fbpx
Casă & Familie

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale

 Asigurarea pentru accidente de muncă, boli profesionale reprezintă o asigurare de persoane, face parte din sistemul de asigurări sociale, este garantată de stat și cuprinde raporturi specifice prin care se asigură protecția socială a salariaților împotriva diminuării sau pierderii capacității de muncă și decesului acestora ca urmare a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale.

Drepturile asiguraților

Conform prevederilor Legii nr. 346 din 2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, asigurații au dreptul la următoarele prestații și servicii:

a)    Prestații și servicii pentru reabilitarea medicală și recuperarea capacității de muncă;

b)    Prestații și servicii pentru reabilitare și reconversie profesională;

c)    Indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă;

d)    Indemnizație pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizație pentru reducerea timpului de muncă;

e)    Compensație pentru atingerea integrității;

f)     Despăgubiri în caz de deces;

g)    Rambursări de cheltuieli;

h)    Pensie de invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională;

i)     Pensie de urmaș în cazul decesului ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.

Toate aceste prestații se acordă doar în cazul în care a fost confirmat accidentul de muncă sau boală profesională.

Prestațiile și serviciile pentru reabilitare și reconversie profesională

Prestațiile si serviciile pentru reabilitare și reconversie profesională se acordă de către asigurator la solicitarea asiguraților care, deși nu și-au pierdut complet capacitatea de muncă, nu mai pot desfășura activitatea pentru care s-au calificat, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

Asiguratorul preia în sarcina sa cheltuielile pentru următoarele prestații și servicii de reabilitare și reconversie profesională:

  • cheltuielile privind serviciile medicale și psihologice pentru aprecierea stării fizice, mentale și aptitudinale în vederea reconversiei profesionale;
  • costul cursurilor de calificare sau de reconversie;
  • plata unei indemnizații pe durata cursurilor de calificare și de reconversie.
  •             Indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă
  • Asigurații beneficiază de o indemnizație pe perioada în care se afla în incapacitate temporară de muncă în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
  • Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă datorată accidentelor de muncă și bolilor profesionale se acordă pe baza certificatului medical eliberat conform dispozițiilor legale.
  •      Indemnizație pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizație pentru reducerea timpului de muncă
  • Asigurații care datorită unei boli profesionale sau unui accident de muncă, nu își mai pot desfășura activitatea la locul de muncă anterior manifestării riscului asigurat, pot trece temporar în alt loc de muncă.
  • Indemnizația pentru reducerea timpului de lucru, ca urmare a unor afecțiuni cauzate de accidente de muncă sau boli profesionale, se acordă asiguraților care în aceste condiții, nu mai pot realiza durata normală de muncă.
  •                          Compensații pentru atingerea integrității
  • Au dreptul la o compensație pentru atingerea integrității asigurații care, în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, rămân cu leziuni permanente care produc deficiențe și reduc capacitatea de muncă.
  • Compensația pentru atingerea integrității se acordă o singură dată în baza deciziei medicului expert al asiguratorului care efectuează o singură expertiză medicală pentru asigurații care au fost înregistrați cu accident de muncă sau boală profesională.
  • În vederea obținerii compensației pentru atingerea integritatii, persoana asigurată depune în termenul legal o cerere-tip privind solicitarea drepturilor de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale, conform Anexei nr. 13  din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, cu modificările și completările ulterioare.


                                  Despăgubiri în caz de deces

În cazul decesului asiguratului, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, beneficiază de despăgubire în caz de deces o singură persoană, care poate fi, după caz: soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moștenitorul, în condițiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, persoana fizică/juridică, care face dovada că a suportat cheltuielile cauzate de deces.

Cuantumul despăgubirii în caz de deces este de 4 salarii medii brute, comunicate de Institutul Național de Statistica pentru luna în care a survenit decesul asiguratului sau, după caz, ultimul salariu mediu brut pe economie cunoscut la data solicitării.

Cererea pentru obținerea despăgubirii în caz de deces se depune la sediul asiguratorului, însoțită de actele din care rezultă dreptul solicitantului, potrivit Legii nr. 346 din 2002  privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, cu modificările și completările ulterioare.

                                                 Rambursări de cheltuieli

Asiguratorul (Casa teritorială de pensii) acordă rambursări de cheltuieli în următoarele situații:

  • transportul de urgență, în cazuri temeinic justificate, când salvarea victimei impune utilizarea altor mijloace decât cele uzuale;
  • confecționarea ochelarilor, a aparatelor acustice, a protezelor oculare, în situația în care acestea au fost deteriorate în urma unui accident de muncă soldat cu vătămări corporale;
  • în cazul aplicării dispozitivelor medicale implantabile prin intervenție chirurgicală în vederea recuperării deficiențelor organice, funcționale sau fizice cauzate de accidente de muncă și boli profesionale.

    Cererile privind solicitarea drepturilor de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale se adresează de către persoană asigurată casei teritoriale de pensii pe raza căreia asiguratul își are domiciliul.

    Lista caselor teritoriale de pensii o găsiți aici.

Sursa: Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale

Back to top button