De când a fost consumată prima dată, în secolul al XV-lea, cafeaua este simbol al energiei și al vitalității. De-a lungul timpului, a devenit un tabiet nelipsit în viața socială. Este o invitație la intimitate, la destăinuiri, la prietenie, la câștig. Câte iubiri nu s-au scris, câte afaceri nu s-au parafat, câte povești nu s-au spus la o ceașcă de cafea!
O cafea bună este un răsfăț al simțurilor! Trebuie doar să îți dai seama care este cea care ți se potrivește, pentru că fiecare tip de cafea are aroma proprie. Totuși, indiferent de parametrii de gust, ca să fie bună, cafeaua trebuie să fie de calitate.
Arborele de cafea este un membru al familiei Rubiaceae, genul Coffea cuprinzând circa 60 de specii, dintre care cele mai importante din punct de vedere economic sunt genurile Coffea arabica și Coffea canephora denumită și „Robusta”. Totuși, experții estimează că există între 25 și 100 de specii de plante de cafea.
H2 Coffea Arabica (C. Arabica)
Soiuri: Bourbon, Typica, Caturra, Mundo Novo, Tico, San Ramon, Blue Mountain Jamaican
Coffea Arabica provine din copacii originali de cafea descoperiți în Etiopia. Acești copaci produc o cafea fină, blândă, aromată și reprezintă aproximativ 70% din producția mondială de cafea. Boabele sunt mai plate și mai alungite decât Robusta și au un conținut scăzut de cofeină. Sunt cultivate în general între 610 și 1830 de metri deasupra nivelului mării, deși altitudinea optimă variază în funcție de apropierea de ecuator. Pe piața mondială, cafeaua Arabica are prețul cel mai mare.
Aspect: înainte de prăjire, boabele au o culoare verde puternic și sunt mari ca dimensiune;
Gust: este fin, ușor acid și nu foarte amar.
H2 Coffea canephora (C. canephora var. Robusta)
Soi: Robusta
Cea mai mare parte a cafelei Robusta este cultivată în Africa Centrală și de Vest, părți din Asia de Sud-Est, inclusiv Indonezia și Vietnam, și în Brazilia. Producția de Robusta este în creștere, deși reprezintă doar aproximativ 30% din piața mondială.
Robusta este utilizată în principal în amestecuri și pentru cafelele instantant. Bobul Robusta tinde să fie ușor mai rotund și mai mic decât un bob Arabica. Arborele Robusta este mai puternic și mai rezistent la boli și paraziți, ceea ce îl face mai ușor și mai ieftin de cultivat.
Aspect: boabele proaspete au o culoare verde pal, cu tente de maro și sunt mai mici decât cele de Arabica;
Gust: puternic, amar și dur.
H2 Proprietățile unei cafele de calitate
Există câteva proprietăți specifice ale cafelei, care ajută la deosebirea celei de calitate de cea pe care ar trebui să o eviți.
H3 Informațiile de pe etichetă
O cafea bună va avea pe etichetă specificate detalii care să te ajute să reconstitui tot procesul de fabricație. În magazinele de specialitate, vei avea certitudinea că găsești cafea de origine.
Dacă preferi să o cumperi din supermarket, ai în vedere următoarele lucruri:
- Detalii despre locul de proveniență: caută pe etichetă numele regiunii sau al fermei unde au fost crescute boabele. Cu cât informația este mai specifică, cu atât cafeaua va fi mai uniformă, nu un amestec necontrolat.
- Data la care cafeaua a fost prăjită: cafeaua trebuie, de obicei, consumată la două săptămâni după prăjire, așa că data inscripționată te va ajuta să îți dai seama cât de proaspătă este;
- Alte detalii: informații despre metoda de procesare folosită pentru boabe, data la care recolta a fost culeasă, altitudinea la care a fost crescut arborele de cafea.
H3 Prăjirea cafelei
Procesul de prăjire a boabelor de cafea determină aspectul, textura și gustul cafelei pe care o vom bea. După măcinare, cafeaua bine prăjită nu arată ca cenușa, granulele nu le lipesc unele de altele, are un gust bun și o aromă netedă, care nu se pierde.
Există mai multe tipuri de prăjire a cafelei:
- prăjire americană: mai este numită și prăjire obișnuită; boabele sunt prăjite mediu, pentru a obține o aromă moderată, care nu e nici prea puternică, dar nici prea slabă;
- prăjire franceză: boabele sunt prăjite un timp îndelungat, până ajung la o culoare de un maro ciocolatiu și au o aromă puternică;
- prăjire italiană: este folosită în special pentru espresso, iar boabele au o aromă puternică și o culoare închisă, între maro și negru;
- prăjire europeană: este un amestec de ⅔ prăjire puternică și ⅓ prăjire moderată;
- prăjire vieneză: este tot un amestec, dar între ⅓ prăjire puternică și ⅔ prăjire moderată.
H3 Aroma cafelei
O cafea bună trebuie să te îmbie. O cafea de proastă calitate este fie inodoră, fie miroase a ars. Experții spun că valoarea unei cafele este în aroma ei.
H3 Textura cafelei
Cafeaua este mai vâscoasă decât apa, prin urmare, nu ar trebui să se simtă ca apa în gură. Trebuie să aibă o oarecare greutate, dar n-ar trebui să simți o consistență precum cea a nămolului.
H3 Gustul cafelei
Acesta este factorul distinctiv major al cafelei bune. Gustul descrie modul în care a fost preparată cafeaua, tipul de boabe folosit, aroma și originea boabelor de cafea. Este important ca, și după ce ai băut cafeaua, să rămâi în gură cu un gust bun, nu amar sau acru.
Aroma cafelei este influențată de zona unde au crescut arbuștii de cafea. Zonele principale unde există plantații de cafea sunt America de Sud și Centrală, țările exotice (Jamaica și Hawaii) și Africa (Kenya și Etiopia). Gustul diferit este influențat de climat și de tipul de sol.
Cafeaua din America de Sud și Centrală (Caraibe, Columbia, Mexic, Panama, Costa Rica, Peru și Brazilia) are o aciditate crescută, aromă fină, puțin dulceagă. Cafeaua va avea cea mai intensă aromă dacă boabele sunt prăjite mediu spre puțin.
Cafeaua din Asia, Indonezia și insulele din Pacific este mai dură, are aciditate scăzută și un gust consistent, aproape de pământ. Pentru a scoate la suprafață subtonurile florale, boabele de cafea trebuie prăjite foarte bine.
Cafeaua din Africa și Orientul mijlociu are intensitate medie, dar este foarte complexă, poate avea iz de ciocolată, citrice și chiar vin. Pentru a profita din plin de arome, boabele trebuie prăjite până se închid la culoare.