Casă & FamilieEducatieTimp liber
În tendințe

Protecția drepturilor consumatorilor la nivel european

La nivel european, o politică eficace de protecție a consumatorilor garantează că piața unică funcționează adecvat. Ea garantează drepturile consumatorilor în relația cu comercianții și oferă protecție suplimentară pentru consumatorii vulnerabili. Normele de protecție a consumatorilor pot îmbunătăți rezultatele pieței în general. Ele promovează piețe mai echitabile și, printr-o mai bună informare a consumatorilor, sprijină obținerea de rezultate cu o componentă verde și socială mai puternică. Consolidarea rolului consumatorilor și protejarea intereselor acestora sunt obiective esențiale de politică ale UE.

Programul de acțiune a UE în domeniul politicii de protecție a consumatorilor se bazează pe Noua agendă privind consumatorii, adoptată la 13 noiembrie 2020. Agenda prezintă o viziune actualizată a politicii UE de protecție a consumatorilor pentru perioada 2020-2025, având subtitlul „Consolidarea rezilienței consumatorilor pentru o redresare durabilă”. Ea urmărește și să răspundă îngrijorărilor imediate ale consumatorilor cu privire la pandemia de COVID-19.

Agenda acoperă cinci domenii prioritare esențiale:

1 tranziția verde: depășirea noilor dificultăți privind drepturile consumatorilor și valorificarea posibilităților de capacitare pe care le prezintă tranziția verde, asigurând faptul că produsele și stilurile de viață sustenabile sunt accesibile tuturor, indiferent de poziția geografică sau de venit;

2 transformarea digitală: crearea unui spațiu digital mai sigur pentru consumatori, în care drepturile le sunt protejate, și asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru a permite inovării să ofere servicii mai noi și mai bune tuturor europenilor;

3 asigurarea efectivă a respectării normelor și măsuri reparatorii: combaterea impactului pandemiei de COVID-19 asupra drepturilor consumatorilor și eliminarea mențiunilor ecologice înșelătoare și a practicilor comerciale neloiale din tehnicile de influențare online și personalizare; deși asigurarea respectării drepturilor consumatorilor este în primul rând responsabilitatea autorităților naționale, UE joacă un rol important de coordonare și de sprijin, susținut de Regulamentul privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului;

4 răspunsul la nevoile specifice ale consumatorilor: luarea în considerare a nevoilor consumatorilor care, în anumite situații, pot fi vulnerabili și pot necesita garanții suplimentare; acest lucru poate fi determinat de circumstanțe sociale sau de caracteristici specifice ale persoanelor sau ale grupurilor de consumatori;

5 protecția consumatorilor în context global: garantarea siguranței importurilor și protejarea consumatorilor din UE împotriva practicilor neloiale folosite de operatorii din afara UE, prin supravegherea pieței și printr-o cooperare mai strânsă cu autoritățile relevante din țările partenere ale UE.

Instituțiile UE folosesc tabloul de bord al condițiilor pentru consumatori pentru a urmări politica de protecție a consumatorilor și pentru a evalua condițiile naționale pentru consumatori în domenii precum cunoștințele, încrederea, conformitatea și asigurarea respectării normelor. Tabloul de bord examinează și integrarea pieței cu amănuntul din UE prin intermediul tranzacțiilor transfrontaliere și al dezvoltării comerțului electronic. Tabloul urmărește cumpărătorii recenți pentru a evalua performanța a peste 40 de piețe pe baza unor indicatori precum încrederea, comparabilitatea, opțiunile și satisfacția consumatorilor.

Principalul vehicul în drumul către o protecție eficientă a consumatorului este desigur educația și informarea. În acest scop, Uniunea Europeană a integrat educația consumatorilor în programa școlară pentru învățământul primar și secundar. Un exemplu în acest sens este „Consumer Classroom”, un site European multilingv pentru profesori. Acesta oferă o vastă bibliotecă privind educația consumatorilor și instrumente pentru a face schimb de lecții cu elevii și între colegi.

O mai bună cunoaștere a drepturilor consumatorilor poate crește încrederea. UE a înființat centre europene ale consumatorilor (ECC-Net) care să ofere consiliere referitoare la achizițiile transfrontaliere și plângeri. Rețeaua oferă informații și consiliere consumatorilor cu privire la drepturile lor în UE și îi ajută în litigiile cu comercianți din alte țări ale UE. ECC-Net este rezultatul fuziunii, în 2005, a două rețele existente de protecție a consumatorilor (EEJ-Net și rețeaua euroghișeelor). FIN-NET se ocupă de plângerile privind serviciile financiare transfrontaliere. Comisia organizează campanii de informare a consumatorilor și oferă ghiduri practice. SOLVIT soluționează litigii privind încălcarea legislației UE.

Portalul Your Europe joacă un rol important, oferind acces la informații mai bune despre politica de protecție a consumatorilor și punând laolaltă diverse surse de informații într-un centru de informații de referință. Accesul la informații a fost îmbunătățit cu ajutorul unui portal digital unic (Regulamentul (UE) 2018/1724).

Back to top button