fbpx
Casă & FamilieEducatie
În tendințe

Principalele drepturi ale consumatorilor pe înțelesul tuturor!

Tu știi care sunt drepturile consumatorului?

Tu știi care sunt drepturile consumatorului?

Iată cum au aflat despre drepturile lor Maria (5 ani) și sora ei Marta (14 ani ) mergând la mall cu fratele lor mai mare, Mihai, care a împlinit 18 ani.

Când au intrat în primul magazin, paznicul le-a tăiat calea zicând „Nu servim copii!“ Mihai și-a arătat actul de identitate și a întrebat în baza cărei legi li se refuză atât accesul, cât și cumpărarea de bunuri din acel magazin. Nici paznicul și nici șeful de magazin pe care l-a chemat în ajutor nu au știut să răspundă.

Mihai a spus că este un adult care-și însoțește surorile mai mici la cumpărături și nu li se poate refuza vânzarea unor profuse inofensive, cum ar fi jucăriile și alimentele, fără să li se invoce o lege care spune asta.

Știi că un comerciant nu are dreptul să-ți refuze un produs sau un serviciu?

Dacă nu există o lege în acest sens, nici un comerciant nu poate să-ți refuze vânzarea unui anumit produs sau serviciu.

Cei trei au plecat din acest magazin și au intrat în altă parte, un magazin cu autoservire. Aici Marta a zărit pe raftul de sus cel mai frumos ghiozdan din lume. A cerut vânzătorului să îl dea jos de acolo, ca să îl vadă mai de aproape și să numere câte buzunare are. Vânzătorul i-a spus: „Păi îl cumperi? Nu-l dau jos decât dacă îl cumperi!“

Știi că ai dreptul să fii informat complet, corect și precis în privința caracteristicilor produselor și serviciilor pe care le achiziționezi?

Orice consumator are dreptul să pună oricâte întrebări dorește atunci când achiziționează un bun sau un serviciu, astfel încât acesta din urmă să corespundă cât mai bine nevoilor lui.

Ai dreptul să fii informat și poți refuza un produs sau un serviciu, fără a da explicații.

Maria a ochit imediat păpușa viselor ei, dar a văzut și un set de panglici de gumă de mestecat, foarte colorate și nostime. Mihai s-a uitat cu atenție pe etichetă, dar nu se vedea decât o scriere în chineză, iar el nu era sigur dacă nu cumva acelea erau mai degrabă gume de șters decât gume de mestecat. În plus, culorile vii l-au făcut să se întrebe ce fel de coloranți sunt aceștia și dacă sunt comestibili.

Mihai a pus aceste întrebări vânzătorului, care a răspuns: „Sigur că e gumă de mestecat“ și a început să tragă de fire pentru a arăta cât sunt de elastice.

Mihai a întrebat mai departe: „Dar de unde știm asta? De unde știm că acești coloranți sunt aprobați și inofensivi, mai ales pentru copii? Unde putem găsi explicațiile în limba română?“

Vânzătorul s-a enervat puțin:

„Dacă tot căutați nod în papură, aflați că instrucțiunile sunt scrise în engleză aici pe margine!“, și le-a arătat o inscripție minusculă, pentru care nici ochelarii Martei și nici ai lui Mihai nu au fost suficienți. Au folosit o lupă din magazin ca să citească, numai că, deși inscripția părea să fie în engleză și ei cunoșteau engleza, textul nu avea niciun sens. Din el nu rezulta nici ce conține exact produsul și nici dacă aceste ingrediente erau aprobate.

„Nu cumpărăm așa ceva!“ a spus Mihai.

Știi că ai dreptul să fii protejat împotriva riscului de a cumpăra un produs sau un serviciu care îți prejudiciază viața, sănătatea sau siguranța?

Orice consumator beneficiază de acest drept de bază și îl poți exercita ori de câte ori ai impresia că un produs sau un serviciu te pune în pericol.

Trebuie să știi că este ilegal să fie vândut cu amănuntul un produs despre care nu poți obține de pe etichetă informații în limba română.

Fii un consumator informat, e important!

Fii un consumator informat este  broșura realizată cu sprijinul #Mondelez, #Vodafone, #Catena și #CSALB, în parteneriat cu #ANPC, #ISMB, un proiect susținut de #Romalimenta cu suportul juridic al #Iordache Parteners și prin participarea iSEnse Solution, dedicată informării consumatorilor tineri. Explică și principalele drepturi ale consumatorilor pe înțelesul tuturor și orientează atenția consumatorilor către subiecte importante și relevante.

Back to top button