăță cu ușurință atât covoarele, cât și parchetul, dar unele performează mai bine pe una dintre suprafețe. Aparatele de ultimă generație, cum este Roomba S9,  pot face rapid trecerea între modurile de curățare specifice diverselor suprafețe: cresc automat puterea de aspirare atunci când detectează covorul și o micșorează atunci când simt parchetul. 

Ai pisici sau câini?

Din fericire, multe modele de aspiratoare robotizate sunt potrivite pentru curățarea părului lăsat de animalele de companie. Modele precum iLife V3s Pro și Roomba S9 au obținut cele mai bune rezultate la testele de laborator, preluând aproape tot părul animal, atât de pe lemn de esență tare, cât și de pe covor. În plus, aceste aspiratoare-robot au filtre HEPA, care ajută la eliminarea alergenilor.

Vrei un robot robot „inteligent”?

O conexiune la internet te poate ajuta să manevrezi de la distanță aspiratorul tău robot. Dacă te uiți la specificațiile tehnice ale diferitelor modele Roomba sau la Shark Ion R85, vei vedea că toate oferă control prin aplicații. Cele mai multe oferă și integrarea cu Google Assistant, astfel că poți activa și funcția de comandă vocală; spui „Începe curățarea!”, iar aspiratorul va porni.

Aspiratorul / mopul robot hibrid 

Există câteva aspiratoare-robot care au și o funcție de mop încorporată, ceea ce este, în teorie, o idee grozavă: un singur dispozitiv care să-ți curețe atât covoarele, cât și pardoselile din lemn. Cu toate acestea, majoritatea modelelor nu excelează la ambele funcții. În principiu, ar fi bine să ai două aparate, fiecare dedicat unei singure activități.

Back to top button