fbpx
Casă & Familie

Îți cumperi prima ta locuință? Avem câteva sfaturi ca să fie o investiție bună!

Unii văd achiziționarea unei case drept un act de curaj, alții, drept un moment de maturizare. Indiferent care ar fi motivația ta, e un moment important în viață pentru că presupune o investiție foarte mare. Vorbim despre sume care pornesc de pe la 50.000 de euro, dacă vorbim despre o locuință într-un oraș mare, și pot ajunge… dincolo de imaginație. Piața imobiliară este destul de fluctuantă așa că, dacă amâni decizia cu câteva luni, poți constata că trebuie să scoți mai mulți bani din buzunar sau, dimpotrivă, că ai făcut o super afacere și ți-au rămas câteva mii de euro în cont.

Fie că ai toți banii, fie că urmează să faci un credit ipotecar, procesul de achiziție al unei locuințe e destul de sinuos. Procesul de selecție este, de obicei, lung fiindcă nu trebuie să ții cont doar de preț, ci și de starea locuinței, de zonă, vecini, costuri de întreținere, existența spațiului de parcare și alte detalii.

Am strâns câteva sfaturi care să te ajute să iei o decizie corectă, care să îți influențeze în bine viața.

H2 Achită toate datoriile și crează un fond de urgență

Dacă va trebui să faci un credit imobiliar pentru achiziția locuinței este bine ca, într-un prim pas, să achiți toate datoriile pe care le ai și să începi să pui deoparte niște bani. De foarte multe ori, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg și e de preferat să ai în cont măcar valoarea ratelor pentru 3 luni. 

Entuziasmul din momentul în care semnezi contractul trebuie temperat. Este normal să vrei să cumperi tot felul de lucruri pentru noua locuință, însă evită să treci prin toate magazinele de decorațiuni pe care le știi. Cumpără-ți la început mobilierul de bază, care trebuie să fie de calitate, și abia apoi treci la detalii estetice. 

H2 Stabilește bugetul lunar pe care ți-l poți permite

Înainte să te atașezi emoțional de o locuință frumoasă, verifică dacă îți permiți să o întreții. Cheltuielile cu casa n-ar trebui să depășească 25% din bugetul tău lunar. Când vorbim de costuri trebuie să ai în vedere rata, întreținerea, utilitățile, asigurările, impozitul și eventuale reparații care ar putea fi necesare. Dacă aduni cheltuielile și ajungi la o sumă mai mare, să știi că nu vei avea o viață ușoară.  

H2 Economisește pentru avans

Majoritatea băncilor cer un avans de 25% din valoarea totală a locuinței, însă există și excepții. Sfatul nostru e să încerci să plătești cât mai mult. Cu cât soldul creditului este mai mic, cu atât vei plăti dobânzi la o sumă mai mică, deci vei plăti mai puțin per total. 

H2 Economisește pentru costurile suplimentare

La achiziționarea unui apartament sau a unei case nu te gândi doar la prețul imobilului. Va trebui să plătești un evaluator (câteva sute de euro), notarul care perfectează actele (suma reprezintă un procent din valoarea tranzacției) și eventuale comisioane pe care le percepe banca. Nu în ultimul rând, dacă locuința este mai veche, e posibil să ai nevoie de bani ca să schimbi contractele cu furnizorii de energie electrică și gaz. 

H2 Obține aprobarea prealabilă pentru un împrumut

Mulți încep căutarea unei case bazându-se pe calculatoarele de credit de pe site-urile băncilor. Doar că nu este atât de simplu. Chiar dacă din calculul făcut de tine rezultă că ai putea cumpăra o casă de 80.000 de euro, de exemplu, poți avea surpriza ca banca să nu-ți acorde un credit atât de mare. 

Aprobarea dosarului de credit se face după o analiză amănunțită a dosarului. Banca ia în calcul tot felul de variabile, de la numărul de persoane aflate în întreținere, la vechimea la locul de muncă sau chiar solvabilitatea angajatorului tău. 

Odată dosarul de credit aprobat, vei avea la dispoziție o perioadă de timp suficient de mare pentru a găsi o casă care să se încadreze în sumă. Chiar îți va fi mai ușor să prospectezi piața, știind clar pe ce te poți baza. 

H2 Alege cartierele în care ai vrea să stai

Alegerea zonei în care vrei să te muți e la fel de importantă ca prețul locuinței. O casă într-un cartier bun poate fi o investiție pe termen lung, în timp ce una într-o zonă proastă va fi o pierdere. Ia în considerare traficul și transportul în comun, magazinele, grădinițele, școlile, parcurile și depărtarea față de spitale. 

Neapărat, petrece timp în zona respectivă la diferite ore ale zilei, ca să vezi cum este traficul și care este atmosfera generală, și stai de vorbă cu oamenii care locuiesc de mai mult timp acolo, ca să afli plusuri și minusuri. 

H2 Găsește o casă care să se încadreze în buget

Apelează la o agenție imobiliară și spune-le ce cauți sau urmărește anunțurile imobiliare de pe site-urile specializate. Îți poți seta notificări ca, atunci când apare o locuință potrivită criteriilor tale, să fii atenționat. 

Succes!

Back to top button