fbpx
Casă & Familie

Principalele drepturi ale consumatorilor pe înțelesul tuturor!

Tu știi care sunt drepturile consumatorului?

Detaliem azi dreptul să fii protejat împotriva riscului de a cumpăra un produs sau un serviciu care îți prejudiciază viața, sănătatea sau siguranța.

Orice consumator beneficiază de acest drept de bază și îl poți exercita ori de câte ori ai impresia că un produs sau un serviciu te pune în pericol. În primul rând, informarea consumatorilor despre produsele şi serviciile oferite acestora de către comercianți este cheia împotriva unor practici comerciale incorecte. Informarea consumatorilor presupune, în mod obligatoriu, potrivit legii, înscrierea elementelor de identificare şi caracterizare ale acestora, în mod vizibil, lizibil, uşor de înţeles, într-o formă care să nu permită ştergerea şi să nu fie inscripţionate în locuri obscure, să nu fie întrerupte prin desen sau imagini, după caz, pe produs, etichetă, ambalaj de vânzare sau în cartea tehnică, contract, instrucţiunile de folosire ori altele asemenea, ce însoţesc produsul sau serviciul, în funcţie de natura acestuia.

Suplimentar, este necesar să fii informat de către comerciant despre denumirea produsului și a mărcii producătorului, cantitatea, termenul de valabilitate, principalele caracteristici tehnice şi calitative, compoziţia, aditivii folosiţi, despre eventualele riscuri previzibile, modul de utilizare, manipulare, transport, depozitare, conservare sau păstrare și despre contraindicaţii.

Este de asemenea deosebit de important să știi faptul că toate informaţiile privitoare la produsele şi serviciile care ți se oferă în calitate de consumator, documentele însoţitoare, inclusiv cele referitoare la informaţiile privind securitatea produsului şi instrucţiunile de utilizare, precum şi contractele, inclusiv cele preformulate, trebuie să fie scrise în limba română, indiferent de ţara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi.

Fii un consumator informat, e important!

Fii un consumator informat este  broșura realizată cu sprijinul #Mondelez, #Vodafone, #Catena și #CSALB, în parteneriat cu #ANPC, #ISMB, un proiect susținut de #Romalimenta cu suportul juridic al #Iordache Parteners și prin participarea iSEnse Solution, dedicată informării consumatorilor tineri. Explică și principalele drepturi ale consumatorilor pe înțelesul tuturor și orientează atenția consumatorilor către subiecte importante și relevante.

Back to top button