fbpx
Casă & FamilieTimp liber

Cât timp rezistă coronavirusul pe haine?

Probabil că una dintre cele mai dificil de aplicat măsuri de protecție anti coronavirus este spălarea și dezinfectarea tuturor hainelor cu care venim de-afară. Ne-amintim cum s-au golit în timp record rafturile cu dezinfectanți pentru haine în martie. Au trecut opt luni de-atunci și tot nu putem să afirmăm cu certitudine cât timp rezistă virusul pe diferite suprafețe. Studiile se cam contrazic pe măsură ce apar, așa că e greu să ne simțim în siguranță.

Să vedem totuși informațiile pe care le avem la această oră.

Studiul apărut în New England Journal of Medicine arată că virusul rămâne în aer timp de până la trei ore, pe cupru, până la patru ore, pe carton, până la 24 de ore, pe plastic și oțel inoxidabil, maximum trei zile. 

 

Cât rezistă coronavirusul pe haine?

 

Un articol publicat în New York Times de Tara Parker-Pope, care a vorbit cu un om de știință specializat în aerosoli și cu un specialist în boli infecțioase pediatrice, arată că putem asimila materialele textile cartonului, pentru că ambele sunt compuse din fibre care absorb umezeala. Virusul are nevoie de puțină umezeală pentru a supraviețui. Fără ea, moare. Deci, am putea presupune că virusul rezistă pe haine până la 24 de ore. 

Numai că trebuie să luăm în calcul faptul că hainele pot conține piese din metal sau plastic, cum ar fi nasturi, fermoase sau cleme. Mai sunt și obiecte de îmbrăcăminte care au în compoziție foarte mult plastic. Reiese, deci, că virusul ar putea supraviețui mai mult timp pe hainele contaminate.

Ce se întâmplă dacă hainele se umezesc?

 

Dacă ți se udă hainele de la ploaie, transpirație, poate chiar și lacrimi, primul pas e să le usuci rapid, fiindcă umezeala menține și mai mult în viață virusul. Mai ales dacă îmbrăcămintea conține fibre din plastic. Depinde și de gradul de expunere, dacă ți-ai dat jos sau nu geaca, dacă ai atins cu hainele obiecte care puteau fi contaminate – de pildă scaunele din mijloacele de transport în comun.

Cel mai sigur este să-ți dai jos hainele pe care le-ai purtat afară și să le speli cu dezinfectant imediat când ajungi acasă. Better safe than sorry!

Ce se întâmplă când intrăm în contact cu un bolnav?

 

Contaminarea hainelor poate apărea dacă stai în aceeași încăpere cu cineva care are virusul și nu poartă mască sau dacă atingi hainele de un obiect contaminat. O persoană contagioasă care tușește, strănută, vorbește tare sau gâfâie aproape de tine îți va contamina hainele. Riscul crește și mai mult dacă ești o persoană care intră în mod regulat în contact cu multe persoane sau lucrezi în domeniul sănătății și întâlnești frecvent persoane care suferă de COVID-19.

Dacă suspectezi că ai intrat în contact cu o persoană bolnavă de Sars-COV-2, scoate-ți hainele cât mai curând posibil după expunere. Când te dezbraci, ferește-ți fața, nasul, ochii și străduiește-te să nu atingi alte obiecte din casă. Pune hainele direct în mașina de spălat sau depozitează-le într-un loc sigur, închis etanș, până când le vei spăla. Nu atinge clanțe, butoane, mânere, robineți până nu te speli pe mâini minimum 20 de secunde.

Cum spălăm rufele posibil contaminate?

Ori de câte ori manipulezi haine care pot avea virusul, poartă mănuși de unică folosință și aruncă-le imediat după utilizare. Dacă nu ai mănuși, după ce ai terminat operațiunea spală-te foarte, foarte bine pe mâini cu apă și săpun și, apoi, dezinfectează-te!

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA recomandă, de asemenea, să nu scuturi rufele potențial contaminate, ca să nu pulverizezi virusul în aer. 

Odată ce hainele suspecte sunt în mașina de spălat, setează temperatura apei la cea mai mare pe care o suportă hainele. Pune o cantitate adecvată de detergent și un dezinfectant care neutralizează coronavirusul! Este recomandat să nu mai pui și alte haine împreună cu cele cu potențial de a fi contaminate cu noul coronavirus.

 

E greu, știm! Dacă trebuie să ieși din casă zilnic sau des, îți va fi imposibil să-ți speli de fiecare dată geaca sau paltonul. Străduiește-te să nu te expui mai mult decât este necesar, păstrează distanța, poartă mască și solicită și celorlalți să o poarte (cum cere și legea, de altfel!), nu atinge obiecte pe care le ating și alții sau încearcă să le dezinfectezi înainte… Nu te baza pe faptul că te vezi cu oameni cunoscuți. Fiecare dintre ei intră în contact cu alții și tot așa, e imposibil să fii sigur că o persoană nu este purtător, chiar dacă nu are simptome.

Back to top button