Cuptorul cu microunde a devenit un element esenţial în bucătărie. Cumpărând aparatul corect, vom putea să gătim, să reîncălzim diverse preparate culinare sau să dezgheţăm în cel mai scurt timp anumite produse. Deşi există sute de modele disponibile pe piaţă, alegerea cuptorului cu microunde perfect pentru noi poate fi un proces simplu dacă ştim exact ceea ce căutăm.
Cum se diferenţiază cuptoarele cu microunde?
Cum alegem cuptorul cu microunde potrivit?
La ce trebuie să ne uităm ca să alegem modelul potrivit?
Cât de des trebuie să înlocuim cuptorul cu microunde?
Primul factor pe care trebuie să îl luăm în calcul este mărimea: cuptoarele cu microunde vin în mai multe dimensiuni, plecând de la 25x45x35 de centimetri până la 35x60x50 de centimetri. Pentru a alege mărimea potrivită, trebuie să decidem unde vom amplasa cuptorul cu microunde şi să ne asigurăm că avem destul spaţiu pentru el.
În al doilea rând, trebuie să știm cât de repede avem nevoie să gătim: puterea este elementul cheie aici. O putere mai mare înseamnă şi o viteză mai mare la gătit sau încălzit, precum şi o distribuţie mai bună. Puterea este trecută pe cutia cuptorului, precum şi pe aparatul în sine, de obicei pe spatele acestuia.
Astfel, este de preferat să alegem un cuptor cu o putere de minimum 1.000 de waţi.
În al treilea rând, trebuie să stabilim încă de la început un buget. Preţurile cuptoarelor cu microunde variază destul de mult, între 250 de lei şi 1.500 de lei. Este posibil ca după parcurgerea acestor paşi să ne găsim încă în situaţia în care avem o listă lungă de modele potrivite. De aceea, este bine să analizăm ce oferă fiecare model în parte.
Primul lucru pe care trebuie să îl verificăm este lista opţiunilor oferite. Cuptoarele cu microunde pot oferi o mare varietate de programe; nu toate sunt, însă, esenţiale. Trebuie să ne asigurăm că funcţiile de bază, aşa cum ar fi dezgheţarea sau încălzirea diferenţiată în funcţie de alimente, sunt prezente – restul programelor rămân la alegerea fiecăruia dintre noi.
Dacă avem copii mici, e bine să alegem un model care să aibă sisteme de securizare în acest sens. De obicei, această funcţie se traduce într-un cod de patru cifre pe care adulţii trebuie să îl tasteze înainte de a putea opera aparatul.
Majoritatea cuptoarele cu microunde sunt construite pentru a rezista 10 ani. Cu toate acestea, dacă aparatul funcţionează corespunzător după această perioadă, nu există motive pentru a-l schimba.