fbpx
Timp liber

Tradiții de Anul Nou în lumea întreagă

Pentru unii, noaptea care face trecerea dintre ani, noaptea de Revelion, este o noapte ca oricare alta. Pentru cei mai mulți însă, este încărcată de tot felul de semnificații. Oamenii păstrează cu sfințenie tradiții știute de generații, care să le aducă un an nou prosper. 

Fiecare țară are tradițiile ei legate de Anul Nou. Unii pun accent pe alungarea relelor din anul ce trece, alții se concentrază pe partea pozitivă și vor să își asigure un an nou îmbelșugat. Iată câteva dintre obiceiurile de Revelion, în diverse zone ale lumii:

Spania: 12 boabe de struguri la miezul nopții

În Spania, localnicii mănâcă exact 12 boabe de strugure la miezul nopții pentru a onora o tradiție care a început la sfârșitul secolului al XIX-lea. 

În anii 1800, viticultorii din zona Alicante au venit cu această tradiție ca mijloc de a vinde mai mulți struguri spre sfârșitul anului, iar obiceiul a prins rapid. Astăzi, spaniolilor le place să mănânce câte un bob pentru fiecare dintre cele 12 lovituri de clopot de la miezul nopții, în speranța că vor avea un an plin de noroc și prosperitate.

Scoția: primul oaspete să fie un bărbat brunet

În Scoția, ziua de 31 decembrie este atât de importantă încât are un nume oficial: Hogmanay. În această zi, scoțienii respectă mai multe tradiții, dar una dintre ele iese în evidență. 

Conform credințelor scoțiene, prima persoană care-ți trece pragul după miezul nopții, de Anul Nou, trebuie să fie un bărbat cu părul închis la culoare, dacă vrei să ai noroc în anul care vine. În mod tradițional, acești oameni vin cu daruri: cărbune, sare, pâine dulce și whisky, care aduc prosperitate gazdei.

Dar de ce bărbați cu părul negru? Ei bine, atunci când Scoția era invadată de vikingi, ultimul lucru pe care voiau să-l vadă în prag era un bărbat cu părul deschis la culoare, care înarmat cu un topor uriaș. Așa că astăzi e celebrat opusul – un  bărbat brunet, care simbolizează opulența și succesul.

Olanda: Oliebollen

Raționamentul din spatele acestei tradiții olandeze de Revelion este puțin ciudat și are în spate o legendă veche, de pe vremea triburilor germanice antice. 

Se spune că atunci când zeița germanică Perchta a încercat să le taie stomacul muritorilor de rând și să îl umple cu gunoi, ca o pedeapsă pentru cei care nu se bucurau suficient la vederea ei, oamenii au mâncat un aluat plin de grăsime, pentru ca sabia ei să alunece imediat. 

De atunci, oamenii pregătesc la început de An Nou un aluat gras, ca să se asigure că le va merge bine. 

Rusia: Plantarea copacilor subacvatici

În ultimii 25 de ani, în unele zone din Rusia a apărut o tradiție mai puțin obișnuită de Anul Nou: doi scafandri se scufundă în lacul Baikal, cel mai mare lac cu apă dulce din lume, și scot un copac de pe fundul apei. 

Cum apa este înghețată, operațiunea este foarte periculoasă. Nu-i de mirare că oamenii vin din întreaga lume să participe la această sărbătoare inedită.

Brazilia: Aruncarea florilor albe în ocean

Dacă se întâmplă să fii în Brazilia de Revelion, nu te mira dacă vezi apele oceanului pline de multe flori albe și lumânări. 

Oamenii obișnuiesc să meargă pe țărm în noaptea de Revelion ca să-i aducă o ofrandă lui Yemoja, o zeitate a apei despre care se spune că poate controla mările. Brazilienii încearcă să-i obțină bunăvoința și binecuvântarea pentru anul viitor.

Italia: Toată lumea poartă lenjerie intimă roșie

Italienii au obiceiul să poarte lenjerie intimă roșie de Revelion. În cultura italiană, culoarea roșie este asociată cu fertilitatea, așa că oamenii respectă tradiția, mai ales cei care își doresc să aibă copii. Ceilalți se gândesc la fertilitate într-un mod mai metaforic, probabil. 

Grecia: Ceapă agățată și rodii rostogolite

Grecii văd în ceapă este un simbol al renașterii, așa că atârnă legumele cu miros înțepător de tocurile ușilor, ca să fie siguri că vor progresa anul viitor. În unele zone, grecii aruncă din tocul ușii cinci rodii uscate pe podeaua casei, ca să aibă parte de noroc și bunăstare în Noul An. 

Chile: Împreună cu cei ce nu mai sunt

În Chile, liturghiile de Revelion se țin nu la biserică, ci în cimitire. Această schimbare de decor permite oamenilor să fie împreună cu membrii familiei decedați și să îi includă în festivitățile de Revelion.

Japonia: Tăiței Soba

În cultura japoneză, este obișnuit să fie întâmpinat noul an cu un castron de tăiței soba, într-un ritual cunoscut sub numele toshikoshi soba sau ”tăiței care traversează anul”. 

Deși nu este pe deplin sigur de unde a pornit tradiția, se crede că forma subțire și lungimea tăițeilor semnifică o viață lungă și sănătoasă. Tăițeii soba sunt făcuți din hrișcă, o plantă foarte rezistentă, așa că oamenii cred că vor fi și ei puternici dacă o consumă la trecerea dintre ani. 

Danemarca: Să spargem toată vesela

În Danemarca, oamenii se mândresc cu numărul de vase sparte în afara ușii lor până la sfârșitul Revelionului. 

Danezii sparg obiecte din porțelan la intrarea în casele prietenilor și vecinilor, în noaptea de Revelion. Cred că acesta e modul în care lasă în urmă orice agresiune și rea-voință înainte de începerea Anului Nou. Cu cât e mai mare grămada de vase sparte din fața casei, cu atât anul următor va fi mai norocos pentru proprietari.

Ecuador: Sperietori în flăcări

În Ecuador, trecerea în Noul An e marcată cu mult foc. În centrul fiecărui foc se află efigii ce reprezintă, cel mai adesea, politicieni, personalități ale culturii pop și alte figuri importante ale anului.

Aceste „arderi ale anului vechi” – așa cum le numesc localnicii – au rolul să curețe lumea de tot răul din ultimele 12 luni și să facă loc binelui ce va veni. 

România: cu bani în buzunar și masa plină

Și în România există o serie de tradiții în funcție de zona țării. Dacă ne gândim la cele general respectate, mai toți românii au grijă să nu intre cu datorii în Noul An, să aibă bani sau aur la ei în noaptea de Revelion și masa încărcată de bunătăți. Toate sunt menite să ne aducă un an îmbelșugat.

Back to top button