fbpx
Casă & FamilieDigital & Tehnologie

Cum să alegem sistemul audio potrivit?

Atunci când ne gândim să cumpărăm un nou sistem audio, e bine să ştim care sunt factorii care influenţează sunetul şi ce tip de boxe se potrivesc spaţiului pe care îl deţinem, fie că e vorba despre apartament, casă sau maşină.

Ce tipuri de boxe există?

Cum alegem boxele pentru casă?

La ce trebuie să ne uităm înainte de a alege boxe pentru maşină

Care sunt cele mai bune boxe pentru maşini?

Există o mare varietate de boxe din care putem alege, iar primul pas este să tăiem de pe listă modelele care nu sunt pentru noi. Totodată, trebuie să stabilim formatul boxelor: sateliţi, subwoofere, portabile sau alte tipuri.

Unele pot fi montate foarte uşor – cele care se aşează pe podea sau pe bibliotecă – în vreme ce altele necesită un montaj ceva mai complicat – este cazul celor care se instalează pe sau sunt ascunse în perete. Boxele pot fi cu fir sau wireless şi se vând fie într-o singură unitate, fie în perechi. Depinde de tipul de sunet pe care îl căutăm: pentru cel mai bun efect, soluţia ideală este un set de tipul 5.1 sau 6.1 (5 sau 6 difuzoare stereo şi un subwoofer pentru başi).

După ce am cumpărat boxele, este bine să le aşezăm în mai multe locuri din cameră până găsim echilibrul perfect între ele. Este de preferat să nu montăm sistemul audio înainte de a face câteva probe.

Boxele mici ar putea suna bine într-o baie de dimensiuni standard, dar nu vor fi alegerea corectă pentru un living. În plus, mobilierul din cameră va afecta calitatea sunetului şi distribuţia acestuia: mai exact, sunetul se reflectă din pereţi sau din piese masive de mobilier, în vreme ce canapelele absorb decibelii. Camerele înalte vor produce un efect ambiental mult mai bun decât cele cu un tavan la 2-2,5 metri.

Un alt aspect extrem de important (în cazul în care cumpărăm doar boxe, şi nu un sistem audio integrat) este alegerea unui amplificator care să permită boxelor să livreze sunetul la capacitate maximă. Cel mai bine este să mergem la magazinele de specialitate, unde putem primi un sfat în acest sens.

Alegerea unor boxe pentru maşină se poate dovedi, de asemenea, o adevărată provocare. Fiecare interior de maşină are o altă acustică, iar asta înseamnă că trebuie să avem în vedere mai multe lucruri înainte de a lua o decizie.

Dacă e timpul să cumpărăm boxe noi pentru maşină, sunt patru lucruri pe care trebuie să le luăm în calcul: mărimea, puterea, acurateţea sunetului şi calitatea produsului. Trebuie să începem prin a studia sistemul audio pe care îl avem deja instalat în maşină: mărimea boxelor, modul în care sunt legate de radio CD şi tipul de cabluri cu care se face legătura.

Dacă vrem să verificăm calitatea boxelor, cea mai bună soluţie este să mergem la un showroom unde acestea sunt expuse şi care permite, eventual, şi teste de sunet. Tot aici vom putea verifica şi acurateţea sunetului.

În ceea ce priveşte puterea, trebuie mai întâi să verificăm puterea pe care o poate suporta radio CD-ul; asta ne va feri de achiziţionarea unor boxe de care să nu ne putem bucura, puterea lor fiind mai mare decât cea pe care o are aparatul ce redă sunetele.

Există site-uri care ne permit să verificăm ce modele de pe piaţă se potrivesc maşinii. Această soluţie ne poate scuti de timpul necesar pentru informare şi ne poate îndruma doar către modelele care nu necesită modificarea interiorului maşinii.

Back to top button