Casă & Familie

Siguranța alimentelor, o prioritate europeană

Ce organisme europene se ocupă de siguranța alimentelor

La nivel european, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) este organul care oferă consiliere științifică și comunică pe tema riscurilor emergente asociate lanțului alimentar 

Înființat în 2002, acest organism oferă consiliere științifică independentă cu privire la riscurile alimentare.

Domeniul de competență al agenției include: siguranța alimentelor și a hranei pentru animale, dar și nutriția, sănătatea și bunăstarea animalelor, protecția și sănătatea plantelor. EFSA:

– colectează date și expertiză științifică

– elaborează avize științifice independente și actualizate cu privire la aspecte legate de siguranța alimentară

– comunică publicului larg rezultatele activității sale științifice

– cooperează cu țările UE, organismele internaționale și alte părți interesate

– consolidează încrederea în sistemul de securitate alimentară al UE, oferind orientări fiabile.

Beneficiarii sunt toți consumatorii europeni, printre cei mai bine protejați și informați din lume cu privire la riscurile asociate lanțului alimentar.  

Printre prioritățile recente de pe agenda EFSA 

– contaminările cu salmonella, bacterie devenită ea însăși foarte rezistentă la antibiotice. Cazul recentei contaminări cu salmonella a produselor de ciocolată dintr-o fabrică elvețiană a pus în evidență rolul jucat de EFSA în pregătirea pentru reacție și responsivitatea statelor și organismelor europene în situații care cer un răspuns de urgență. În ultimii ani, secvențierile genomice au devenit un instrument din ce în ce mai apreciat în detectarea și investigarea contaminărilor alimentare.

– studiul gradului de contaminare cu pesticide în Uniunea Europeană: din eșantioanele examinate, 94.9% intră în limitele legal admise: 68.5% nu prezentau niciun fel de urme de pesticide, 29.7% se încadrau în parametri, numai 1.7% erau necorespunzătoare.

  • la cererea Comisiei Europene, EFSA a elaborat o evaluare științifică despre siguranța și eficacitatea gumei de guar (guma arabică) care nu se mai folosește în calitate de ingredient alimentar (agent de îngroșare) dar însă se folosește ca furaj. Rezultatele studiilor au arătat că guma arabică este sigură pentru creșterea puilor, curcanilor, vitelor și somonului – sub raportul îngrășării lor, în vreme ce impactul asupra reproducătorilor nu a fost evaluat încă. Ca urmare, dacă se respectă procentele de furajare recomandate de EFSA, carnea este proprie consumului și procesul de creștere este considerat sigur pentru mediu
  • tot la cererea Comisiei Europene, EFSA evaluează riscul prezenței hidroximetilfurfulalului (HMF) un compus organic obținut prin deshidratarea anumitor zaharuri care poate fi prezent în hrana albinelor. Dacă albinele sunt expuse cronic acestui compus, el devine foarte toxic pentru insecte, deși în stare acută nu este atât de periculos.
  • o echipă multidiscplinară a EFSA studiază impactul bisfenolilor din ambalajele de plastic asupra florei microbiene. Se urmărește cercetarea potențialelor efecte obezogenice ale acestora. Studiul se află în desfășurare.
Back to top button