Casă & FamilieDigital & Tehnologie

Rezilierea contractului cu un furnizor de internet/TV/telefonie fixă

Cel puţin o dată ni s-a întâmplat fiecăruia dintre noi să vrem să renunţăm la vreun tip de serviciu. Adeseori, renunţăm la idee, dar ce putem face atunci când suntem ferm hotărâţi în privinţa unei asemenea decizii, așa cum este rezilierea contractului cu un furnizor de internet, de televiziune sau de telefonie fixă?

Pe ce perioadă se încheie un contract cu furnizorul de internet, televiziune sau telefonie fixă?

Ce este perioada contractuală iniţială?

Cum se încheie un contract ieşit din perioada contractuală iniţială?

Legea permite două praguri pentru stabilirea duratei contractuale iniţiale: de 12 sau de 24 de luni. Furnizorii sunt, însă, obligaţi să ne ofere posibilitatea de a încheia un contract cu o durată iniţală mai mică sau egală cu 12 luni. De asemenea, există posibilitatea încheierii unui contract pe perioadă nedeterminată, cu condiţia ca furnizorul să nu ne ceară penalităţi la momentul rezilierii.

Un lucru la care trebuie să fim atenți este perioada contractuală iniţială – acea perioadă de timp în care rezilierea contractului cu un furnizor de internet, televiziune sau telefonie fixă nu este permisă fără plata anumitor penalităţi. Această perioadă vine, de obicei, alături de planuri tarifare reduse sau echipamente la preţuri promoţionale şi are rolul de a ajuta operatorul să recupereze cheltuiele din promoţie.

Durata contractuală iniţială nu trebuie confundată cu durata normală a contractului. După încheierea acestei perioade iniţiale, contractul nu se încheie automat. El continuă pe o perioadă nedeterminată sau se prelungeşte cu o perioadă egală cu cea iniţială – toate aceste detalii sunt trecute în contractul pe îl semnăm.

La finalul perioadei iniţiale, contractul încetează la iniţiativa noastră sau la cea a furnizorului de servicii. Condiţiile şi procedura de încetare a contractului trebuie să se regăsească în cuprinsul acestuia, prin urmare este important să aflăm toate detaliile încă de la momentul semnării.

Chiar dacă promoţiile oferite de furnizor pot fi extrem de tentante, trebuie să fim conştienţi de faptul că perioada contractuală iniţială e una ce va face dificilă trecerea la alt furnizor, în cazul în care vom fi nemulţumiţi de serviciile de internet, televiziune sau telefonie fixă. Prin urmare, dacă vrem să avem flexibilitate în ceea ce priveşte trecerea de la un furnizor la altul, cea mai bună variantă este încheierea unui contract cu o durată mai mică.

După ce am verificat condiţiile din contract privitoare la încetarea furnizării serviciilor, următorul pas este să anunţăm compania de intenţiile noastre. Astfel, unii furnizori ne dau posibilitatea să comunicăm solicitarea telefonic, dar este de preferat să facem o cerere în scris, transmisă prin poştă, cu confirmare de primire sau să o depunem la un punct de lucru.

De asemenea, trebuie să luăm în calcul şi faptul că unii furnizori condiţionează rezilierea contractului de returnarea echipamentelor folosite de-a lungul perioadei contractuale şi de plata unor eventuale datorii.

Dacă avem suspiciuni că furnizorul nu şi-a respectat obligaţiile contractuale în ceea ce priveşte încetarea furnizării serviciului sau că sumele solicitate pentru încetarea contractului înainte de termen sunt prea mari, trebuie să sesizăm Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

După ce am urmat toţi aceşti paşi, nu rămâne decât să alegem un nou furnizor de servicii de internet, televiziune sau telefonie fixă!

Back to top button