În timpul lunilor reci de toamnă și de iarnă nu doar frigul îți afectează părul, ci și trecerea bruscă de la exterior la interior, unde temperatura este mai ridicată. Firele de păr se vor despica la capete indiferent ce tip de păr ai și cât este de sănătos. Ca să-l păstrezi la fel și când afară este frig, este indicat să ai grijă de el într-un mod special și să respecți câteva reguli.
Folosește mai rar șamponul
În timpul iernii, spălatul des pe cap poate duce la sensibilizarea scalpului. Vor apărea în timp mâncărimi și chiar mătreață. Evident, nu vei sta cu părul murdar, dar nici nu este necesar să te speli pe cap în fiecare zi. De asemenea, este recomandat să ai grijă și de stilul tău de viață. O dietă echilibrată, hidratarea corectă și evitarea stresului se văd și în sănătatea părului. Știm că auzi asta peste tot, dar chiar e adevărat. Și degeaba vei folosi cele mai scumpe și mai performante produse cosmetice dacă mănânci ce nu trebuie.
Treci la masca hidratantă pe bază de ulei
Aerul uscat al iernii nu face bine niciunui tip de păr, de aceea este nevoie să îl hidratezi suplimentar. O mască pe bază de uleiuri de cocos, jojoba și argan aplicată săptămânal va avea efecte benefice asupra păului tău. Poți folosi și seruri hidratante care au în compoziție aceleași uleiuri.
Aplică tratamente săptămânale
Aerul uscat de afară face ca tratamentele pentru păr să fie necesare săptămânal, ca să suplinești umezeala pierdută (indiferent ce tip de tratament aplici). Părul se usucă în timpul iernii din cauza lipsei de umiditate a aerului atât din exterior, cât și din interior. Tratamentele pot fi cumpărate din magazinele specializate sau le poți face acasă, din ingredientele pe care le ai la îndemână. Poți folosi ulei de măsline, ou, avocado, ulei de cocos, lămâie sau banană.
Folosiți un balsam fără clătire pentru a evita electrizarea părului
Nu este deloc plăcut să ai mereu șuvițe de păr rebele indiferent cât de mult ai încerca să le aranjezi. Iarna, fenomenul este cu atât mai frecvent, mai ales din cauză că părul nu este la fel de hidratat ca vara. Ca să diminuezi efectul de electrizare, poți să folosești un balsam care nu necesită clătire.
Folosește pentru vopsit o culoare mai aproape de culoarea ta naturală
Cu cât vei încerca să faci o schimbare mai mare a culorii, cu atât vei avea nevoie de produse care agresează suplimentar părul. De aceea, în timpul iernii, este bine să reduci la maximum folosirea de vopsea, oxidanți sau decoloranți care deshidratează părul. Totuși, dacă vrei neapărat să-ți schimbi radical culoarea părului, apelează la serviciile unui specialist care folosește produse mai blânde.
Redu cantitatea de produse de styling folosite
Căldura plăcii de întins părul sau a altor aparate folosite pentru coafat va usca în mod suplimentar părul, care se va rupe și se va despica la vârfuri. Părul tău va arăta neîngrijit, deși intenția ta era exact pe dos. Încearcă să adopți coafuri mai simple care îți protejează părul: împletituri, cocuri sau ponytails.
Nu ieși afară cu părul umed
Nu doar că nu este bine pentru sănătatea ta, dar nici părul nu va fi prea fericit dacă ieși afară imediat după ce ai făcut baie, iarna. Oricât de puțin timp ai avea dimineața, mai bine nu te mai speli pe cap și folosești un șampon uscat decât să ieși în frig cu părul ud. Nu mai punem la socoteală alte probleme de sănătate care pot apărea, de la banale răceli la sinuzite serioase.
Căptușește-ți pălăria de iarnă cu mătase sau satin pentru a opri despicarea vârfurilor
Lâna, bumbacul și alte țesături grosiere pot duce la despicarea și ruperea firului de păr. Folosiți pe perioada iernii căciuli sau pălării căptușite cu mătase sau satin. Dacă nu le cumperi deja astfel, poți să le transformi tu folosindu-te de eșarfe mai vechi. De asemenea, poți ca înainte să îți acoperi capul să folosești un ser hidratant.
Hidratează părul peste noapte cu un ulei sau ser
Folosește orele de somn ca să-ți hidratezi suplimentar părul. După ce aplici pe păr produsul hidratant, pune-ți o eșarfă care să păstreze umiditatea și să nu permită uleiului/serului să păteze fața de pernă.