fbpx
Timp liber

Tu câtă mâncare arunci după sărbători?

Cum transformi resturile în delicii.

În România, avem tendința asta de a cumpăra mâncare pentru Crăciun și Revelion de parcă ar veni foametea. Au făcut carieră imaginile din supermarketuri cu oameni cu cărucioare pline până la refuz. Când îi întreabă reporterii ce fac cu atâta mâncare și băutură, mai toți răspund la fel: ”Pentru familie, să avem de toate…”

Nu-i nimic rău să avem de toate, dar nu-i ok nici să avem tomberoanele pline cu mâncare stricată după ce trec sărbătorile. Anii trecuți ne-au cam dovedit că masa plină a românului e mai degrabă pentru impresia artistică decât pentru nevoia de hrană. 

Ce soluții ai ca să nu arunci mâncare după sărbători 

Cea mai la deșteaptă atitudine e să cumperi și să gătești cât ai nevoie. Dacă știi că nu vei sta acasă sau dacă știi că nu vă plac anumite preparate, n-are sens să le faci doar fiindcă așa e tradiția. De exemplu, se spune la noi că, în noaptea de Anul Nou, trebuie să ai pe masă pește ca să treci prin anul ce vine la fel de ușor ca peștele prin apă. Ei bine, dacă știi că nimănui din casă nu-i place peștele, nu te mai chinui cu el… 

Ce faci cu mâncarea rămasă după sărbători

Congelezi sarmalele

Dacă ți-au rămas sarmale după Crăciun, nu te impacienta. Pune-le în pungi, scrie pe ele ce conțin și data și pune-le la congelat. Ai grijă să pui în fiecare puncă atâtea câte mâncați la o masă ca să nu decongelezi prea multe odată. 

În felul acesta nu doar că nu arunci mâncarea, dar ai și un prânz sau o cină asigurate atunci când vei avea timp sau chef să gătești. Le poți ține la congelator până la 1-2 luni fără grijă, atâta timp cât le pui la rece cât încă sunt proaspete. 

Friptura

De multe ori ne rămâne și friptură după Crăciun sau Revelion. Una dintre soluții este să o porționezi și să o congelezi. Dar poți și s-o ”recondiționezi” pentru zilele de după sărbători. 

Uite câteva rețete:

  • Cu sos de roșii și condimente, alături de piure sau pilaf
  • Cu sos de roșii, busuioc și ceapă, alături de paste (friptura de porc sau de vită/ vițel)
  • În salate, cu cartofi copți, murături și măsline (friptura de porc)
  • În salate, cu salată verde, avocado, roșii și brânză (friptura de curcan sau pui)
  • În tortilla, împreună cu legume și maioneză

Ce faci cu mezelurile și brânzeturile rămase după sărbători

Dacă ai pregătit prea multe platouri cu mezeluri și brânzeturi și v-ați plictisit de ele, le poți transformi în alte preparate. Dar repede, că se strică altfel. 

Idei de ”recondiționat” răciturile:

  • În salate, alături de roșii, castraveți, avocado sau orice altceva îți trece prin cap (mezeluri și brânzeturi) 
  • În budinci: bați 2 ouă, niște smântână pentru gătit și o lingură de făină, iar amestecul îl torni peste mezelurile și brânzeturile tăiate mărunt. Le pui într-un vas termorezistent și pui la cuptor 30 de minute. Vei avea o budincă perfectă pentru mic dejun. 
  • În omletă merge perfect orice mizilic îți rămâne. Dacă mai pui și un pic de ceapă, o roșie și niște ardei gras, vei avea un preparat absolut savuros. Dacă pui toată compoiziția într-o tavă specială și faci brioșe, copiii le vor iubi. 
  • Pizza: brânzeturile și mezelurile rămase pot fi folosite pentru pizza, alături de câteva ciuperci, măsline, ardei gras sau ce mai ai prin casă. 
  • Paste: din brânzeturi poți face un sos excelent pentru paste. Pune-le pe toate pe foc cu smântână lichidă și amestecă până se topesc. Dacă adaugi doi căței de usturoi și niște mărar proaspăt tocat, vei avea un sos nu doar pentru paste, dar și pentru friptură. 
  • În brioșe sărate: toacă mărunt brânzeturile și mezelurile și pune-le într-un aluat de brioșe cu iaurt. Vei avea un aperitiv interesat, pe care îl puteți mânca împreună cu un sos de smântână pentru ele. 

Cozonac

Dacă îți rămâne cozonac (oare rămâne cuiva?!?!) și s-a întărit, îl poți transforma într-o budincă excelentă. Taie cozonacul în felii subțiri și pune-le într-o tavă cu margini suficient de înalte. Într-un vas amestecă lapte, zahăr, esență de vanilie, ouă și smântână lichidă. Toarnă compoziția peste cozonac. Ai grijă să fie suficient lichid cât să acopere tot cozonacul. Dă la cuptor, la foc mediu, pentru 30-40 de minute. 

Cu puțină imaginație, poți transforma orice ingredient care îți rămâne într-un preparat nou sau le poți congela, astfel încât să nu arunci nimic. 

Back to top button