fbpx
Casă & Familie

Narada lansează campania „Fii erou! Salvează o școală!”

Pentru ca școlile din România să fie locuri sigure pentru copii

1,2 milioane de copii din România învață în școli cu infrastructură inadecvată. În  ultimii 10 ani, cel puțin 11 instituții de învățământ s-au prăbușit peste copii la ore.

4.200 de școli din România însumând peste 155.486 de elevi nu au acces la grupuri sanitare în incinta școlii.

¼ dintre școlile din România utilizează sobele ca principală sursă de încălzire.

În campania „Fii erou! Salvează o școală!” – companiile se pot implica prin direcționarea a 20% din impozitul pe profit/venit.

Organizația Narada se implică, alături de mediul privat și de comunitățile locale, prin  proiectul HartaEdu, în transformarea fiecărei școli din România într-un loc sigur pentru copii.

Astfel s-a născut și campania „Fii erou! Salvează o școală!”, din experiența acumulată de Narada în ultimul an de la lansarea HartaEdu, proiectul prin care școlile din România înscriu o alertă educațională pe platformă, iar organizația caută soluții și resurse financiare pentru a o rezolva. Parte a acestei campanii, pe lângă evenimentele pe care le va organiza în luna decembrie în școli, constă în implicarea și direcționarea a 20% din impozitul pe profit/venit al companiilor către Narada. Cu aceste fonduri Narada rezolvă aceste alerte și vine în ajutorul unităților de învățământ, cărora le predă, în același timp, cele mai valoroase lecții de antreprenoriat și leadership pentru autofinanțare, sub motto-ul #EokSăFacemNoi! 

„De fiecare dată când stau de vorbă cu oameni din diverse companii apare inevitabil discuția despre viitori angajați, nevoia de competențe specifice și cum educația din România ar trebui să fie la alt nivel”, spune Raluca Jianu, CEO Narada.

Peste 600 de școli din România au risc seismic de grad I și II și impun lucrări urgente. 42%, dintre clădirile în care funcționează școli în România sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat.

 În continuare în anul 2022, aproximativ 4.200 de școli din România, însumând peste 155.486  de elevi, nu au acces la grupuri sanitare în incinta școlii, jumătate dintre acestea fiind amplasate în curte lipsite de apă curentă și canalizare. Iar ¼ dintre școlile din România, preponderent din zonele rurale, utilizează sobele ca principală sursă de încălzire, copiii învăţând în unele ierni friguroase cu geaca pe ei, în spații cu geamuri vechi prin care șuieră vântul.

Într-un an de la lansarea HartaEdu au fost soluționate peste 200 de astfel de alerte, cu impact pentru peste 150 de unități de învățământ  din țară și peste 30.000 de elevi. 

Pe lângă partenerii strategici HartaEdu, Mastercard, BRD Groupe Société Générale, Inditex România, s-au alăturat deja campaniei „Salvează o școală!” susținute de Zitec, Magic FM și Rock FM și partenerii pe zona de târguri școlare Ipso Agricultură și Bergerat Monnoyeur România. Pe data 16 decembrie 2022 aproximativ 25 de școli din țară, fiecare cu nevoia soluționării unei urgențe stringente legate de siguranța copiilor și cu o alertă înregistrată în HartaEdu.ro, vor organiza câte un târg de Crăciun cu susținerea Narada. Pentru acest târg, elevii vor confecționa obiecte pe care le vor scoate la vânzare, cumpărătorii fiind membrii comunității locale. Aproximativ fiecare  școală va fi susținută de o personalitate publică care va amplifica momentul de derulare a târgului și va dona unul sau mai multe produse personale care să fie vândute la târg, prin licitație. Cu sumele astfel obținute, dar și cu ajutorul Narada și al partenerilor, școlile vor obține fonduri necesare să rezolve alerta (problema cu care se confruntă). Prin acest mecanism de autofinanțare, Narada ajută școlile nu doar să strângă fonduri, ci inclusiv să își dezvolte un mindset antreprenorial, să fie independente și să strângă bani, să construiască propriul lor mecanism de finanțare a alertei. 

În campania „Fii erou! Salvează o școală!” – companiile se pot implica prin direcționarea a 20% din impozitul pe profit/venit prin accesarea paginii www.narada.ro/SalveazaOScoala.

Back to top button